miércoles, 19 de mayo, 2021  |  
Vila-real redueix el deute al 56% al tancament de 2020 i podria recuperar els plens presencials després de Pasqua Vila-real redueix el deute al 56% al tancament de 2020 i podria recuperar els plens presencials després de Pasqua

- 30 marzo, 2021 -

Aprova renovar les canonades als carrers Sant Bertomeu i Pietat i millorar la senyalística per a vianants, a més de declarar l'esport activitat essencial Vila-real redueix el deute al 56% al tancament de 2020 i podria recuperar els plens presencials després de Pasqua

L’informe de la Intervenció municipal arrossega que l’Ajuntament compleix l’estabilitat pressupostària i la regla de la despesa. La sessió ha donat llum verda a donar condecoracions a sis agents de la Policia Local per la seua actuació en un accident. També s’ha aprovat la renovació de canonades de fibrociment per altres de polietilé als carrers Sant Bertomeu i Pietat i la moció de Cs per a crear i desenvolupar un pla de millora de senyalística per a vianants, s’ha declarat l’activitat física i l’esport com a activitat essencial

Castellón Información/S.N.

Vila-real ha celebrat el Ple corresponent al mes de març i la sessió ha tractat assumptes molt diversos. El punt inicial ha sigut per a proposar a l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències lescondecoracions que s’estimen convenients als agents de la Policia Local que van atendre una persona que requeria assistència sanitària per estar en parada cardiorespiratòria. La regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez, ha destacat l’actuació exemplar dels agents Santiago-Miguel Ferrer Llansola, Sandra Felip Alonso, Antoni-Vicent Estruc Juan, Fernando Giménez Robles, Alejandro Rodrigo Jiménez-Montesinos i Carlos Escorihuela Martínez. Ha sigut aprovat per unanimitat.

Li han seguit dues propostes de Serveis Públics, una per a larenovació de canonades de fibrociment per altres de polietilé als carrers Sant Bertomeu i Pietat amb la finalitat de “solucionar els problemes que aquestes canalitzacions ocasionen a causa de la seua deterioració i antiguitat”, segons ha apuntat el regidor de Serveis Públics, Francisco Valverde.Valverde també ha explicat l’altra proposta relativa a aprovació de l’informe de l’enginyer tècnic municipal i la remissió a la Comissió de Preus de la Generalitat perquè informe favorablement de l’increment de tarifes del 0,8% en materials d’instalació com comptadors. La proposta ha tirat endavant amb el no de Vox i l’abstenció de Compromís.

Li ha seguit una moció de Compromís que demanava la paritat en els noms de carrer de la ciutat i els espais oficials i públics de l’Ajuntament.

Cs i PSOE han aportat esmenes i les dels primers han sigut acceptades però les segones no i en el torn de votació ha sigut desestimada. La proposta ha sigut criticada per l’alcalde, José Benlloch, i el regidor de Territori, “perquè existeix un espai, la taula d’honors dins de la Comissió de Vida, per a debatre aquest tipus de qüestions que va ser aprovada quan Compromís estava en el Govern municipal”. El PP també ha qüestionat la proposta, assegurant que “gran part dels carrers amb noms de dona, sobretot a la zona de Carinyena, van ser nomenats durant el mandat del PP a la ciutat. Comprimís podria haver-ho fet quan governava”, ha deixat caure Adrián Casabó.

Compromís també ha presentat una proposta en la qual demana el rebuig d’energies perilloses i que provoquen residus radioactius i contra el seu ús, promoció i finançament per part de l’Ajuntament, només ha rebut els vots a favor d’Unides Podem i la coalició nacionalista i per tant ha sigut tombada.

El PP ha proposat que s’amplien les ajudes del Pla Resistirper a incloure en elles també al comerç i altres autònoms afectats, així com exempció d’impostos als sectors afectats i també ha sigut desestimada. I també ha demanat a la resta de grups el seu suport per a instar el govern d’Espanya aaugmentar les transferències que s’assignen als municipis del Pacte d’estat de Violència de Gènere iniciar una revisió de consens de les quanties. Només Vox i Podem han votat en contra i per tant s’ha ratificat.

El PP de Vila-real aconsegueix el suport per a reclamar més ajudes per a la lluita contra la violència de gènere

El Partit Popular de Vila-real ha aconseguit hui el suport del ple per a poder aprovar la proposta que havien plantejat els populars entorn de la necessitat de més ajudes per a la lluita contra la violència de gènere.

I és que els populars han posat damunt de la taula la necessitat de corregir les retallades que ha aplicat el Ministeri d’Igualtat. Cal recordar que en 2017 es va posar en marxa Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, amb un ampli consens polític i social, per a lluitar des de les administracions contra aquesta xacra social que és la violència de gènere.

No obstant això, l’any passat el Ministeri d’Igualtat ha decidit modificar el repartiment de fons a través de les transferències de l’Estat, la qual cosa s’ha traduït en retallades del 30% en el cas de la província de Castelló. Els ajuntaments, des de 2017, han estat realitzant labors per a reforçar la lluita contra la violència masclista, creant serveis i mesures que ara, amb aquestes retallades, es veuen compromesos. Així doncs, gràcies al PP s’aconseguirà reivindicar més ajudes per a lluitar contra aquesta xacra social.

La moció de Cs per a crear i desenvolupar un pla de millora de senyalística per a vianants ha sigut aprovada per unanimitat

La portaveu adjunta de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Vila-real, Natalia Gil, ha celebrat “la unanimitat a la moció de Cs sobre un pla de millora per a fomentar la mobilitat per als vianants en la localitat“. “Aquest pla té com a objecte la implantació de senyals als carrers principals, pàrquings públics, punts com BiciVila’t o parades de bus i, en definitiva, en les zones més transitades de la nostra ciutat per a informar els vianants de les distàncies a les quals es troben els llocs d’interés turístic, cultural, educatiu, esportiu, d’oci o de consum, entre altres, així com de la duració aproximada del trajecte”. Així mateix, l’edila ha remarcat que “aquest projecte afavorirà a l’economia local, a desenvolupar una vida saludable i a respectar el medi ambient”, ha postil·lat Gil.

Per tot això, la regidora ha agraït “el vot favorable de la resta de grups” i, en aquest sentit, els ha animat a “treballar conjuntament per a fer de Vila-real una ciutat més sostenible, saludable i dinàmica”.

Dins dels punts de Despatx extraordinari s’han donat compte de diverses qüestions.

S’ha informat de laliquidació del pressupost del passat any, a la qual acompanya el document que acredita el compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària,la regla de despesa i el límit de deute, amb una reducció de l’endeutament al 56,02%; això suposa set punts menys que al tancament de 2019, quan el deute municipal es va situar en el 63,42%.

“Després de les dificultats pressupostàries de 2018, quan vam incomplir el Pla economicofinancer pel pagament de 9 milions d’euros de l’urbanisme heretat del PP, entre els quals s’incloïa el conveni pel convent i el jardí de les Dominiques, durant els dos últims anys aquest equip de govern ha fet un esforç de gestió diligent i responsable per a recuperar la senda de l’estabilitat”, ha assegurat l’alcalde de la ciutat, José Benlloch. El primer edil ha recordat que a la fi de 2019 el Ministeri d’Hisenda va remetre, a través de l’organisme de tutela de la Generalitat per al control de la Llei d’estabilitat pressupostària, un requeriment per a dur a terme un pla d’ajust després dels desequilibris de 2018. “A pesar que els ‘empastres’ urbanístics de l’etapa del PP continuen sent un greu problema per a aquest Ajuntament i el nostre principal llast econòmic, l’informe de la Intervenció municipal sobre la liquidació del pressupost de 2020 demostra que hem complit amb el nostre compromís i, després de dos anys, hem aconseguit el reequilibri pressupostari”, remarca Benlloch.

En aquest sentit, l’informe municipal dóna compte del compliment de l’objectiu d’estabilitat així com de la regla de la despesa. “En aquests moments, a causa de la situació de la pandèmia i per decisió del Congrés dels Diputats aquestes regles fiscals estan suspeses per a les anualitats de 2020 i 2021, però en cas d’estar en vigor, aquest Ajuntament les compliria i no estaríem sotmesos a cap Pla economicofinancer a pesar que des de 2011 hem pagat més de 30 milions d’euros per l’urbanisme del PP i el que encara ens queda per pagar de l’herència enverinada que ens van deixar”, subratlla l’alcalde.

Quant al nivell d’endeutament, altancament de l’exercici de 2020, ascendeix al 56,02%, enfront del 63,42% de deute que constava a la liquidació del pressupost de 2019. Amb aquesta reducció, l’endeutament no excedeix el límit del 75% dels ingressos corrents liquidats, la qual cosa permet concertar noves operacions de préstec sense necessitat d’autorització de l’òrgan de tutela financera de la Comunitat Valenciana, si considerant la nova o noves operacions de crèdit a concertar el nivell d’endeutament segueix sense excedir d’aquest percentatge.

Com a declaració institucional s’ha aprovat la petició de tots els grups municipals per a declarar l’activitat física i l’esport com a activitat essencial.

Per últim, la sessió ha tingut interferències de tipus tecnològic i és que la connexió s’ha tallat en diverses ocasions durant el torn de paraula dels regidors. En aquest sentit, l’alcalde, José Benlloch, ha recollit la proposta de l’edil de Compromís, Santi Cortells, d’integrar en la pantalla algun tipus de rellotge que marque el temps d’intervenció per a no superar-lo. L’alcalde ha respost que s’intentarà i ha informat que s’està treballant a tornar a les sessions plenàries presencials a la sala de plens, en la qual hi ha un marcador de temps. “En Diputació ja se celebren plens amb l’assistència dels regidors, per tant, depenent de la situació a la tornada de la Setmana Santa, podríem tornar a la normalitat”, ha expressat.

Whatsapp Telegram