Noticias Castellón
sábado, 20 de abril de 2024 | Última actualización: 22:37

El professor Irving Kirsch explica a l'UJI la seua teoría sobre l'ineficàcia dels antidepressius

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 33 segundos

Noticias Relacionadas

Kirsch, referent a nivell mundial sobre l'estudi de l'efecte placebo, ha explicat amb detall com va començar amb la línia de recerca que posa en dubte l'eficàcia dels antidepressius

Castellón Información

La Universitat Jaume I acull durant dos dies les 'VIII Jornades de Hipnosis: Avanços en Recerca i Aplicacions Clíniques' organitzades pel Grau de Psicologia, l'Associació per a l'Avanç de la Hipnosis Experimental i Aplicada (AAHEA) i el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana.

Irving Kirsch, director associat del Programa Estudis del Placebo de la Harvard Medical School, professor emèrit de Psicologia per les Universitats de Connecticut (EUA), Plymouth i Hull (RU), doctor honoris causa per la Universitat de Basilea i membre d'honor de AAHEA, ha sigut l'encarregat d'inaugurar aquestes jornades amb la conferència 'Les noves drogues de l'Emperador: antidepressius i efecte placebo'.

En la seua intervenció, Kirsch, que és un referent a nivell mundial sobre l'estudi de l'efecte placebo, ha explicat amb detall com va començar amb la línia de recerca que posa en dubte l'eficàcia dels antidepressius i que ha revolucionat la interpretació dels resultats de la literatura científica en depressió i ha realitzat una anàlisi exhaustiva dels diferents estudis que ha dut a terme en els últims 20 anys comparant els efectes que tenen els antidepressius i els placebos en pacients amb depressió. El professor de Harvard ha afirmat que tots aquests estudis demostren que no hi ha pràcticament diferencia en els pacients que prenen antidepressius i els que prenen placebos. 'Els antidepressius tenen un efecte significatiu només per a una minoria dels pacients amb depressió als quals se'ls prescriuen fàrmacs' ha assegurat.

_MG_9768Per açò, ha defensat que, "és millor receptar placebos a la majoria de pacients", ja que produeixen pràcticament la mateixa millora que la medicació, però eviten els nombrosos efectes secundaris (addicció, disfunció sexual, atacs de cor, risc d'avortament, diabetis, trombosi, etcètera) i els riscos sobre la salut (augment dels comportaments suïcides) que produeixen els antidepressius.

Finalment, Kirsch també ha defensat que existeixen alternatives millors per a tractar la depressió que els antidepressius: "la psicoteràpia, alguns tipus de teràpia o l'exercici físic, han demostrat que són molt més eficaços que els antidepressius a llarg termini, i, és més, el 75% dels pacients amb depressió als quals se'ls ha consultat prefereixen un tractament amb psicoteràpia que amb antidepressius".
Les 'VIII Jornades de Hipnosis: Avanços en Recerca i Aplicacions Clíniques' s'estan celebrant en la Facultat de Ciències de la Salut de l'UJI, i han sigut inaugurades per la vicedegana de Psicologia, Ana Alarcón; la vicedegana del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, Mar Lluch, i el president de l'Associació per a l'Avanç de la Hipnosis Experimental i Aplicada (AAHEA), Antonio Capafons. Tots ells han coincidit a apostar per la hipnosis com una tècnica amb base científica que pot ser utilitzada amb totes les garanties sempre que ho facen professionals qualificats.