viernes, 28 de enero, 2022  |  
El pressupost de 2020 de Vila-real tindrà prop de 48 milions, millorarà serveis i fugirà de préstecs per a baixar el deute El pressupost de 2020 de Vila-real tindrà prop de 48 milions, millorarà serveis i fugirà de préstecs per a baixar el deute

- 4 diciembre, 2019 -

També destaquen les inversions en seguretat, la millora del contracte del bus urbà o l'obertura dels carrers de l'antiga Herarbo El pressupost de 2020 de Vila-real tindrà prop de 48 milions, millorarà serveis i fugirà de préstecs per a baixar el deute

Benlloch consolida l’aliança amb la societat i anuncia que els comptes, “responsables i previsibles”, seran iguals o lleugerament inferiors a les de 2019, les inversions seran les imprescindibles i per a mantindre els costos financers de pagament de préstecs en uns 3 milions d’euros, “pel que puga vindre”. També destaquen les inversions en seguretat, l’obertura dels carrers de l’antiga empresa Herarbo, la millora de l’accés a la ciutat esportiva del Pamesa o un acord amb el proveïdor del restaurant el Molí. 

Castellón Información/S.N.

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha presentat l’esborrany del pressupost de 2020, que tindrà aproximadament 48 milions d’euros, serà lleugurarament més que el 2019 i tindrà com a eixos la responsabilitat, la previsió, la baixada dels préstecs, la reorganització municipal, la millora dels serveis públics i la seguretat, a més d’unes inversions de continuïtat i de necessitat. “Estarà basat en la “contenció de la despesa, el no increment o la reducció del deute i la inversió només en allò imprescindible” després de dos anys de “moltes dificultats” pel pagament de sentències derivades de la gestió anterior del PP. El reequilibri econòmic de l’Ajuntament, la reorganització, la millora dels serveis públics i la continuïtat del projecte de ciutat “innovadora, inclusiva, sostenible i pròxima”, són els eixos sobre els quals s’estructurarà el pressupost de 2020.

Benlloch, qui té assumides les competències d’Hisenda, ha detallat que “serà molt semblant o lleugerament inferior al de 2019, ja que no superarà els 48 milions d’euros”. L’alcalde ha explicat que malgrat haver hagut d’aprovar un increment de l’Impost de Béns Immobles (IBI) els comptes no creixeran respecte a enguany, o fins i tot podrien ser una mica inferiors en quantia, “la qual cosa demostra que era necessària la pujada de l’IBI per a garantir l’equilibri econòmic de l’Ajuntament”, segons Benlloch. En aquest sentit, l’alcalde ha explicat que una de les prioritats serà precisament el reequilibri econòmic municipal. L’objectiu és “disminuir pràcticament a zero el finançament via préstec” i mantindre els costos financers de pagament de préstecs en uns 3 milions d’euros, amb la qual cosa la previsió és que l’endeutament es reduïsca a final d’any.

El segon eix del pressupost serà la reorganització, per a adaptar-se a la nova legislació, com la Llei de Contractes, i reforçar la plantilla amb perfils més tècnics, avançant així també en la “modernització de l’Ajuntament, la implantació de l’administració electrònica i la planificació de projectes de futur”. L’alcalde ha anunciat la creació d’un total de 16 places en la plantilla municipal, 4 d’elles per a la posada en marxa de dues noves instal·lacions esportives com són la piscina de Aquasalut i el nou pavelló Campió Llorens.

Altre els punts importants del pressupost serà la millora dels serveis. En aquest sentit unes cinc partides que es porten entre el 70 i el 80% del total i hi haurà un reforç del capítol 2, que creix en 2,5 milions d’euros més, segons ha subratllat l’alcalde.

En la gestió residus s’invertiran 2,1 milions, front als 1,2 milions de 2015.  “Tenim un problema amb la planta de Reciplasa d’Onda, on no podem traslladar els residus i hem de portar a ciutats més llunyanes, el que incrementa el cost. La taxa s’ha duplicat per a tots els pobles, però nosaltres no la tenim i l’hem assumida. La pujada de l’IBI respon quasi en la seua major part a la despesa de tractament de residus”, explica. D’aquesta manera, per a assumir el trasllat es destinaran 200.000 euros més.  L’Ajuntament també farà en 2020 un esforç important en el manteniment dels 103 edificis municipals que existeixen a la ciutat, als quals se sumaran tres nous com són les futures dependències municipals als antics jutjats, el Gran Casino i el Teatre Tagoba; el manteniment dels col·legis públics, així com de les instal·lacions esportives forma part del reforç previst en matèria de serveis públics, que també inclou la inversió en accessibilitat de carrers i complir amb el compromís d’adequació dels camins rural amb 300.000 euros. A més, es preveu la licitació del servei d’autobús urbà gratuït –que durant l’últim any ha funcionat com a pla pilot- amb millores en sostenibilitat i comoditat que incrementaran el cost del contracte fins als 500.000 euros. També es contempla un nou contracte per a renovar el servei de lloguer de bicicletes, Bicivila’t amb el propòsit de modernitzar-lo, una licitació que suposarà un cost aproximat de 250.000 euros en dos anys.

El quart eix del pressupost serà donar continuïtat al model de “ciutat innovadora, inclusiva, sostenible i pròxima”, sobretot amb l’aliança amb la societat civil a través de 3 milions d’euros en 70 convenis amb entitats “que ens permet posar aquests diners en mans dels col·lectius socials per a crear una xarxa de solidaritat i d’oportunitats”, ha remarcat Benlloch; el manteniment de la inversió en Serveis Socials i el 0,7% d’ajuda a la cooperació, la consolidació dels festivals i congressos com Destaca i el Congrés Internacional de Mediació Policial i l’aposta per les persones i les oportunitats amb programes d’ocupació, entre altres, formen part d’aquesta continuïtat del model de ciutat. També destaquen les inversions en seguretat, per a imillorar sistemes de vigilància actuals. La licitació d’un contracte de 70.000 i 80.000 euros per a la millora senyalització, a més d’un parell de motocicletes per a la Policía Local.

Finalment, l’alcalde ha reconegut que, a causa de la voluntat de contenció i de reducció del deute, el capítol d’inversions “només comptarà amb aquelles imprescindibles o les que estaven compromeses en 2019 i que no s’han executat”, a més de les dotze propostes dels pressupostos participatius. Benlloch ha destacat l’obertura dels carrers de l’antiga empresa Herarbo, la millora de l’accés a la ciutat esportiva del Pamesa, la inversió en el cementeri, unes obres d’adequació del Convent Espai d’Art o una nova fase de la reforma de la basílica de Sant Pasqual, a més de 25.000 euros per a arribar a un acord amb el proveïdor del restaurant el Molí.

La idea seria aprovar-lo en el ple ordinari del mes de desembre encara que falten algunos informes, quadrar algunes xifres, especialment del capitol un, ja que les noves places porten incorporada una millora de salari. “El dia que es presente de forma oficial, l’oposició podrà afegir al·legacions o propostes”. Axil mateix, destaca la responsabilitat de Podem, “que han entés la situació municipal”, manifesta. 

Whatsapp Telegram