Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 13:34

Vila-real recupera la història més desconeguda entre el XV i XVIII amb la digitalització de més de 15.000 documents notarials

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 48 segundos

Noticias Relacionadas

Un conveni entre l’AVL i l’Ajuntament per valor de 30.000 euros permetrà entregar en abril a l’Arxiu Municipal una còpia digitalitzada dels 32 protocols que es conserven en el Reial Col·legi del Patriarca a València i posar-la a l'abast de tots els investigadors i estudiosos de la història local.  Els documents fan referència a diferents aspectes de la vida dels vila-realencs d’aquells segles, com ara testaments, filiacions, inventaris, escriptures, transaccions comercials i capítols matrimonials,

Castellón Información

Un acord entre l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Ajuntament de Vila-real permetrà entregar a l’Arxiu Municipal de Vila-real la còpia digitalitzada dels 32 protocols notarials referents a la ciutat des del segle XV al XVIII i que es conserven en el Reial Col·legi del Patriarca a València i que permetrà recuperar una part poc coneguda de la història de la ciutat i potenciar l’ens que gestiona l’arxiver municipal Vicent Gil.

document arxiu municipalEl president de l’AVL, el vila-realenc Ramon Ferrer, i el regidor de Cultura, Eduardo Pérez, han donat a conéixer l’acord per valor de 30.000 euros la finalitat del qual és recuperar una part poc coneguda de la història de la ciutat i potenciar l’arxiu històric municipal, considerat, tal com assenyala el mateix Ferrer, un dels més importants de la Comunitat Valenciana.

La intervenció és fruit del conveni firmat entre l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Patriarca amb l’objectiu d’entregar en forma digital el contingut dels prop de 15.000 protocols referits a Vila-real conservats en la ciutat de València. L’important volum de documents estarà en mans de l’arxiver municipal, Vicent Gil, abans de l’estiu i disponible per a tots els investigadors i estudiosos de la història de Vila-real. La iniciativa ha sigut finançada per l’AVL.

Els protocols notarials a digitalitzar fan referència a diferents aspectes de la vida dels vila-realencs d’aquells segles, com ara testaments, filiacions, inventaris, escriptures, transaccions comercials i capítols matrimonials, entre altres. Es tracta de documentació d’un considerable interés i valor històric per a l’estudi de l’evolució i la transformació de la població al llarg de 400 anys. “És un acord que beneficia les tres parts: l’AVL perquè millorem el nostre Corpus Informatitzat del Valencià (CIVAL); Vila-real, perquè incorpora documentació històrica de gran rellevància de la qual no disposava al seu Arxiu; i el Patriarca, perquè també podrà donar difusió dels documentals digitalitzats. Però, sobretot, es beneficia el camp de la investigació, que tindrà a l’abast d’un clic documentació fins ara de més difícil accés”, valora Ferrer. El regidor de Cultura, per la seua banda, ha agraït la col·laboració de l’AVL per a ampliar el fons documental de l’Arxiu Municipal i afavorir la recuperació i difusió de material històric.

La digitalització dels documents notarials de Vila-real –tots els que existeixen de la ciutat a l’arxiu del Patriarca- serà el primer pas d’una sèrie de treballs per a potenciar el contingut dels arxius històrics de les principals ciutats valencianes i d’altres comunitats com Tortosa, on hi ha una gran quantitat de documents de gran rellvància per a la ciutat.