Noticias Castellón
viernes, 26 de abril de 2024 | Última actualización: 23:10

El ple de Vila-real aprova un nou crèdit d'1,4 milions d'euros per fer front als "dos empastres urbanístics del PP"

Tiempo de Lectura: 7 minutos, 29 segundos

Noticias Relacionadas

El consistori exigeix al Govern Central una baixada de les tarifes elèctriques per "afavorir als xicotets usuaris" i condemna les agressions LGTB-fòbiques

A.K.Herrando/ Castellón Información

Vila-real ha celebrat el ple corresponent al mes de juliol amb sis propostes que han tingut, quasi completament, la unanimitat de tots els partits polítics i tres mocions d’urgència. L’alcalde ha començat la seua intervenció donant-li la benvinguda a Dora Llop, del Partit Popular, qui ha agraït a tots els companys la preocupació pel seu estat de salut. També s’ha excusat la falta d’assistència de la portaveu de Vox,  Irene Herrero, que no ha pogut acudir i del portaveu de Ciutadans, Domingo Vicent, a qui li concedeix el plenari amb el ple de la Diputació de Castelló.

Adhesió a la Xarxa de Governança Participativa Municipal

El primer punt que s’ha abordat ha sigut des de la regidoria de Participació Ciutadana que ha proposat l’adhesió a la Xarxa de Governança Participativa Municipal a la Comunitat Valenciana. La moció presentada per Miriam Caravaca ha tingut l’aprovació de tots els grups de l’oposició. La regidora ha explicat que aquesta xarxa naix fruit de l’estudi de tres de les universitats del nostre territori: la Universitat de València, la Universitat d’Alacant i l’UJI. Aquestes institucions van dur a terme unes jornades de treball amb diferents ajuntaments de les províncies. Vila-real ha sigut un dels nou municipis de la Comunitat Valenciana que ha participat activament a l’elaboració del reglament de la xarxa i és referent en participació ciutadana i associacionisme tenint “més de 124 associacions de diferents àmbits”. És per això, que “hem estat treballant, portant la nostra experiència i col·laborant amb diferents municipis com són Xirivella, Alcoi, Gandia o la Vall d’Uixó”. Amb l’aprovació d’aquesta adhesió es continua promovent la participació ciutadana de la ciutat de Vila-real.

Salut mental en el servei públic de salut

La portaveu de Compromís, María Fajardo, ha valorat la importància de la cura de la salut mental en temps de pandèmia i darrere les crisis que “estem vivint des de l’any 2008”. A més, l’aparició de la Covid-19 ha provocat incertesa, estrÈs i por a la ciutadania. En aquest sentit, apunta que “una de les conseqüències més evidents han sigut els trastorns emocionals, de depressió i ansietat, augment de l’estrés, insomni, soledat no desitjada, patologies psicològiques i, fins i tot, conductes disruptives contra la salut pròpia, com un major nombre d’intents de suïcidi”. Per totes aquestes raons Compromís per Vila-real reclama a la Conselleria de Sanitat que revise el model d’atenció en salut mental i el dote de majors recursos perquè tota aquella persona que el necessite puga accedir equitativament, independentment de la seua situació clínica, amb un model que prioritze la prevenció i pose a l’abast de la ciutadania eines terapèutiques amb la freqüència i la intensitat que requerisquen per a la seua recuperació. També sol·licita en la seua moció instar Salut Pública a formar als professionals en l’àmbit social, educatiu i de la societat civil perquè siguen subjectes actius en la prevenció dels trastorns de salut mental. Així mateix, s’insta el Ministeri de Sanitat a definir i aplicar un pla d’atenció de la salut mental infantojuvenil i d’adults per a garantir l’atenció de les conseqüències emocionals de la pandèmia de Covid-19 i previndre el suïcidi. Una altra de les propostes és que la Conselleria de Sanitat consolide una xarxa pública d’atenció en salut mental coordinada amb la xarxa de serveis socials d’atenció primària especialitzada i apostar per una vertadera acció comunitària en salut mental.

 width=

Per altra banda, el Grup Municipal Ciutadans ha afegit una esmena en la qual se sol·licita a la Conselleria de Sanitat incloure la prevenció del suïcidi com prioritat. Aquesta moció ha comptat amb l’aprovació de tots els grups polítics que donen importància a la salut mental, ja que el suïcidi és en l’actualitat la principal causa de mort entre els joves de 15 a 29 anys. Unides Podem, amb el seu portaveu, José Ramón Chalmeta, ha mostrat el seu suport com ja fan des del partit nacional. El Partit Popular, per la seua part, ha assenyalat els passos que han donat per la salut mental com va ser l’any 1999 la inauguració del Centre de Salut Mental. El PSOE, per altra banda, ha suportat la moció i ha volgut agraït a associacions com la Fundació Primavera o Manantial VilaMico pel seu treball en la inserció laboral d’aquestes persones.

Les noves tarifes elèctriques

La moció presentada per Compromís apel·la a la democratització de l’electricitat i l’energia i “va més enllà de la proposta presentada el mes passat”. En aquest cas, la portaveu adjunta, Balma Llansola, ha explicat que des de Compromís per Vila-real demanen exigir al Govern central que determinen la transparència dels costos reals de producció, transport i distribució de l’electricitat així com la realització d’auditories independents i públiques dels costos que tenen les empreses del sector elèctric.

També exigeixen que es modifique el sistema de fixació del preu de l’electricitat i que s’aplique un sistema basat en el preu real d’energia i sobretot que s’incorporen a la taula de negociació de les tarifes elèctriques una representació de les persones usuàries. Cal que el Govern espanyol prenga mesures per reduir l’impacte de l’augment dels costos d’energia elèctrica derivats per la nova tarifació. D’aquesta manera s’enviarà penalitzar de manera descontrolada als consumidors més menuts com són les famílies, les empreses xicotetes, els teletreballadors, els autònoms… Aquesta proposta ha tingut el suport de tots els grups polítics per ser un servei de primera necessitat.

Drets de les treballadores públiques en abús de temporalitat

Una altra de les mocions presentades per Compromís per Vila-real ha sigut la defensa dels drets dels treballadors públics que, segons entenen, “es troben en abús de temporalitat” pel que exigeix al Govern de Pedro Sánchez la retirada de la Llei Iceta. Tal com explica el portaveu adjunt, Santi Cortells, “la situació que viuen els milers d’interins i interines que treballen en molts ajuntaments com el de Vila-real, afectats per la no convocatòria de processos selectius en les places que ocupen, ha fet que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea censurara aquesta pràctica i titllara de preocupant la precarietat permanent d’aquests treballadors”.

 width=Per aquesta raó demanen “responsabilitat i que es promoguen mesures legals” per la precarietat laboral de l’interinatge que en l’Ajuntament de Vila-real ascendeix a un terç dels treballadors. I per això, sol·liciten que es retire de manera immediata el Reial decret llei 14/2021, de 6 de juliol, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en el treball públic, conegut com a Llei Iceta. També es requereix al Govern de l’Estat que complisca amb la seua obligació d’aplicar la sentència del TJUE i les successives respecte del mateix assumpte que sancionen les administracions públiques a reconéixer els drets dels treballadors públics en frau de llei.

 

Aquesta proposta ha sigut desestimada i ha comptat amb l’abstenció d’UP i PP, el vot a favor de Ciutadans i Compromís i la negativa del PSOE i. El regidor de Serveis Públics i Recursos Humans, Alvaro Escorihuela, ha explicat el vot en contra “perquè en l’Ajuntament els treballadors temporals és una figura quasi residual”. A més, ha destacat que aquesta llei serà aprovada o no demà en el Congrés dels Diputats i a partir de la norma definitiva podran actuar des del consistori a escala municipal.

Adaptació en els edificis i espais públics de fonts per a persones amb trastorns de l’espectre autista (TEA)

Una de les últimes propostes ha sigut la presentada per Ciutadans que ha demanat incloure pictogrames en les institucions públiques, en les zones d’oci públic i en les instal·lacions esportives perquè les persones amb trastorns de l’espectre autista (TEA) tinguen fonts informatives on s’expliquen les regles i informació necessària per al seu ús. Aquesta moció ha sigut aprovada per unanimitat per “fer llocs més amables en la ciutadania i que siguen també favorables per altres col·lectius com el de la infància” ha afirmat la portaveu de Compromís.

 width=

Els pictogrames són de gran utilitat per representar la realitat amb l’ús d’imatges i signes visuals que ajuden la persona a comprendre conceptes més complicats. Alhora, transformen la realitat en imatges que representen “conceptes”, “idees”, “accions” o “elements que formen part de la vida quotidiana”, i així, a través d’elles, poden expressar-se.

Condemna a les agressions masclistes, LGTB-fòbiques, racistes i d’odi

Per últim, s’ha aprovat per unanimitat dels cinc grups polítics PSOE, PP, UP, Ciutadans i Compromís a excepció de Vox, la condemna i repulsa a les agressions masclistes, LGTB-fòbiques, racistes i d’odi que cada volta s’estan fent més habituals en el nostre país.
 width=Des de Unides Podem condemnen les agressions així com tota mena de violència perquè “eixe discurs tan vell va conduir a Espanya a una Guerra Civil i a Europa a la Segona Guerra Mundial”. Ciutadans, per la seua part, considera que “és una altra social que suposa l’amenaça de la llibertat i la vida”. Des de Compromís insten a no pactar en qui promoga i recolze aquests discursos en salvaguarda dels drets humans: “Una societat més tolerant i més diversa sempre serà una societat millor”. A més, Fajardo ha destacat que “els que ens criminalitzem per ser el que volem ser ens tindran sempre de front. Sense excuses, sense por de ser nosaltres mateixes”.

Per altra banda, el Partit Popular ha assenyalat: “el nostre partit sempre estarà al costat de la llibertat sense importar el sexe, la religió la nació. Que cadascú faça el que vulga en la seua vida sense molestar a altres”. I per últim, el PSOE amb paraules del regidor Diego Vila ha condemnat afirmacions com les del portaveu de Vox, Espinosa de los Monteros, qui en el Congrés dels Diputats va afirmar: “en España hemos pasado de pegar palizas a los homosexuales a que ahora esos colectivos impongan su ley” i ha acabat la seua intervenció amb la cita de William Hazlitt: “el prejuicio es el hijo de la ignorancia”.

Mocions urgents: Cuba, designació de representant i noves sentències

També s’ha aprovat la inclusió de tres mocions urgents com són el suport a Cuba, l’aprovació del representant de l’Agència Valenciana Territorial o l’aprovació d’un nou crèdit per fer el pagament de les últimes dos sentències que han arribat a Vila-real. Pagament que ha de fer-se en menys de set dies i que resulta “impossible” com ha assegurat l’alcalde. Per aquesta raó, s’hi ha recorregut la sentència i es demanarà un crèdit per poder pagar perquè “no hi ha diners” i “hauríem de llevar-lo de les ajudes al comerç, del sou dels funcionaris o del manteniment dels jardins”.

La moció de Cuba ha tingut l’aprovació del Partit Popular, Ciutadans, Vox i PSOE mentre que han votat en contra Compromís i Unides Podem per “ser una contradicció, si donem el suport a Cuba hauríem fer-lo en totes les dictadures, sobretot, en aquelles que estan més pròximes com és el cas de Bielorússia” tal com ha afirmat Santi Cortells.

Per altra banda, la modificació del pressupost finançada amb càrrec a una operació de crèdit per a fer front a dos de les últimes sentències que han arribat al consistori ha sigut una de les propostes més polèmiques amb la clara crítica del PSOE al PP: “Un capítol més del “suma y sigue dels empastres de la gestió urbanística del PP. Si no podem fer més coses en el poble és perquè estem pagant tot el que van fer. Portem un total de 50 milions d’euros en 10 anys”.

 width=

A aquestes afirmacions Folgado ha contestat amb vehemència: “Vosté solucions ni una, només diu tot el que ha pagat, però no proposa res nou. No es mereix ser gestor del poble”. A aquest atac, Benlloch hi ha contraatac: “Vosté, al contrari, ha volgut ser el gestor i no ha pogut, espere que no assessore molt a Casabó perquè no se’l creu ningú”.

Però… Que estem pagant ara els vila-realencs?

Segons ha traslladat l’alcalde de la ciutat, l’última sentència que s’està pagant és l’Avinguda Portugal de l’any 2009 en el que els propietaris reclamaven 2,6 milions i “després de molt treball en els jutjats” la sentència ha quedat en un milió perquè “l’Ajuntament està treballant perquè defensem fins a l’últim euro dels vila-realencs”. A més, també s’està pagant el Jardí del Rei, les Dominiques i els terrenys de Frita: “Hem lluitat als tribunals ‘a muerte’ i pareix que no haurem de pagar els 14 milions que demanaven perquè si arriben a guanyar ‘ens trenquen’”.

Finalment, també s’ha donat llum verda per unanimitat a la designació del regidor Emilio M. Obiol com a representant de l’Ajuntament en l’Agència Valenciana del Protecció del Territori. L’alcalde ha recordat que en el moment en què es formalitze l’adhesió a l’agència, les competències en matèria de legalitat urbanística en infraccions greus o molt greus en sòl no urbanitzable serà competència autonòmica, per la qual cosa ha llançat un missatge per a demanar a la ciutadania responsabilitat.