Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 13:55

L'Escola Valenciana reactiva a Vila-real 'Tasta la Llengua', la nova edició del voluntariat lingüístic

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 13 segundos

Noticias Relacionadas

Les parelles rebran material exclusiu per aprofitar les trobades que han de realitzar fins juny

A.K.Herrando/Castellón Información

La regidoria de Normalització Lingüística, encapçalada per Noelia Samblás i l’Escola Valenciana amb la coordinadora Xon Doménech han presentat la que serà la primera campanya de voluntariat lingüístic després de la pandèmia. Aquest projecte pretén unir un aprenent amb un voluntari perquè tots junts des de març fins juny duguen a terme un mínim de 10 trobades per tal de promoure el valencià. La iniciativa s’està reactivant a poc a poc en tot el País Valencià, però tal com assenyala Doménech “Vila-real no podia quedar-se enrere com poble referent en la cultura de la nostra llengua que és”.

Aquest projecte pretén unir a un aprenent amb un voluntari per aprendre valencià en un mínim de 10 trobades

‘Tasta el Valencià’ consisteix a crear parelles d’aprenent-voluntari en el qual s’organitzen per tindre trobades lingüístiques fins a la segona meitat de juny. En aquestes trobades poden fer ús del material disponible que consisteix en poemes, acudits, endevinalles i articles de premsa junt amb vídeos creats expressament pel projecte. Tots els participants rebran aquest material junt amb una bossa amb una xapa, bolígraf, quadern i el llibre ‘10 dones‘, un al·legat feminista amb deu històries escrites per dones. “Amb aquest material es pot inclús crear un particular ‘club de lectura’ entre les parrelles” destaca Doménech. També hi ha disponible un interessant recorregut geogràfic anomenat ‘Un país d’històries‘ en el que “se sent la parla de cada zona del territori valencià”.

La iniciativa, tal com explica el membre de la Junta de l’associació Socarrats, Josep Rossell, permet establir relacions d’amistat: “una relació que perdure” tenint com eix principal l’estima per la llengua. Rossell ha fet un símil entre aquest voluntariat i un Erasmus o estada en l’estranger, en el que et converteixes en “voluntari necessari i t’espaviles” per tal d’aprendre la llengua. Per acabar, Doménech ha volgut finalitzar amb una reflexió de Nacions Unides: “Mai oblideu que gràcies a la llengua tenim memòria, recordem el passat i construïm el futur“.

Que de fer per apuntar-me?

Tant si vols ser voluntari com aprenent, deus inscriure’t fins al 31 de març a la web de la regidoria . L’únic requisit és ser major d’edat i tindre ganes de gaudir del valencià. Cal recordar que també existeix l’opció ‘virtual’ per aquells que no es troben en la ciutat però vulguen participar.