Noticias Castellón
martes, 29 de noviembre del 2022 | Última actualización: 19:01

Sílvia Navarro i Maria Olivas proclamades Reines Falleres de Borriana 2023

Tiempo de Lectura: 6 minutos, 33 segundos

Noticias Relacionadas

El Ple extraordinari celebrat avui en el Centre Municipal de Cultura la Mercè suposa l'inici del nou cicle faller

Sílvia Navarro i Maria Olivas han sigut proclamades oficialment Reines Falleres de Borriana 2023 en el ple extraordinari celebrat aquesta vesprada en el Centre Municipal de Cultura la Mercè, que simbolitza el coet d'inici del calendari del nou cicle faller a Borriana.

Després de la intervenció de la secretària municipal, que fa constar i dona fe de l'elecció realitzada en la sessió plenària de la corporació municipal del passat mes de juliol a l'Ajuntament, ha sigut Maria Olivas qui inicialment ha accedit al centre de l'escenari i ha sigut rebuda per l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i per la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina.

L'alcaldessa li ha lliurat el pergamí i el ram de flors protocol·laris que l’acrediten com a màxima representant infantil de les pròximes Falles de 2023, al mateix temps que li ha imposat la joia de la Junta Local Fallera.

Posteriorment, li ha correspost el torn a la nova Reina Fallera, Sílvia Navarro, que ha sigut acollida amb gran expectació i entre aplaudiments pels centenars de persones que omplien tant el pati de butaques com bona part del vestíbul de la Casa de la Cultura.

A partir d'aquest moment, les dos representants han anat rebent, al costat de l'alcaldessa i de la presidenta de la JLF, les noves representants de les corts d'honor, tant major com infantil, i les dames de la ciutat. Finalment, representants i presidents de cadascuna de les 18 agrupacions falleres de la ciutat també han pres part en l'acte amb la presentació de cadascuna de les falles a la ciutadania.

L'acte s'ha tancat amb la intervenció de l'alcaldessa de Borriana, que ha volgut transmetre un missatge d'alegria perquè és el “primer dia gran i important del nou cicle faller”, després que ahir a la nit Sandra Candau i Ana Giménez foren despedides en el ball especial celebrat en la Llar Fallera, i a qui ha agraït “la manera de dur el nom i donar a conèixer Borriana durant tot l'exercici faller passat”.

També ha animat les Reines Falleres de 2023, Sílvia i Maria, al fet que des d'avui mateix comencen a “gaudir d'un any que segur que serà irrepetible i quedarà per sempre en la vostra memòria”.

Ara comença el compte enrere per al nou cicle faller replet d'actes i a l'espera d'un altre dels moments més especials, ja que Sílvia Navarro i Maria Olivas xalaran dels seus actes d'exaltació el pròxim cap de setmana, 12 i 13 de novembre, respectivament.

El 'manifest' revela els detalls dels vestits de les Reines Falleres 2023, Sílvia i Maria

).- Amb la presència de l'alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, la corporació municipal i representants de Junta Local Fallera, s'ha inaugurat el 'manifest' dels vestits regionals de les Reines Falleres de Borriana, Dames de la Ciutat i Corts d'Honor de 2023, que ha revelat els detalls dels vestits i complements que lluiran.

L'empresa valenciana Albaes, que per sisè any és la indumentarista oficial de la Junta Local Fallera de Borriana, ha coordinat i confeccionat els vestits de les reines falleres, dames de la ciutat i corts d'honor, amb la col·laboració d’altres empreses i professionals.

Uns vestits que segueixen fidelment les línies depurades de l'època i que s'han adaptat a les exigències de la moda més actual, puntes més xicotetes, vol adequat, escots ajustats, i han sigut adornats amb els complements més exclusius per a enriquir i donar harmonia al vestit regional.

Després de la inauguració avui del 'manifest', l'exposició s'obrirà al públic des de demà dilluns dia 7 fins al divendres 11 de novembre en horari d’11h a 13h i de 17h a 21h, als salons del Centre Cultural de Caixa Rural Borriana.

Les teles dels vestits han sigut confeccionades en els telers de l'empresa de Xirivella Vives i Marí i han col·laborat també empreses i professionals com Trinidad Meléndez, el Llar del fil, Mavimar, Manteletes Filles de Carmen Esteve i Nial Artesania.

Les manteletes dels vestits de les corts d'honor i del segon vestit de les reines i els adreços i joies de reines i corts han estan elaborats per la firma Nial Artesania, amb una experiència de més de 60 anys en el sector de la indumentària tradicional.

Els cancans estan confeccionats pel Llar del fil i Mavimar, la primera de les marques ha confeccionat els del vestit oficial de les reines falleres i de les seues corts, mentre que la segona firma s’ha encarregat de la confecció dels del segon vestit de Sílvia i Maria.

Finalment, la firma Trinidad Meléndez ha estat l'encarregada de crear les sabates artesanals de gran disseny i qualitat, en què es conjuguen les més profundes tradicions amb dissenys innovadors i l’ús dels millors materials.

De les pintes fabricades, en exclusiva, per a la Junta Local Fallera de Borriana destaca el gravat en realç amb motius locals com l'escut de la ciutat o el campanar, adornats amb motius florals o flamígers.

Els vestits

La Reina Fallera de Borriana, Sílvia, lluirà com a primera indumentària un vestit de llauradora valenciana del segle xix, model clàssic amb mànegues de fanal, en color verd Picea i confeccionat en seda estreta Tres Corones, del creador el borrianenc Manuel Candau López. Un dibuix inspirat en un teixit floral espanyol de principis del segle xviii que es troba al Museu d'Art de Cleveland.

Per a la seua segona indumentària la reina lluirà un vestit amb escot quadrat i pala llisa recta en l’acabament interior confeccionat en brocatel de seda estreta Santa Loida i metall d'or voltejat en color olio. Volant acabat en doble polisó adornant la cintura, reproducció d'una peça antiga d'aquest segle. Mànegues al colze rematades amb punta. Sabates abotinades

El vestit de la cort d'honor de la reina fallera és un vestit de llauradora valenciana model clàssic amb mànegues de fanal, confeccionat en teixit Aquarela to Brillant amb metall or. També lluiran en les ocasions que es necessite un cosset amb escot quadrat, pala amb costures balenades, esquena en V i cintura adornada amb volant tabalejat.

Quant a la Reina Fallera Infantil de Borriana, Maria, lluirà com a primera indumentària un vestit de llauradora valenciana del segle xix, model clàssic amb mànegues de fanal en color Rosa Porto confeccionat en seda estreta Tres Corones. Com a segona indumentària lluirà un vestit amb escot quadrat i pala llisa recta en l’acabament balenat en l’interior, realitzat en brocat de seda estreta Santa Loida en color Fiord.

El vestit que lluirà la cort d'honor infantil de la reina infantil és un vestit de llauradora valenciana model clàssic amb mànegues de fanal, confeccionat en teixit Aquarela to Taurit amb metall or. També lluiran en les ocasions que es necessite un cosset amb escot quadrat, pala amb costures balenades, esquena en V i cintura adornada amb volant tabalejat.

Finalment, pel que fa a les dames de la ciutat, lluiran un vestit inspirat en la indumentària de les dames borrianenques de principi del segle xx, compost per gipó amb part davantera treballada amb costures balenades i esquena en V rematada amb peça plisada, tot adornat amb un volant d'encaix negre i pita d'entredós d'encaix a joc del volant. Pispes de solapes invertides adornades amb botons i enriquit amb pentinador de tul negre brodat al to, i basquinya a joc. Tot el conjunt confeccionat en domàs Vima en to blau Lambro.