martes, 30 de noviembre, 2021  |  
L’aportació histórica de Comunitat de Regants, Rosari i Puríssima és reconeguda amb la Medalla d’Or de Vila-real L’aportació histórica de Comunitat de Regants, Rosari i Puríssima és reconeguda amb la Medalla d’Or de Vila-real

- 30 abril, 2021 -

Pascual Broch, Cristina Pesudo i Núria Bonet han recollit les distincions en l'acte d'obertura del calendari d'actes institucionals ajornats per la Covid-19 L’aportació histórica de Comunitat de Regants, Rosari i Puríssima és reconeguda amb la Medalla d’Or de Vila-real

Pascual Broch, Cristina Pesudo i Núria Bonet han recollit les distincions en l’acte d’obertura del calendari d’actes institucionals ajornats per la pandèmia 

Castellón Información

L’Ajuntament de Vila-real ha entregat aquesta vesprada la Medalla d’Or de la ciutat– el màxim reconeixement que concedeix el consistori a personalitats i entitats del municipi- a tres institucions centenàries: la Comunitat de Regants de Vila-real, l’Associació de Filles de María del Rosari i la Congregació de Filles de María Inmaculada. Amb aquesta cerimònia de lliurament de medalles, celebrada a l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner, l’Ajuntament reprén els actes institucionals suspesos durant l’últim any a causa de la pandèmia.

L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, qui ha obert la sessió plenària per al lliurament de les distincions. A causa dels protocols de prevenció, a més de la restricció d’aforament de l’Auditori, també s’ha limitat la presència d’autoritats sobre l’escenari, de manera que únicament s’han assegut els portaveus dels grups municipals i els premiats, a més de l’alcalde i la regidora de Relacions Institucionals, Noelia Samblás. Aquests dos últims han ocupat la taula presidencial. La resta de la corporació municipal ha seguit l’acte des del pati de butaques, al costat de les autoritats i públic convidat.

Després de l’obertura de la sessió per part de l’alcalde, Noelia Samblás ha donat lectura a l’acord plenari del 24 de novembre de 2020 en el qual, per unanimitat de tots els grups municipals, es va concedir la Medalla d’Orde la ciutat a les citades entitats. El president de la Comunitat de Regants, Pasqual Broch, ha sigut el primer a recollir la distinció; seguidament ha sigut la presidenta de l’Associació de Filles de María del Rosari, Cristina Pesudo, qui ha rebut la Medalla d’Or en nom de l’entitat; finalment, Núria Bonet, presidenta de la Congregació de Filles de María Inmaculada, ha recollit el guardó que reconeix la labor i trajectòria de la institució que presideix.

Per part seua, l’alcalde, José Benlloch, ha iniciat el seu discurs amb un record per a les víctimes de la covid-19, especialment per als 82 vila-realencs i vila-realenques morts, així com per a totes aquelles persones que estan patint les conseqüències de la crisi econòmica que ha provocat la pandèmia. Benlloch ha assegurat que, precisament a causa dels estralls que ha causat el virus, “el dia de hui adquireix un significat transcendent, ja que ens permet retrobar-nos perquè els col·lectius guardonats puguen exhibir els millors valors humans de la ciutat de Vila-real. Valors que ara són més necessaris que mai, i que ens ajudaran a renàixer i a superar, amb l’esforç de tots i totes, junts, els reptes que la pandèmia ens ha posat per davant a tot el món”.

L’alcalde ha valorat l’aportació històrica de la Comunitat de Regants, l’Associació de Filles de María del Rosari i la Congregació de Filles de María Inmaculadaque “amb la seua llarga trajectòria i experiència, estan fermament arrelades en la història de la nostra ciutat. Són tres de les entitats més antigues del nostre poble, i si sumàrem les edats de les tres juntes, ens donaria el saber acumulat de més de 600 anys d’història”, ha subratllat.

Tres entitats històriques i centenàries

La Comunitat de Regants de Vila-real, que ha complit en2020 el seu 150é aniversari,té com a funció prioritària l’administració de les aigües de reg del riu Millars, la gestió de les obres d’aprovisionament, conducció i distribucions del cabal d’aigua concedida, així com el finançar de manera associada les obres realitzades i la seua explotació. Entre els motius pels quals l’Ajuntament de Vila-real atorga la Medalla d’Or a la Comunitat de Regants destaca “el seu exemple de mediació per a l’ús d’un bé tan preuat com és l’aigua”. El foment de la sostenibilitat, el manteniment del patrimoni hidràulic o el seu paper fonamental en el creixement econòmic de Vila-real són uns altres dels valors que mereixen el reconeixement de la ciutat. Així mateix, també es distingeix la seua aposta per “la innovació, ja que al llarg dels més de 150 anys de la seua existència ha anat adaptant els sistemes de reg a les innovacions per a un ús sostenible de l’aigua”.

L’Associació de Filles de María del Rosari va commemorar l’any passat el seu 200é aniversari.Aquesta entitat va ser fundada en 1820 a l’església Arxiprestal, integrada per dones joves i solteres, seguint les directrius de les congregacions marianes. El consistori ha valorat, a l’hora de distingir a l’Associació, la seua funció “solidària, piadosa i formativa, especialment dirigida a la joventut com a base fonamental de la seua existència”. A més, també destaca la importància com ben immaterial de les seues festes anuals, i especialment de la Missa del Roser, que se celebren entorn de la festivitat del Rosari, el 7 d’octubre.

La Congregació de Filles de María Inmaculada és una de les institucions religioses més importants i longeves de Vila-real, fundada en 1756 en el convent i església del Rosari, on va viure i va morir el patró de la ciutat, sant Pasqual. La Congregació desenvolupa una destacada labor pastoral i social, centrada sobretot en els més joves, a través del foment dels valors de religió catòlica. Així mateix, també cal ressenyar la rellevància religiosa, històrica i cultural de les seues festes, que tenen lloc entorn de la festivitat de la Puríssima, el 8 de desembre.

Whatsapp Telegram