Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 21:59

Els reptes i oportunitats de la realitat augmentada en una publicació dels professors Julia Galán i Francisco Felip

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 19 segundos

Noticias Relacionadas

Aporta una visió actual a través de l'anàlisi d'una selecció de destacades iniciatives, peces artístiques i projectes de l'àmbit nacional i internacional

Castellón Información

Els professors Julia Galán i Francisco Felip han publicat el títol «Realidad aumentada. Retos y oportunidades del panorama creativo actual», una obra de contingut científic resultat del projecte d'investigació «Noves pràctiques en art i disseny: reptes i oportunitats per a la innovació» que està centrat en l'estudi de les sinèrgies del panorama creatiu actual i proposa i anticipa futurs escenaris d'actuació.

El nou títol aporta una visió actual, integradora i holística sobre la realitat augmentada i ofereix una ordenación del territori a través de l'anàlisi d'una selecció de destacades iniciatives, peces artístiques i projectes de l'àmbit nacional i internacional, que permet entendre millor l'abast i impacte d'aquesta tecnologia sobre les diferents pràctiques quotidianes.

Les imatges del llibre, publicat per l'editorial Tirant lo Blanch dins de la col·lecció «Plural», vénen acompanyades de codis QR, que en escanejar-los des del telèfon intel·ligent permeten visualitzar vídeos dels projectes analitzats. Aquest sistema enriqueix la lectura del llibre perquè el lector pot conèixer més sobre el contingut que està llegint de manera còmoda i immediata.

La millora dels dispositius de visualització i la seua gradual implantació, tant en l'entorn professional com el domèstic, ha contribuït al fet que la realitat augmentada es consolide com una tecnologia capaç d'obrir nous camins per a la comunicació, l'aprenentatge o la creació.

 width=Al llarg de quatre capítols, el text analitza, descriu i reflexiona sobre les recerques, avanços i usos més recents de la realitat augmentada en els camps de l'arquitectura (construcció, geolocalització, mesurament i visualització), el disseny de producte (indústria, interiorisme, moda i presentació de productes), l'art (exposició d'obra, galeries i literatura) i l'entreteniment (esports, educació, oci i salut).

Així, la hibridació d'informacions, procedents tant de la visió humana com d'imatges artificials, crea una visió única de diverses realitats que permet avançar més ràpidament per camins ja coneguts, al mateix temps que explorar camins inèdits que dirigeixen cap a noves oportunitats.

Julia Galán Serrano és directora del grup de recerca DACTIC, doctora en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València i catedràtica d'universitat en el Grau en Enginyeria en Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes de la Universitat Jaume I. La seua labor investigadora se centra fonamentalment en l'anàlisi de l'ús de les noves tecnologies aplicades a l'àmbit del disseny i de l'art, per a generar noves propostes immersives i interactives amb l'espectador.

Francisco Felip Miralles és enginyer tècnic en Disseny Industrial per la Universitat Jaume I i doctor en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València (2008). La seua labor investigadora analitza les sinergies creatives que esdevenen entre art i disseny i estudia les possibilitats funcionals i expressives de les NTIC per a enriquir l'àmbit social de la comunicació i el disseny de productes.

Enllaç web: https://editorial.tirant.com/es/libro/realidad-aumentada-retos-y-oportunidades-del-panorama-creativo-actual-francisco-felip-9788418970139?busqueda=realidad+aumentada&