miércoles, 14 de abril, 2021  |  
Aquesta és la programació a les localitats de Castelló per a commemorar el 8 de març Aquesta és la programació a les localitats de Castelló per a commemorar el 8 de març

- 2 marzo, 2021 -

Vila-real, Alcalà, Almenara o Xilxes són alguns dels municipis que han preparat activitats adaptades a la situació sanitària Aquesta és la programació a les localitats de Castelló per a commemorar el 8 de març

Vila-real, Alcalà, Almenara o Xilxes són alguns dels municipis que han preparat activitats adaptades a la situació sanitària

Castellón Información

Març serà el mes de les dones. Amb motiu de la commemoració, el 8 de març, del Dia de la Dona, la Regidoria d’Igualtatha preparat una sèrie d’accions destinades a donar visibilitat al paper de la dona en la història i en la societat, a més de reivindicar la igualtat efectiva entre dones i homes en tots els àmbits de la vida. La publicació de biografies de dones valencianes destacadeso l’homenatge a vila-realenques triades per les associacions que treballen en pro de la igualtat a la ciutat són les principals accions.

La commemoració del 8 de març arrancarà amb la inauguració del’exposició ‘Mirades’ al Mur de l’art visual,situat a la plaça Major. La mostra, organitzada per l‘Agrupació Fotogràfica Sarthou Carreres, proposa múltiples mirades femenines sobre la vida, a través de fotografies signades per dones. Després d’inaugurar l’exposició, dones triades per associacions que treballen per la igualtat a Vila-real rebran l’homenatge de la ciutat. Les dones homenatjades són:Conchita Ibáñez (Mestresses de casa), Flores Higueras (Creu Roja), Dolores Moner (AC El Bressol), Lupe Gil (Més que llet) i Fina Pilar Asensio (Grup de Dones de Vila-real).L’associació Andrea Carballo ha excusat assistència.La lectura, per part de les representants de la societat, del manifest del 8 de març aprovat pel Ple municipal tancarà l’acte.

D’altra banda, durant tot el mes de març la Regidoria d’Igualtat publicarà en les seues xarxes socials una breu ressenya biogràfica d’una vintena de dones destacadesde diferents àmbits de la vida i la història, com la soprano Lucrècia Borja, l’activista Pura Pérez, la historiadora Carmelina Sánchez-Cutillas, la científica Dolores Corella o la jugadora d’handbol Vanesa Amorós. “El paper de la dona en la història ha sigut i continua sent fonamental. A través d’aquestes accions, volem posar en valor la importància de les dones en la construcció de la societat de hui, des de la proximitat i en tots els àmbits, i continuar treballant, d’aquesta manera, en la lluita per la igualtat”, assenyala la regidora d’Igualtat, Rosario Royo.

A Almenara hi haurà esport, aventura, tres exposicions, concurs de vídeos en Tik Tok i un debat en el canal municipal de Youtube entre científiques locals

L’Ajuntament d’Almenara ha presentat la programació amb motiu de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona amb el lema “la Sororitat la fas la tu” amb l’objectiu de “continuar educant per a fomentar la igualtat i la sororitat” segons ha explicat l’alcaldessa, Estíbaliz Pérez. Entre les activitats, adaptades a la situació sanitària actual es troben “activitats esportives i d’aventura, tres exposicions, un concurs de vídeos en Tik Tok i un debat entre set científiques locals que retransmetrem en Youtube el 8 de març continuant la campanya realitzada per al Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència”. La programació s’ha elaborat des de les regidories d’Igualtat, Cultura, Joventut i Esports.

En l’àmbit esportiu destaca una nova prova d’aventura, adaptada a la situació sanitària actual. Es tracta de “la Missió 8M” on les persones participants hauran de superar una sèrie de reptes per a arribar a l’objectiu final. Per a accedir hauran d’inscriure’s telemàticament en els enllaços de l’aplicació que podran trobar tant en el Facebook de la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Almenara així com en les xarxes socials municipals i anar seguint els passos tal com ha explicat el regidor d’Esports, Lorenzo Vicent.

Així hauran de contestar una sèrie de preguntes sobre cultura general i fins i tot realitzar dues activitats esportives a casa seguint uns vídeos de Youtube als quals hauran de respondre. Una vegada superats els reptes hauran de passar pel Molí d’Arròs per a recollir el mapa per a realitzar una ruta que es realitzarà el dia 13 de març seguint les instruccions. L’eixida de la ruta será a la Plaça 8 de Març, passant pels Estanys, seguint per l’Ereta del Castell i arribant al Molí d’Arròs, on les persones participants amb els encunys que certifiquen el pas pels quatre punts rebran un obsequi.

A més també es recupera la gimnàstica per a majors en la Plaça 8 de Març, això sí, adaptada a la normativa sanitària vigent en grups de quatre persones i un monitor o monitora. Les persones interessades hauran d’inscriure’s fins al 5 de març en el Molí d’Arròs per a poder formar els grups. L’activitat es realitzarà del 8 a l’11 de març a les 9.30 hores del matí.

EXPOSICIONS

La programació també inclou la realització de tres exposicions vinculades amb el 8 de març. La primera és la mostra de ceràmica “Entrelles” d’Anna Pastor, que es compon d’una sèrie de figures ceràmiques en les quals l’autora es proposa abordar des de la perspectiva de gènere la consciència de ser dona al llarg del temps fins hui. L’autora pretén que la mostra siga una crida a pensar en la construcció socicultural que fonamenta la condició femenina en un moment significatiu de reivindicació per la igualtat de gènere.

L’exposició es podrà visitar fins a l’11 d’abril en el Molí d’Arròs de dilluns a divendres en horari matinal de 9.30 a 14 hores, i els dissabtes d’11 a 13 hores. A les vesprades, es podrà veure de dimarts a divendres de 17 a 19 hores. Aquesta mostra es recupera en la programació del 8 de Març, perquè estava programada tant per al 25 de Novembre, així com també per a el mes de gener passat, però per les normatives sanitàries per la pandèmia va haver de cancel·lar-se.

El Centre Municipal de Cultura Paulo Freire acollirà entre el 8 i el 30 de març l’exposició fotogràfica titulada “Més que Dona” amb una col·lecció d’instantànies del Grup Fotogràfic d’Almenara (GFAL) i de l’Associació Fotogràfica l’Art de la Llum d’Onda.

Finalment, fins al pròxim 5 de març, a la Biblioteca Pública Joan Fuster d’Almenara es podrà visitar la mostra titulada “Carmelina Sánchez-Cutillas, escriptora de l’any 2020” organitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

DEBAT ENTRE CIENTÍFIQUES

Les xarxes socials i els nous canals de comunicació també tindran protagonisme en els actes del 8 de març a Almenara. Així, aqueix mateix dia, a través del canal de Youtube de l’Ajuntament d’Almenara s’emetrà un debat titulat “En Obert,  Elles tenen la fórmula” en el qual participaran les científiques locals que van protagonitzar la campanya municipal sobre el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència realitzada recentment.

A més dins de l’àmbit de les xarxes socials, la programació del 8 de Març a Almenara vol abastar al públic més jove. Per això per a fomentar la igualtat entre la joventut s’ha convocat un concurs de vídeos en Tik Tok dirigit a joves d’entre 13 i 35 anys, que hauran de realitzar un vídeo en aquesta plataforma d’una duració d’entre 15 i 30 segons en el qual definisquen què entenen per feminisme. Els vídeos es podran enviar fins al 10 de març al correu electrònic pgarcia@almenara.es o al whatsapp del número 623 42 52 17 incloent el nom, cognoms i telèfon. Els millors vídeos tindran un premi de 150, 100 i 50 euros respectivament.

Les Biblioteques Municipals d’Alcalà i Alcossebre comptaran amb nous ‘Punts per la igualtat’

La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alcalà-Alcossebre ha preparat la programació dedicada a la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, marcada per accions dedicades a fomentar la igualtat i l’apoderament femení, entre diferents sectors de població, sobretot la infància i la joventut. En aquest sentit, una de les principals accions és la posada en marxa dels nous “Punts per la igualtat” a les Biblioteques Municipals d’Alcalà i Alcossebre, en els quals es disposarà de diferents publicacions, tant llibres com contes, perquè qualsevol persona interessada puga consultar-les o accedir com a préstec. La regidora d’Igualtat, Melina Fradejas, ha destacat que “les publicacions estan dirigides a persones de totes les edats, des de l’etapa infantil fins al públic adult, perquè a través de la lectura i la consulta puguem treballar la igualtat i la coeducació en diversos àmbits de la vida”.

Fradejas ha explicat que “la situació sanitària no ens permet realitzar actes multitudinaris pel que hem apostat per diferents iniciatives en línia que se celebren des dels centres educatius ja que pensem que és una bona opció per a fomentar la igualtat i conscienciar a les noves generacions sobre la lluita per la igualtat de gènere i com ha anat avançant el paper de la dona en la nostra societat, en diferents facetes”.

El programa d’actes donarà inici el 4 de març, amb el taller i xarrada en línia “De paraules i persones” impartit per la Fundació Isonomía en el CEIP La Mola i CEIP El Campanar, per a alumnat de 4t de Primària. El dilluns 8 de març, Dia de la Dona, en l’IES Serra d’Irta i per a l’alumnat de 1r de Batxillerat, es visionarà el documental “Campiones Invisibles” per a visualitzar el paper de la dona en l’esport.  L’acte comptarà amb la presència virtual d’esportistes del municipi. A més, es realitzarà la lectura virtual del Manifest del Dia de la Dona, que podrà seguir-se a través de les xarxes socials, web i canal de Youtube de l’Ajuntament. El dimarts 9 de març, en l’IES Serra d’Irta, es realitzarà el taller “Juntes és millor” també relacionat amb l’apoderament de la dona a través de l’esport.Una altra aposta de la Regidoria és afavorir l’existència de punts d’atenció a dones víctimes de violència de gènere pel que es formarà al personal de les farmàcies del municipi amb l’objectiu de convertir aquests establiments en “Punts violeta” permanents contra la violència de gènere. La formació en línia per a aquest col·lectiu, a càrrec del Centre Dona 24 hores, també s’ha inclòs en la programació del Dia de la Dona.

Xilxes reivindicarà la igualtat des dels balcons el pròxim 8 de març

L’Ajuntament de Xilxes commemorarà el Dia Internacional de la Dona des dels balcons amb la finalitat de preservar la salut de la ciutadania evitant concentracions en aquesta situació de pandèmia. Així mateix, el pròxim 8 de març a les 19 hores s’ha convocat una balconada amb aplaudiments per a reivindicar la igualtat i els drets de la dona. Aquesta mesura alternativa pretén visibilitzar aquesta celebració per a avançar cap a un futur igualitari.

La programació a Benicarló serà en línia però sense oblidar el to reivindicatiu

La regidora de Serveis Socials i Polítiques Inclusives, Gemma Cerdà, ha presentat la programació amb motiu del Dia Internacional de les Dones que es commemora el 8 de març i que enguany està marcada per la pandèmia de la covid-19 i serà pràcticament tota en línia. A pesar de les circumstàncies actuals, Cerdà ha remarcat que «aquest any és més necessari que mai lluitar pels drets de les dones, perquè la pandèmia ha reforçat les desigualtats i les vulnerabilitats i els drets assolits al llarg dels anys estan en perill de retrocés».

«Amb la programació que avui presentem —ha ressenyat la regidora— volem fomentar les accions de sensibilització i promoció per la igualtat efectiva i real entre homes i dones, donar suport a les diferents formes de resistència i denúncia de la situació de les dones a través de les exposicions i les xarrades, donar impuls a la formació especialitzada dels diferents agents socials i mostrar una visió diversa i àmplia de la realitat que viuen les dones».

La programació començarà dijous 4 de març amb el seminari web «Taula redona 8 de Març, Dia Internacional de les Dones», a càrrec de l’Institut Valencià de les Dones. Divendres 5, Pamela Palenciano impartirà la ponència teatral en línia «Desfilant les violències masclistes» per a l’alumnat de 4t d’ESO dels centres educatius, i posteriorment es publicarà al canal de YouTube de l’Ajuntament. A més, des de divendres i fins dilluns, la façana de l’Ajuntament estarà il·luminada de color morat.

Un altre vídeo protagonista de la programació serà el que es difondrà el mateix dia 8 a les xarxes socials de l’Ajuntament i que servirà com a acte institucional del Dia Internacional de les Dones, i comptarà amb la participació dels representats polítics i de l’alumnat de l’IES Ramon Cid, l’IES Joan Coromines, La Salle, el Centre Integrat Públic de Formació Professional i el Centre Ocupacional IVASS El Maestrat.

Dimecres 17 tindrà lloc un col·loqui en línia al voltant del llibre Teixir feminismes: memòria, comunitat i territori i de L’Horitzontal, un projecte comunitari des de les cures i els afectes, a càrrec de les seues autores Mar Català Sanchis i Anna Muñoz i Gil, que també es publicarà al canal de YouTube de l’Ajuntament. Dijous 25 s’ha programat el vídeo fòrum «Treballem el gènere», que consisteix en el visionat d’un curt al voltant de les relacions afectivosexuals i debat en línia, a càrrec d’Art de Calaix. Aquesta activitat està destinada a persones entre 16 i 30 anys, i cal inscripció prèvia.

Respecte de la Volta a Peu per la Igualtat, enguany serà en línia i cadascú decidirà quan i on fer-la. Les persones que vulguen participar només han d’inscriure’s a través del web hj-crono.es, descarregar-se l’app al mòbil i, del 26 al 28 de març, recórrer la distància de 5 quilòmetres. La inscripció costa 3 euros i la samarreta es podrà recollir els dies 23, 24 i 25 a la Cambra Agrària, amb la cita prèvia que s’assignarà amb la inscripció.

També s’han programat dos exposicions al Mucbe, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura. L’exposició col·lectiva de pintura, dibuix i escultura «Parir un nou món», de càrrec de Rosa Soriano, Isabel Serrano i Sònia Eva Domènech reflexiona al voltant de l’amor per la terra i l’aire, la importància de l’aigua. Per la seua part, «Icones del segle XX», de Lluís Ribas, està formada per retrats de personatges emblemàtics de l’època que han contribuït a canviar la història, entre les quals es pot trobar Rosa Parks, Amelia Earhart, Marie Curie, Frida Kahlo o Anne Frank, entre d’altres.

Ràdio Benicarló també se sumarà a les activitats al voltant del Dia Internacional de les Dones des d’avui al 31 de març amb una programació especial.

La violència de gènere s’ha intensificat durant el confinament

La regidora de Serveis Socials i Polítiques Inclusives ha detallat que la pandèmia afecta especialment les dones i que «la convivència durant el confinament amb els seus maltractadors i la imposició del distanciament social ha incrementat en un 70 % l’atenció dels centres de Dona 24 hores».

Whatsapp Telegram