Noticias Castellón
jueves, 18 de agosto del 2022 | Última actualización: 19:03

Vila-real honra als seus animals per Sant Antoni i repartirà 4.500 rotllos en la Matxà i 1.300 panets beneïts en la missa 

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 9 segundos

Noticias Relacionadas

La tradicional marxa està organitzada per la Congregació de Lluïsos des de l'any 1973, comptarà amb l'encesa de la foguera, recuperant un costum molt estés en els municipis valencians, en la vespra de la festivitat del patró. L’endemà l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia serà escenari de l'eucaristia i repartiment de panets beneïts

Castellón Información 

El municipi de Vila-realmanté visca la tradició de festejar al patró dels animalsamb la celebració de dos actes ineludibles en el calendari del mes de gener. Aquest dijous, vespra de la festivitat de Sant Antoni, tindrà lloc la tradicional Matxà,organitzada per laCongregació de Lluïsos des de l'any 1973,i que compta amb la col·laboració de la Regidoria de Joventut. El divendres, festivitat del sant, l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia serà escenari de l'eucaristia i repartiment de panets beneïts, en un acte organitzat per la Regidoria deTradicions.

Com és habitual, la benedicció i cercavila d'animals,coneguda com Matxà, tindrà lloc aquest dijous 16 de genera les 19.30 hores, des de la plaça Mossén Ballester amb un recorregut que discorrerà per l'avinguda la Murà, Pius XII, Cardenal Tarancón, Raval del Carme, Major Sant Domènech, plaça Major, plaça de la Vila, Major Sant Jaume i Pere III, per a tornar de nou a la seu dels Lluïsos en la plaça Mossén Ballester. Allí es realitzarà la benedicció i repartiment dels 4.500 rotllos entre els participants.

A la Matxà s'unirà l'encesa de la foguera,recuperant un costum molt estés en els municipis valencians, en la vespra de la festivitat de Sant Antoni. L'endemà, 17 de gener,la celebració es trasllada a l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia on, tal com expliquen des de la Regidoria de Tradicions,se sap que per tradició popular se celebrava la missa i benedicció dels panets.Allí hi ha un altar dedicat al patró dels animals i des de 1483 està documentada la presència en una de les coves del paratge d'un frare de Sant Antoni, que possiblement va donar origen a la devoció al sant que existeix a Vila-real.

Així, el divendres 17 de gener a les 13.00 hores tindrà lloc la missa i repartiment de panets en l'ermita.La celebració comptarà amb la presència de la corporació municipal, encapçalada per l'alcalde, José Benlloch. En total es repartiran uns 1.300 panets, dels quals 50 són sense glútens, tant entre els assistents a la festa de l'ermita com entre els usuaris de les residències d'ancians de Vila-real.