Noticias Castellón
viernes, 19 de abril de 2024 | Última actualización: 16:37

Els valors europeus i l’educació més inclusiva e innovadora arriben a sis centres de Vila-real de mà de projectes Erasmus +

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 43 segundos

Noticias Relacionadas

Els programes beneficien a més de cinquanta professors i centenars d’alumnes dels IES Miralcamp, Broch i Llop, Francesc Tàrrega i els col·legis Angelina Abad, José Soriano i Consolació. Potencien aspectes com la cultura democràtica, la lluita contra la xenofòbia o el racisme, el reciclatge, la mediació, l’aprenentatge col·laboratiu i l’educació inclusiva

Castellón Información

Vila-real dóna el salt als valors europeus i l’educació més inclusiva e innovadora. En l'actualitat compta ambsis centres educatius, tant d'Infantil i Primària com a institutsde Secundària i Batxillerat, que desenvolupen projectes en el marc dels programes Erasmus+ que finança la Unió Europea, a través delServei Espanyol per a la Internacionalització de l'Educació (Sepie).

La regidora d'Educació, Aida Beteta, ha presentat hui aquestes iniciatives, acompanyada per representants de cinc d'aquests centres educatius: els col·legis Angelina Abad, José Soriano i Consolació, i els IES Francesc Tàrrega i Broch i Llop. A més, l'IES Miralcamptambé forma part del projecte europeu Medem-2d'impuls a la mediació escolar, al costat de l'Ajuntament de Vila-real, dins del programa Erasmus+. Beteta ha posat en valor el treball i la implicació dels equips docents de la ciutat per a fer possible una “formació contínua del professorat, a través de la mobilitat a altres països europeus” el que redunda en una “millora de la qualitat de l'ensenyament”. A més, gràcies a aquests programes, l'alumnat dels instituts té la possibilitat de realitzar estades i intercanvis a l'estranger, que permeten millorar les seues competències lingüístiques en altres idiomes, formar-se i entrar en contacte amb altres realitats culturals.

En el cas dels col·legis d'Infantil i Primària, el CEIP Angelina Abadha obtingut una beca Erasmus per a la formació de set professors a Itàlia, on tindran la possibilitat de conéixer la metodologia Reggio Emiliaper al desenvolupament de projectes educatius inclusius, tal com ha explicat Clara Mata, docent d'aquest centre, que en l'actualitat és un col·legi de referència per a alumnes amb diversitat funcional motora.

En el cas del col·legi concertat Consolació, segons ha indicat la professora Marta Querol, es desenvoluparà un projecte Erasmus Ka101enfocat a ampliar la formació de huit docents “per a respondre a les necessitats dels escolars” en àrees com l'aprenentatge cooperatiu i la mediació escolar. El professorat tindrà l'oportunitat de formar-se en diferents països com Itàlia, Regne Unit, Alemanya i Portugal per a conéixer les “innovacions metodològiques que s'apliquen en aquests països”.

El CEIP José Soriano, un centre que des de fa anys compta amb un programa educatiu plurilingüe amb un important percentatge de matèries que s'imparteixen en anglés, ha obtingut una beca per a desenvolupar un projecte Erasmus+ Ka229 per a millorar les competències lingüístiques del professoratutilitzant els contes com a recurs comunicatiu. Mercè Gil, professora del centre, ha detallat que huit membres de l'equip docent tindran la possibilitat de formar-se en col·laboració amb països com Turquia, Macedònia, Itàlia i Romania.

En el cas dels instituts, l'IES Francesc Tàrrega participa com a soci en diversos projectes Erasmus+, en els quals estan implicats al voltant de 80 alumnes i 30 professorsi que aborden aspectes com la cultura democràtica, la lluita contra la xenofòbia o el racisme, el reciclatge, el respecte pel medi ambient o la problemàtica de l'excés de consumisme. Els professors Juan Ferrer i Efrén Obeso han explicat algunes de les activitats que es duran a terme i que permetran als estudiants establir vincles amb altres estudiants europeus i compartir les seues experiències,

Finalment, Lucía Adsuara, directora de l'IES Broch i Llop, ha relatat l'experiència del centre enprogrames europeus Erasmus+ K1, K2 i K3,amb intercanvis amb països com Noruega i Eslovènia, a més de comptar amb projectes de llarga mobilitat, que permeten als alumnes desenvolupar els seus estudis durant diversos mesos a Itàlia.

La regidora d'Educació ha avançat que la voluntat de l'equip de govern és facilitar l'intercanvi de coneixements entre els centres educatius de la ciutat per a aprofitar les oportunitats que brinden aquests programes europeus. Per això, ha assenyalat que “l'objectiu és impulsar unes jornades de formació per a transmetre a altres centres les metodologies i experiències a les quals tindran accés els docents que participen en aquests projectes de mobilitat per Europa”.