Noticias Castellón
viernes, 19 de agosto del 2022 | Última actualización: 23:01

Què suposarà per a Vila-real la cessió dels drets del PAI Europlataforma Intermodal?

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 30 segundos

Noticias Relacionadas

Entre altres coses, suposarà la construcció “d’una estació logística de primera magnitud” i serà també clau per a culminar la ronda Sud-oest amb la connexió amb la Nacional 340

El Ple de l’Ajuntament de Vila-real del passat dimarts 26 de juliol va aprobar per unanimitat la cessió de la condició d’agent urbanitzador del PAI Europlataforma Intermodal, conegut com 'Espai Vila-real' a Espai Comercial Vila-real. Es tracta d’un tràmit que desbloqueja la urbanització de prop d’un milió de metres quadrats en la N340 en el que serà “un dels projectes tractors de la nova Vila-real del segle XXI”.

El regidor de Territori, Emili Obiol avança que el PAI suposarà la construcció “d’una estació logística de primera magnitud” i serà també clau per a culminar la ronda Sud-oest amb la connexió amb la N-340.

Obiol explica a Vila-real Informació que l’Ajuntament “espera que siga un motor econòmic per a consolidar a Vila-real com una ciutat guanyadora, una de les 15 més grans valencianes i la més industrial i dinàmica de la provincia”. “De suport a empreses i a la indústria ceràmica, un sector que hem de cuidar. L’Ajuntament treballa en aquest context d'impulsar una economia no especulativa, lligada a la terra i als interessos dels empresaris i a la classe mitjana i treballadora”, afig el regidor de territori.

Encara que no hi ha dates sobre la taula, l’Ajuntament es trova en un procés administratiu. “Hi ha una setmana per a depositar els avals, és a dir, la solvència econòmica del nou agent urbanitzador i després un període curt d'aproximadament un mes per a formalitzar el nou conveni urbanístic”, detalla Obiol. A partir d'aquestes dades, “es començarà a fer realitat algunes actuacions”.

El regidor avança a aquest diari que la construcció del pas inferior de l'enllaç de la Nacional 340 i la Ronda Sud-oest “serà una de les primeres actuacions que veurem, prompte hi haurà moviments en aqueix sentit”.

Respecte a la decisió de cedir els drets a l'agent urbanitzador ‘Espai Comercial Vila-real’ en concret, Emili Obiol assegura que “els tècnics municipals aplicant totes les normatives pertinents van decidir que era una opció adequada. Pot ser que si hi haguera hagut més peticions el procés haguera sigut diferent, però en aquest cas no hi havia una altra cosa que complir la llei”.

El regidor afegeix que Espai Comercial Vila-real ha aportat a l’Ajuntament totes les garanties i solvències possibles per tal de “tirar endavant un PAI productiu, un programa comercial logístic complementari del sector ceràmic, que crearà inversió i treball i serà un dels projectes tractors de la nova Vila-real del segle XXI, clau per al clúster ceràmic”.

Història del PAI

L’antic PAI de la carretera d’Onda es va aprovar pel Ple municipal el 20 de desembre de 1999, amb una afectació inicial de 2.780.866 metres quadrats de superfície i al voltant de 450 propietaris. En 2008 degut a la crisi econòmica i també a la “inacció” del govern municipal del Partit Popular, el projecte va quedar paralitzat. En l’actualitat, a penes hi ha executat un 34,4% dels treballs, a més de les obres privades avançades per particulars, d’acord amb l’urbanitzador.

Olbiol: “Per a entendre la rellevància del que hui aprovem ens hem de remuntar a principis dels anys 90, quan el govern municipal d’Enrique Ayet projecta un centre comercial logístic en el milió de metres quadrats situats per davant de Porcelanosa. Quan arriba el PP, malauradament no segueix eixa línia i proposa un PAI, que s’aprova al 2000 de manera provisional, amb una vessant comercial i especulativa que no va ser possible, si és que alguna vegada va haver alguna cosa seriosa darrere”, argumenta Obiol. “Portem molts anys treballant per tornar aquest PAI a la senda de l’economia productiva i, de fet, és un dels pocs plans d’actuació integrada de la quinzena que vam heretar del PP que no hem caducat”, detalla.