viernes, 21 de enero, 2022  |  
El ple de Vila-real aposta pel parany, el finançament just i uns pressupostos que inclouen reivindicacions històriques El ple de Vila-real aposta pel parany, el finançament just i uns pressupostos que inclouen reivindicacions històriques

- 30 noviembre, 2021 -

Entre les peticions es troben el pas elevat en l'estació, ajudes per negocis i la construcció de col·lectors El ple de Vila-real aposta pel parany, el finançament just i uns pressupostos que inclouen reivindicacions històriques

Entre les peticions es troben el pas elevat en l’estació, ajudes per negocis i la construcció de col·lectors

A.K.Herrando/Vila-real Informació

Defensa del sector cinegètic

El regidor d’Esports, Javier Serralvo, ha explicat la moció del grup socialista en defensa del sector cinegètic de la Comunitat Valenciana, en la qual pretenen modificar l’esborrany de la llei de benestar animal perquè “no afecte al dia a dia d’alguns sectors com els llauradors” pel que sol·liciten la modificació d’aquest projecte que dificultaria la quotidianitat de, per exemple, caçadors de colomins. A més, demanen que representants de caça participen en aquest esborrany.

En aquesta moció, Compromís per Vila-real, ha presentat una esmena que ha sigut desestimada, per la qual cosa el regidor Santi Cortells ha entrat a debat perquè vol conéixer l’interés local d’aquesta moció que seria important a l’interior. I explica que han presentat l’esmena perquè “és contradictori que els eurodiputats voten a favor i després els regidors ací, fent política, demanen modificacions que acaben contradient a aquesta directiva”. L’alcalde, José Benlloch, ha entrat a debat i ha respost que plantejar que només es pot debatre al ple el que afecte en l’àmbit municipal seria “llevar el 80% de les vostres propostes. Nosaltres representem als vila-realencs i ens preocupem pel que es preocupa i ocupa i a Vila-real hi ha associacions com la d’Apaval, en la qual podem arribar a representar a 7.000 persones”. I ha anunciat que estan treballant, junt amb Borriana i Almassora, per crear un possible coto de caça conjunt i segur per, sobretot, evitar el problema dels javalins que destrueixen tarongers i horts.

Per altra banda, el grup popular ha presentat una moció en defensa de la caça a la província de Castelló “perquè el govern socialista d’Espanya criminalitza als caçadors” i pretenen defendre la caça davant del esborrany de llei de benestar animal.

Pressupostos 2022

Tots els grups polítics acorden instar al govern d’Espanya incloure en els pressupostos 2022 diferents reivindicacions com inversions per activar el polígon industrial de la carretera d’Onda, la connexió de la ronda sud-oest, ajudes per autònoms i sectors que han tingut pèrdues per la pandèmia, un pas soterrat en l’estació de Vila-real en substitució de la passarel·la elevada, desdoblament de la nacional 340, construcció de nous col·lectors que eviten inundacions, construcció de l’EOI, nou col·legi Escultor Ortells

Finançament just

En aquesta moció tots els grups han votat a favor menys Vox. José Ramón Chalmeta, de Unides Podem, explica el seu vot perquè “la C.Valenciana és una de les pitjors finançades d’Espanya, un 10% inferior a la mitjana” pel que “tots comprenem que no és una manera de fer país, ha d’haver-hi nova baremació, les diferents comunitats autònomes haurien de posar-se d’acord”. Per altra banda, la portaveu de Vox, Irene Herrero, assegura que el seu vot en contra es deu al fet que “des de Vox volem un sol govern i un sol parlament per tota Espanya com pas previ a la seua evolució, estem d’acord amb el problema, els valencians estem en inferioritat de condicions, però no estem d’acord amb la solució”.

Des de Ciudadanos Vila-real, Domingo Vicent, recorda que la constitució defensa les autonomies i plantejar eliminar-les és anar en contra de la constitució, “es van crear les autonomies per estar més a prop dels problemes dels ciutadans, però no està funcionant com deuria” i explica que rebem 700 euros menys per persona d’altres comunitats millor finançades i “hem de prestar els mateixos serveis amb menys recursos, això passa des de fa vint anys, ho podrem solucionar només si tota la societat valenciana anem a una més enllà d’idiologies”. Maria Fajardo, de Compromís per Vila-real, se suma, ja que “el sistema de finançament actual és obsolet, no volem ni més ni menys del que ens pertoca”.

La portaveu assegura que “als valencians encara se’ns tracta amb superioritat”. Adrian Casabo, del partit popular afegeix que: “al nostre país hi ha ciutadans de primera i de segona” i considera que “és bona notícia que es convocarà la manifestació, però no podem permetre que es convertisca en un simple ‘postureo’, ja que parlar de menys finançament és parlar de menys serveis i oportunitats”. Per últim, Serralvo explica que en aquesta proposta es fa molta demagògia i encara que tots els partits s’uneixen per demanar major finançament, Vox continua escoltant les propostes des de Madrid i destaca: “si no creuen en les autonomies, no es presenten a governar-les”. El regidor critica que no aquest partit vaja en contra de la constitució i demana que reflexione en el seu discurs.

Maletes coeducadores

Per altra banda, Compromis per Vila-real, ha dut al ple una moció en la qual demanen enviar maletes coeducadores als centres educatius de Vila-real. Dins d’aquesta moció, no han acceptat l’esmena del partit socialista que pretén que siga part de Conselleria l’elecció dels llibres, la regidora Balma Llansaola explica que altres municipis com Borriana si duen a terme aquesta proposta des de fa temps i “no es poden ficar pals a l’avanç en la igualtat de gènere”. En aquest moment, s’ha viscut un moment tens quan Benlloch ha demanat que no insinuen que aquesta decisió provoca qualsevol mena de maltractament a les dones. Aquesta moció ha comptat amb el vot a favor de Unides Podem, Ciutadans i Compromis, pero queda desestimada pel vot en contra del PSOE. Chalemta ha criticat que Compromís no haja aprovat l’esmena del PSOE, la qual cosa hi hauria permès que la moció tirarà endavant. Per altra banda, Herrero assegura que aquesta moció “adoctrina” als menors i assegura que votarien a favor si “poguérem fiscalitzar el contingut d’aquestes maletes”.

Entre els precs i preguntes, la regidora Llansola ha demanat augmentar els tallers en valencià. Per altra banda, el segon moment més tens del ple es va viure quan el regidor Cortells va preguntar per què un cotxe municipal es troba davant d’un domicili particular de manera continuada. Davant d’aquesta pregunta, Serralvo ha explicat que és d’un funcionari que deu comptar amb aquest vehicle per urgències. En aquesta part on Cortells tilda de “falta de respecte” les paraules de Serralvo, també han intervingut Fajardo i Benlloch, que ha demanat tranquil·litat i ha acusat Compromís de “no portar al plenari municipal assumpte realment importants” i de faltar a la llei de privacitat de dades, ja que es fa public un assumpte que podria resoldre’s en privat.

Pots tornar a veure el ple municipal en el següent enllaç.

Whatsapp Telegram