Noticias Castellón
sábado, 02 de julio del 2022 | Última actualización: 13:23

El ple dona passos i avança en el quart institut, la creació de l’aparcament per camioners o el pla d’energia sostenible

Tiempo de Lectura: 7 minutos, 58 segundos

Noticias Relacionadas

Vila-real condecorarà a dos agents de la Policia Local que van evitar que una persona es llevarà la vida

A.K.Herrando/Castellón Información

El Ple de març ha aprovat commemorar a dos agents de la Policia Local, la creació d’un aparcament provisional pels camioners o adherir-se a la campanya de teleassistència de la Diputació de Castelló. El plenari ordinari no ha comptat amb la presència del regidor d’Agricultura i portaveu d’Unides Podem, José Ramón Ventura Chalmeta per causes personals.

Condecoració d’agents

La regidora Sílvia Gómez ha explicat que des de la direcció de la Policia Local de Vila-real han proposat condecorar a dos agents que van aconseguir evitar que una persona es llevara la vida, per la qual cosa volen premiar aquesta acció. El ple ha votat a favor de manera unànime, per la qual cosa molt prompte rebran aquesta distinció.

Pla d’Acció pel Clima i l’energia

Javier Serralvo, a substitució de Chalmeta ha explicat la proposta en el qual el consistori treballa per crear un Pla d’Acció pel Clima i l’Energia Sostenible (PACES), un document viu que s’anirà modificant i adaptant a la realitat i que pretén “dependre cada vegada menys d’altres energies i ser autosuficients”. Algunes de les mesures que ja ha pres l’Ajuntament és la creació d’un autobús gratuït, l’enllumenat led, la instal·lació de plaques solars en els col·legis o el bicivila’t. La proposta del regidor d’Agricultura ha comptat amb l’abstenció de Vox i el vot a favor de la resta de grups polítics.

Al·legació del Pla de Mobilitat

El Pla Municipal de Mobilitat Urbana presentat en el passat ple, ha comptat amb un període d’exposició pública en el qual s’hi han presentat nou al·legacions. El regidor de Territori, Emilio M.Olbiol, ha demanat desestimar-les i avançar en la creació d’un pla que té com a objectiu “posar al vianant en el centre” i és que, tal com explica, “estan canviant moltes coses i també la mobilitat perquè Vila-real siga una ciutat amable que ja ho és en part, gràcies a mesures com els quinze kilòmetres de via ciclista, l’autobús gratuït, la nova regidoria de Mobilitat creada en el 2021… Aquesta proposta ha comptat amb l’abstenció de Vox i PP i el vot a favor de la resta de partits.

Quart Institut

El Ple ha aprovat l’inici dels tràmits urbanístics per a posar a la disposició de la Conselleria d’Educació el terreny per a la construcció del quart institut. El regidor Emilio M. Obiol, ha explicat que l’aprovació plenària de hui és de summa importància per a “fer camí” en la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) amb la finalitat de qualificar com a sòl dotacional educatiu la parcel·la de 15.000 metres quadrats en la qual se situarà el futur IES. Obiol ha detallat que es tracta d’una poma situada entre els carrers Atrevits, Notari Magín i Puig Campana, en la zona nord-oest de la ciutat, la meitat de la qual ja és de propietat municipal, mentre que en el pressupost municipal existeix dotació econòmica per a adquirir la part restant.

 width=

El Ple ha avalat per unanimitat remetre la documentació a l’òrgan territorial i ambiental competent, que en aquest cas és la Junta de Govern Local, per a “iniciar la tramitació urbanística i posar com més prompte millor a la disposició de la Conselleria aquest terreny que dotarà d’un centre de secundària a la zona nord-oest de la ciutat”. També s’ha aprovat el tràmit urbanístic per a la modificació puntual del PGOU a l’entorn de l’Estadi de la Ceràmica que permeta la remodelació del camp de futbol. En aquest cas, el punt ha comptat amb el vot a favor de PSPV, Ciutadans, Partit Popular i Compromís, i l’abstenció de Vox -el regidor de Unides Podem no ha participat en el Ple per motius de salut-.

Teleassistència width=

També Gomez ha expressat com aquest servei de teleassistència, proposat per la Diputació de Castelló, permetrà que les persones que ho necessiten tindran un botó en el qual rebran assistència els 365 dies de l’any. El servei és per les persones majors dels 65 anys i Gómez considera “essencial” afegir Vila-real en aquest servei d’emergència social i sanitària. A més, aquestes persones tindran seguiment per analitzar com evolucionen. L’adhesió ha comptat amb el vot a favor de tots els grups.

Aparcament per a camions

Maria Fajardo ha presentat una moció per habilitar una zona d’aparcament necessària per a les persones autònomes que han fet un esforç per adquirir un camió i que no disposen d’un lloc per aparcar-los de manera segura. La portaveu de Compromís ha explicat que altres municipis amb menys habitants com Betxí si disposen d’aquest espai, i per això insta a l’equip de govern de dotar “una zona segura” pels transportistes. A més, han censat el nombre de camions i calculen sobre les cent places d’aparcament de caràcter públic i dotat de vigilància per evitar robatoris. Inclús ha explicat que aquesta vigilància podria ser gestionada per part dels camioners com ells han assegurat. La moció ha comptat amb el vot unànime de tots els grups polítics.

 width=

La portaveu de Vox critica que Compromís vol “fer la casa pel teulat” i des del seu grup consideren que caldria afegir alguns serveis com dutxes, internet i un espai per comprar begudes o menjar. Des de Ciudadanos, destaquen que aquest problema que fa trenta anys que no ha sigut assolit “ni per aquest ni per l’anterior equip de govern”. També explica que no és una qüestió senzilla, ja que es necessita d’un gran espai equivalent a sis camps de futbol i hauria de tindre accessibilitat a la carretera nacional i autopista. Així i tot, “esperem que es faça realitat al més prompte possible”. Gemma Ferreres, regidora de PP, explica que aquesta decisió “ens beneficia a tots, a ells perquè els donen seguretat i a la resta de veïns perquè no ens molesta el descans”. A més, assegura que la circulació serà més fluida, hi haurà més lloc per aparcar cotxes i baixaria els robatoris de gasoil als transportistes, per la qual cosa “celebrem que s’avance en la problemàtica i esperem que no es quede en res com ja va passar en el 2016”.

Per altra banda, el regidor Emilio M.Olbiol, ha recordat com durat la governança del PP també es va assegurar que es realitzaria aquest pàrquing i afegeix: “Pensàvem que la demagògia la faria Vox, però ha sigut el PP”. Olbiol explica com en la reunió amb els camioners i en la que també va assistir Compromís prengueren una sèrie d’acords que es resumeix en què, “a curt termini, es farà un pàrquing de camions provisional que done resposta a aquesta situació insostenible i a llarg termini construir una zona habilitada”. El regidor també afegeix que “no es pot comparar en altres municipis, ja que en Nules i Almassora els aparcaments són privats i la d’Onda és municipal amb gestió privada”.

Manteniment de la plaça Major

En la moció presentada per Ciudadanos, Compromís ha fet una esmena per afegir altres places que també necessiten millorar, segons els ha explicat els veïns. Malgrat això, Domingo Vicent no ha volgut acceptar-la perquè encara que “l’entén”, “volem posar el foco en la plaça Major”.

 width=

La regidora de CiudadanosNatalia Gil, ha explicat que la plaça que ha sofrit tants canvis i és un punt neurològic de la ciutat, compta amb sol trencat pel pes que suporta en els grans esdeveniments i els cotxes que accedeixen al pàrquing, també està deteriorada la gespa de les rampes i altre problema és la zona al voltant dels arbres que compten amb desnivell. Per la qual cosa, sol·liciten millorar l’estat de la plaça que poden suposar uns rics pels vianants i que l’ajuntament faça xicotetes reformes que milloren la seguretat com cobrir buit dels arbres o substituir les peces trencades. La moció ha comptat amb el vot a favor de Ciudadanos i Compromís, l’abstenció de PP i Vox i el vot en contra de PSOE, per la qual cosa queda desestimada.

Tarifa de l’IRPF

Una vegada més, Compromís ha presentat una esmena en la moció de Ciudadanos. En aquest cas, pretenen que es parle de les grans fortunes (a partir de 300.000 euros) i per altra banda, una esmena que farà possible que el govern valencià poguera decidir sobre la deflació, de tal manera podrien tindre competències per deflactar la tarifa d’impostos. Vicent tampoc ha volgut acceptar-la perquè “volem posar atenció en què la inflació fa que les persones amb menys ingressos paguen més del que han de pagar i les grans fortunes paguen segons la seua capacitat econòmica”. En el segon punt considera que tracta d’un altre plantejament del qual no parlen en aquesta proposta”.

 width=

El regidor contempla la importància d’aquesta proposta per la pujada de les factures i costos energètics que afecta més a les llars més modestes i amb ingressos semblants el 2020, poden comprar moltes menys coses. “En la declaració de la renda han de pagar com si res haguera canviat, i per això la inflació és un problema greu” explica. La conseqüència és que tributen en un tram que no li correspon perquè no reflecteix la seua realitat, per aquest motiu, Ciudadanos pretén que s’actualitze l’IRPF i s’ajusten els trams de tributació perquè “les persones deixen de ser cada vegada més pobres”. La proposta ha comptat amb l’abstenció de Vox, el vot a favor de Ciudadanos i PP i el vot en contra de Compromís i PSOE, i per això queda desestimada.

Harmonització fiscal

PSOE i Compromís han decidit tombar la iniciativa que el PP ha defensat hui en ple per a baixar els impostos als veïns de Vila-real. Ho han fet votant en contra d’una proposta “que inverteix, ajuda i protegeix les famílies, les empreses, les pime i els autònoms del nostre municipi però que l’esquerra no desitja aplicar perquè per a ells l’únic objectiu és recaptar” com ha explict el regidor Gil.

La proposta que Adrián Casabó, portaveu del PP a Vila-real, ha presentat en ple plantejava exigir del Govern de Pedro Sánchez “un alleujament fiscal enfront de l’infern al qual sotmet el PSOE a tot el territori”. I fer-ho “reclamant a través d’una iniciativa eficaç i directa un altre tipus de polítiques, les que ajuden i no sotmeten, les que alleugen i no asfixien”.

 width=

“Lamentem que la proposta no haja prosperat, perquè aquesta iniciativa no la demana el PP, la reclamen els veïns de Vila-real que davant un escenari fiscal que condueix a la ruïna, demanden rebaixes fiscals que permeten albirar un futur d’oportunitats”. “I estem convençuts que aquest demà existeix i mereix lluitar per ell. Val la pena treballar pels nostres veïns, les nostres empreses, els xicotets comerços que cada dia alcen la persiana per a servir-nos i garantir la nostra qualitat de vida i benestar”.

Des del PP, ha explicat Adrián Casabó, “continuarem presentant aquest tipus d’iniciatives, les que ens demana la ciutadania, perquè si en altres països s’apliquen beneficis fiscals per a evitar la fallida econòmica i garantir les economies domèstiques, Espanya no sols pot, sinó que també deu”.

El ple també ha presentat diverses declaracions institucionals. La primera d’elles, per declarar la raça canina del gos ratoner valencià com patrimoni cultural i històric de la ciutat de Vila-real. Una altra per demanar al govern d’Espanya ajudes per al sector tauleller i l’última per a garantir uns costos energètics assumibles per a les llars, la indústria i l’Ajuntament. Totes aquestes, per la seua condició de declaració institucional compta amb el favor de tots els grups polítics. A continuació, s’ha presentat una moció conjunta de PSOE, PP, Compromís, Ciudadanos i Unides Podem per agrair els veïns el seu comportament i esforç durant la pandèmia.

Precs i preguntes

La regidora de Vox volia conéixer com es procedirà als punts mòbils en els barris. Miriam Caravaca ha explicat com una persona és l’encarregada de mobilitzar-se als quatre barris i ajuda als veïns a fer instàncies o sol·licitar tràmits tant del consistori com d’altres administracions. Aquesta és una prova pilot per conéixer les necessitats del barri, ja que també arreplega propostes i suggeriments.

Natalia Gil ha expressat un prec per tal d’avançar els horaris de l’autobús groguet gratuït per tal que es puga utilitzar per anar a treballar, ja que el preu de la gasolina ha pujat i podria ajudar als veïns a arribar als seus llocs de treball. El regidor de Territori, Emilio M.Olbiol, ha explicat que és una qüestió que “podem mirar”. Per altra banda, Gil també ha volgut demanar que s’ubiquen contenidors de reciclatge en la zona de Carrefour on hi ha major presència de restaurants ‘fast food’ que desencadenen major presència de cartons i plàstics.

Des de Compromís, Balma Llansola ha presentat un prec pel qual el col·legi Pius XII demana que es netege en el solar proper al centre educatiu, en el qual també entren gossos i provoca insalubritat per ser un espai on juguen els menors. Olbiol ha contestat assegurant que aquestes parcel·les encara “no se sap de qui és” pel que no es pot instar als propietaris a tancar o netejar, encara que si veu possible col·locar una senyalització perquè no entren gossos.