jueves, 15 de abril, 2021  |  
Setmana Santa de recolliment a Vila-real: Es mantenen els actes dins els temples i el pregó es trasllada a l’Arxiprestal Setmana Santa de recolliment a Vila-real: Es mantenen els actes dins els temples i el pregó es trasllada a l’Arxiprestal

- 5 marzo, 2021 -

En Divendres Sant els oficis es mantenen i per a suplir la processó tindrà lloc una celebració de la paraula al costat del Sant... Setmana Santa de recolliment a Vila-real: Es mantenen els actes dins els temples i el pregó es trasllada a l’Arxiprestal

Marisa Arrufat serà la pregonera de l’acte del 19 de març. La processó infantil de Dimarts Sant, molt esperada i organitzada per la Confraria de Santa María Magdalena queda anul·lada, la del Dimecres Sant també i en Divendres Sant, els oficis es mantenen a les 17.00 i per a suplir la processó tindrà lloc una celebració de la paraula al costat del Sant Sepulcre

Castellón Información/S.N.

La Quaresma va donar inici el passat 17 de febrer amb el Dimecres de Cendra i encara que són diversos els actes que conformen aquest temps litúrgic, el plat fort es concentra en el que es denomina Semana Santa,que enguany cau de l’1 al 5 d’abril. A Castelló són molts els pobles que ja s’han pronunciat sobre la celebració o no dels seus actes en plena pandèmia com és el cas de Vinaròs, ja que la Diòcesi ha donat llibertat a cada ciutat o localitat per a “celebrar els actes litúrgics i altres actes de culte públic, tant a l’interior dels temples com en la via pública”.

Vila-real, la Setmana Santa de la qual va ser declarada al maig de 2020 d’Interés Turístic Autonòmic, porta pràcticament dos anys sense celebrar els actes que rememoren la passió, la mort i la resurrecció de Jesucrist amb fervor i devoció. En 2019 per la situació atmosfèricai en 2020 per la pandèmia de la Covid-19. I en aquest 2021, la Junta Central ha optar pel recolliment limitant-la als actes a l’interior dels edificis religiosos i de culte, tal com ha comptat a aquest diari, el president de la Junta Central, Pascual Sanz.

“Amb la situació sanitària actual anem amb peus de plom, veient dia a dia com evoluciona la situació, i com no tenim la certesa que en el moment que arribe la Setmana Santa puguem celebrar els actes tal com estem acostumats, optarem pels actes i celebracions dins dels temples, amb el manteniment de la distància mínima de seguretat, la màscara i la resta de mesures”, ha indicat.

Sanz ha recordat que en 2020, per la situació de l’estat d’alarma, estaven els temples tancats i va ser impossible celebrar qualsevol tipus d’acte.

“Al carrer pensem que és impossible que es puguen celebrar les processons”

El president de la Junta Central recorda que segueixen les normes de la de l’autoritat eclesiàstica, en aquest cas la Diòcesi. “Des del bisbat se’ns ha indicat que sempre que es vulguen celebrar processons en la via pública, s’haurà de demanar una autorització, tot això partint que siga realitzable, és a dir, que es puguen controlar a les persones que van participar i assistir. En el que concerneix a Vila-real, no té sentit realitzar la sol·licitud. Entenem que en una localitat amb pocs habitants és possible però ací, amb més de 50.000 habitants, no hi ha manera de garantir que la gent que assistisca a una acte públic en l’exterior de les esglésies complisca les normes ni tenim un sistema per a comptar a les persones que assistisquen”, assenyala.

D’aquesta manera, el programa tal com el coneixem per a Setmana Santa canvia enguany, ja que les multitudinàries processons donen pas a actes més recollits i limitats a l’interior dels temples. El pregó, els oficis i misses des del diumenge de rams fins al diumenge de Resurrecció sí que se celebraran amb l’aforament permés, l’obligatorietat de la màscara i els dispensadors de gel desinfectant, a més de les distancia de seguretat pertinent. “En aquest cas aquestes mesures sí que som responsables de controlar-les i fer-les complir, al carrer és impossible, ja que les processons congreguen a molts assistents esperant els passos”, ha indicat.

D’aquesta manera, la processó infantil de Dimarts Sant, molt esperada i bonica i organitzada per la Confraria de Santa María Magdalena queda anul·lada, la del Dimecres Sant també i en Divendres Sant, els oficis es mantenen a les 17.00 i per a suplir la processó tindrà lloc una celebració de la paraula al costat del Sant Sepulcre en la Parròquia Arxiprestal cobrint l’espai de temps de la processó del Sant Enterrament.

Recuperació de Marisa Arrufat per al Pregó

Altre dels actes que sí que es mantenen és el Pregó de Setmana Santa, que a causa d’haver sigut cancel·lat l’any passat, mantindrà a la pregonera triada, la religiosa Marisa Arrufat i que tindrà lloc el 19 de març a les 20.00 hores a l’Església Arxiprestral, ja que en el lloc habitual de celebració, la capella de Crist de l’Hospital, és un espai molt reduït que no dóna lloc a cap acte amb les mesures se seguretat que marquen les autoritats.

Sanz ha volgut llançar un missatge a la ciutadania de Vila-real. “Convide a tots els vila-realencs a a viure la Setmana Santa d’una manera diferent. Que acudisquen a l’església Arxiprestal o les seues parròquies o en defecte d’això seguisquen els actes a través de TV4, que els retransmetrà. Els anime que visquen la Pasqua amb fervor i recolliment i amb alegria malgrat no poder manifestar aquest sentiment com en altres anys”, ha expressat.

Whatsapp Telegram