Noticias Castellón
jueves, 25 de abril de 2024 | Última actualización: 16:03

Vila-real acull el XX Simposi Internacional de Naturalesa i Fotografia

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 19 segundos

Noticias Relacionadas

Tindrà lloc els dies cinc, sis i set de maig i destaca l’homenatge a Félix Rodríguez de la Fuente que es realitzarà el dissabte a les 19.00 hores

El Simposi Internacional de Naturalesa i Fotografia, referent internacional per a l’estudi, divulgació i conservació de la naturalesa, torna a Vila-real del cinc al set de maig per a celebrar la seua vintena edició. L’alcalde de la ciutat, José Benlloch, juntament amb Julio García Robles, president d’EDC Natura-Fundación Omacha, Vicent Urios, catedràtic de la Universitat d’Alacant i el profesor Vicent Ginés, han presentat aquesta nova edició repleta d’activitats. Com a acte especial, d’aquesta XX edició destaca l'homenatge a Félix Rodríguez de la Fuente, amb la seua filla Odile Rodríguez de la Fuente i amb els membres de l’equip de ‘El Hombre y la Tierra’ Carlos Sant, Ángela Minaya, Carlos Llandres i Miguel Molina. 

Respecte a aquesta nova edició, Vicent Ginés ha volgut destacar el 100 aniversari que compleix el Termet aquest any, juntament amb la XX edició del simposi. Així mateix, ha destacat que aquest simposi internacional serveix per “apropar al públic coneixements que no pot trobar en altres llocs, al mateix temps que ajudem els vila-realencs a conèixer la seua terra”.

Per la seua part, l’alcalde Benlloch ha començat agraint “la dedicació dels organitzadors, que cada any fan aquest simposi per mostrar-nos coses sobre la naturalesa”. Així mateix, ha agraït també personalment al catedràtic Vicent Urios per accedir a presentar aquest XX Simposi Internacional de Naturalesa i Fotografia. Per tancar ha destacat, al igual que Vicent Ginés, el 100 aniversari del Termet, sobre el qual ha parlat: “a Vila-real, el Termet és algo que portem al cor i precisament aquest any celebrem el seu 100 aniversari”, després de que el replantaren en l’any 1923.

Finalment, el catedràtic Vicent Urios ha sigut l’encarregat de desgranar la programació completa del simposi que començarà el divendres cinc de maig en el Centre de Congressos i Convencions El Molí amb la inauguració amb el mestre Vicent Ginés: 100 anys del Termet. A més, ha destacat l’acte que es durà a terme el dissabte a les 19.00 hores en homenatge a Félix Rodríguez de la Fuente, amb la seua filla Odile Rodríguez de la Fuente i amb els membres de l’equip de ‘El Hombre y la Tierra’ Carlos Sant, Ángela Minaya, Carlos Llandres i Miguel Molina.

A continuació, la programació completa del XX Simposi Internacional de Naturalesa i Fotografia:

Divendres 5 de maig

19.00 h. Recepció i inauguració del Simposium 2023 amb el mestre Vicent Ginés: 100 anys del Termet. La veu de l'experiència durant 30 anys treballant en el Centre d'Educació Ambiental el Termet i en el riu Millars (25')

19.45 h. Xicotets carnívors del Termet, de Julio García Robles. Durant més de cinc anys, s'han anat col·locant càmeres i amagatalls fotogràfics per a estudiar la fauna del Termet i les seues àrees d'influència, resultant de gran interés les dades obtingudes en les observacions nocturnes (25')

20.15 h. Albert Masó, doctor en Biologia i assessor científic de National Geographic, presenta Safari a Àfrica: viu experiències inoblidables amb la gran fauna i preserva-les amb imatges de qualitat amb Nikon mirrorless en 3 tipus de safaris: en ubicació única (Kenya), en diverses dins d'un parc (Kruger NP, Sud-àfrica) i en ruta per un país (Namíbia) (45') 

Dissabte 6 de maig

10.00 h. José M. Gasulla, Andrés Santos i Bego Poza presenten Paleontologia castellonenca, una excel·lent col·lecció de quadernets per a conéixer els fòssils de dinosaures i altres animals que van viure a la província de Castelló (30')

10.45 h. Orquídies ibèriques, amb José i Christian Larrosa. Les nostres muntanyes estan plenes de vida i si baixem la vista a terra, en l'època apropiada, podrem entropessar amb aquestes meravelloses flors (10')

11.00 h. Marcos G. Meider. Fotografia de naturalesa i viatges. Un bell recorregut de vida i color a través del treball d'aquest reconegut fotògraf de naturalesa (50')

12.00 h. Vicente Urios, Jorge García i Sara Morollón presenten Comportament espacial del voltor negre, projecte Migra SEO/BirdLife-Fundació Iberdrola Espanya (25')

12.30 h. Eloïsa Matheu. Mitja vida amb una paràbola a la mà. Són 35 anys gravant i divulgant els sons de la naturalesa, tant per a la identificació sonora de les espècies com per a proposar l'escolta conscient dels paisatges sonors (25')

13.00 h. María Isabel Henao, periodista ambiental, presenta La fotografia de naturalesa i conservació en l'era de les xarxes socials: fi o renaixement? Com han canviat els mitjans de comunicació amb les noves tecnologies? Quines oportunitats de comunicació i treball s'obrin davant el món digital de hui dia? (25’)

13.30 h. Visions de l'Índia, fotografia de Tony Tirado i música en directe amb Jorge Filipe i Joan Fonfria (25’)

14.00 h. Descans

16.00 h. Paco Alarcón ens porta Formigues i altres artròpodes. L'impactant món de la fotografia macro a través d'extraordinàries fotografies d'aproximació, que posen al descobert la increïble anatomia d'aquests xicotets animals (50')

17.00 h. J. M. Fernández Díaz-Formenti presenta Colibrís, meravelles de la fisiologia animal; ocells fascinants, tant per la seua bellesa com per molts aspectes de la seua ecologia, tan sorprenents com les adaptacions fisiològiques que presenten (50') 

18.00 h. Dr. Fernando Trujillo: Chiribiquete, exploracions en les entranyes de la selva. Un fantàstic recorregut en impenetrables selves que ens acostarà als primers humans que van habitar el continent sud-americà (50')

19.00 h. Odile Rodríguez de la Fuente. Homenatge al Dr. Félix Rodríguez de la Fuente, amb Carlos Sanz, Ángela Minaya, Carlos Llandres i Miguel Molina, membres de l'equip de ‘El hombre y la Tierra’ (90')

Diumenge 7 de maig

10.00 h. Tato Roses i Marta Bretó. 1000 tasses de te. Records de Chapursan. Expedició per una remota i aïllada zona de les muntanyes del Karakorum i el Hindukush, entre el Pakistan i l'Afganistan, durant la qual vam haver de superar nombroses dificultats (55')

11.10 h. Tino Soriano. Màster Class Fotografia de viatges: el color (70')

12.30 h. Xarra col·loqui sobre fotografia i viatges amb seny Soriano, que compartirà amb els assistents les seues experiències com a fotògraf de National Geographic (50')