Noticias Castellón
jueves, 25 de abril de 2024 | Última actualización: 14:14

La Càtedra 'bp' de l'UJI analitza els instruments d'autorització ambiental per a instal·lacions industrials 

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 30 segundos

Noticias Relacionadas

El seminari impartit per José Luis Quintena ha abordat els reptes per a la descarbonització del sector ceràmic

Castellón Información

La Càtedra bp de Medi Ambient Industrial de la Universitat Jaume I i OFITEC, projecte d'innovació docent per a fomentar la interacció universitat-societat, han celebrat el seminari 'Autoritzacions ambientals integrades davant el repte de la descarbonització', impartit pel director general de l'empresa Enginyeria, Arquitectura i Gestió industrial (IAG), José Luis Quintela.

L'esdeveniment, celebrat a l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de l'UJI, ha reunit prop de 60 assistents i ha abordat els aspectes més rellevants de la tramitació de l'Autorització Ambiental Integrada (AAI) prenent com a exemple el sector ceràmic, un sector industrial de referència a la província de Castelló.

Totes les activitats que requerisquen AAI han de complir uns Valors Límits d'Emissió (VLE) de contaminants, a més d'incorporar les Millors Tècniques Disponibles (MTD) per a dur a terme aquesta activitat amb un impacte mínim sobre el medi ambient.

L'AAI és un instrument ambiental que, amb caràcter previ, han de tramitar totes les instal·lacions que desenvolupen alguna activitat de les incloses en l'Annex I del Reial decret 1/2016, reglament que va permetre articular la Directiva Europea sobre Emissions Industrials 2010/75/UE i que integra la Llei de Prevenció i Control Integrat de la Contaminació (IPPC). Entre les activitats incloses en aquest annex hi ha les instal·lacions de combustió, les indústries ceràmiques, químiques o tèxtils, o les de tractament d'aigües i gestió de residus.

Aplicada al sector ceràmic, l'exposició ha mostrat alguns casos d'èxit reeixits, com la valorització de residus i rebutjos, o l'abocament zero, amb l'aprofitament de totes les aigües residuals. No obstant això, també s'han plantejat els reptes per a la descarbonització del sector que, pel seu consum intensiu en energia tèrmica (19 TWh per a una producció de 600 milions de metres quadrats) requerirà un esforç i una inversió importants.

Amb vista a 2030 i com una de les possibles vies per a ajudar a descarbonitzar aquesta indústria, s'ha plantejat la inclusió d'entre un 10% i un 15% d'hidrogen en la xarxa de gas, una mesura que pot ser viable amb les instal·lacions actuals.

Aquesta activitat, inclosa en el programa de l'assignatura 'Tecnologia del Medi Ambient' del Grau en Enginyeria Química, ha comptat entre els seus assistents amb estudiantat i professorat de diferents enginyeries, així com professionals del sector ceràmic.

Sobre la Càtedra bp de Medi Ambient Industrial

La Càtedra sorgeix per l'interés de BP Oil España i la Universitat Jaume I a proporcionar mecanismes per a facilitar la investigació i la divulgació en l'àmbit del medi ambient industrial, així com acostar el món de l'ensenyament a la realitat de la indústria.

En el seu compromís amb el medi ambient, vol contribuir al benestar amb accions destinades a disseminar el coneixement i a fomentar la consciència ambiental.