Noticias Castellón
viernes, 14 de junio de 2024 | Última actualización: 18:10

La Mostra d'Arts Escèniques, Reclam! arriba a Castelló amb una proposta de 60 representacions

Tiempo de Lectura: 6 minutos, 8 segundos

Noticias Relacionadas

 

Estarà com sempre caracteritzada per un marcat vessant social i crítica que convida al públic a la reflexió

Castellón Información

La Universitat Jaume l, a través del Servei d'Activitats Socioculturals, i amb la col·laboració de la Diputació de Castelló, les regidories de Cultura dels Ajuntaments d'Almassora, Benicarló, Benicàssim, Betxí, Borriana, Castelló de la Plana, Vilafranca, Vila-real, Vinaròs, Orpesa, la Fundació Caixa Castelló, i l'Institut Valencià de Cultura (IVC), ha presentat la XXVIII edició de la Mostra d'Arts Escèniques Reclam, que es desenvoluparà des del 30 d'octubre al 6 de desembre de 2020 en un total de 10 municipis de la província de Castelló.

La presentació d'aquesta nova edició ha tingut lloc al Paranimf i ha comptat amb la presència de la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals, Carmen Lázaro; la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz; la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz; el coordinador la Mostra, Antoni Valesa, així com representants dels municipis que participen en el Reclam.

Mostra d'Arts Escèniques, Reclam!, Castelló ,60 representacionsEn l'acte de presentació s'ha inaugurat l'exposició Recreativos Federico a la sala polivalent del Paranimf donant inici així a la Mostra, una original i imaginativa instal·lació a manera de saló recreatiu creada per Álex Peña en la qual es combinen premis, música, vídeo i interacció a través de set màquines expenedores i de joc que tenen com a eix central l'imaginari de Federico García Lorca.

Carmen Lázaro ha destacat en l'acte la importància de continuar fent cultura en aquest complicat 2020. «Deia el mateix Federico García Lorca que 'el teatre és poesia que ix del llibre per a fer-se humana', necessari serà que en aquesta edició del Reclam la humanització de la poesia siga un revulsiu per a no parar la cultura». En aquesta línia, ha assenyalat que «amb les mesures de seguretat que es prenen durant cada acte cultural i l'excel·lent comportament del públic, hem d'aconseguir que el que ens fa humans no deixe de fer-ho, continuem fent cultura».

Per part seua, el coordinador de la Mostra ha explicat que aquesta edició del Reclam, marcada pel seu compromís amb la cultura segura, comptarà amb més de 60 representacions de temàtica variada que inclouran teatre, espectacles de dansa contemporània, propostes musicals o circ, destacant l'esforç que s'ha fet per a organitzar «una sucosa programació conscients que l'art i la cultura beneficien seriosament la salut i, en aquests moments, necessitem més salut que mai». En aquest sentit, Valesa ha assenyalat que cada seu ha dissenyat una programació ajustada als seus espais i possibilitats i, a més, s'ha donat cabuda als esdeveniments suspesos a causa de la situació sanitària generada per la Covid-19.

Mostra d'Arts Escèniques, Reclam!, Castelló ,60 representacionsLa XXVIII edició de la Mostra d'Arts Escèniques Reclam estarà com sempre caracteritzada per un marcat vessant social i crítica que convida al públic a la reflexió. «Volem que el públic gaudisca de les experiències escèniques que els proposem i que la seua relació amb la cultura vaja més enllà de la representació, que s'emporten en la seua interior reflexions que els reconforten a l'hora d'entendre el nostre entorn», assenyala Valesa.

Així, comptarà amb propostes relacionades amb la memòria històrica com a Vidas Enterradas, a partir del programa de reportatges de la Cadena SER que dóna veu a víctimes esborrades i silenciades pel franquisme, o MAUTHAUSEN. La voz de mi abuelo, espectacle que vol transmetre el testimoniatge d'un supervivent del camp de concentració nazi. També hi haurà espai per al feminisme amb Feminismo para torpes, una obra que en clau d'humor que qüestiona la societat patriarcal o Yo, Púb(l)ica, sobre les qualitats que ha de tindre una bona artista de circ en un context heteronormatiu i patriarcal.

El vessant crític sobre el context social i polític d'Espanya vindrà de la mà de Sueños y visiones de Rodrigo Rato, una proposta en la qual s'aborda l'absurd creixement del país i la seua evolució posterior a través del personatge que dóna títol a l'obra des de la infància fins a la caiguda de Bankia. En aquesta línia, el Reclam també oferirà les representacions Curva España, una metàfora de la vertebració de l'estat espanyol en els segles XIX i XX en paral·lel a la construcció de les línies del ferrocarril o Los bancos regalan sandwicheras y chorizos, un espectacle vital i carregat de joventut i humor en el qual les noves generacions donen la seua visió sobre la dictadura a Espanya.

Cal destacar en la programació les funcions d'Héctor Alterio i Emilio Gutiérrez Caba, que tindran lloc en el Museu de Belles Arts, un espai que s'ha incorporat en aquesta edició; la representació de El rey Lear de Atalaya Teatro en el Paranimf amb l'actriu Carmen Gallardo interpretant amb la força que la caracteritza el paper del rei, o ¡¡¡Por todos los dioses!!! interpretada per Fernando Cayo.

La dansa també tindrà protagonisme en aquesta edició amb "Estos días azules...", una producció sobre la vida i obra d'Antonio Machado; A-normal o la oveja errante, un exercici de reflexió sobre l'inconformisme social, la diversitat i l'anormalitat; SÈNIA, una creació que aborda el tema dels persones migrants i la burocràcia com a eina de violència institucional; Mou Dansa '#OutFit' sobre el desig voraç per la roba; Anónimas, un espectacle de dansa urbana amb talons que anima al creixement personal, i Nina, una proposta de dansa i teatre sobre el poder d'un mateix per a canviar el color del món.

Així mateix, la Mostra d'enguany inclourà cinc espectacles musicals: Concert per a bebés, que mostrarà als més xicotets com gaudir de la música; Quema la memoria, en el qual la il·lustradora Paula Bonet portarà el seu art als escenaris acompanyada de The New Raemon; la presentació del primer disc de la cantant cordovesa María José Llergo titulat Sanación; un Concert de campanes a càrrec de Llorenç Barber amb motiu del 75 aniversari de la reconstrucció del campanar de Borriana i Concert a vuit mans: Dadà és back, un concert poètic a càrrec d'un quartet dadaista que ofereix una experiència d'immersió en el surrealisme.

El Reclam també comptarà com a novetat amb tres propostes artístiques en línia sota el títol El més petit als núvols que inclourà les representacions per a tots els públics Cuc, L'horitzó de Latung La La, i Expandint la jungla, prèvia inscripció.

L'espectacle familiar Express, de la companyia Faltan7, serà el que donarà inici a la programació el 30 d'octubre en el Paranimf, una proposta de malabars, acrobàcies i equilibris per a tota la família guardonada amb el premi Feten 2019 de millor espectacle de carrer.

La XXVIII edició de la Mostra d'Arts Escèniques Reclam es tancarà el dia 6 de desembre a Benicàssim amb l'espectacle Maestrissimo (Pagagnini 2), de la companyia Yllana, una proposta a mig camí entre el concert de cambra, la comèdia satírica i el retrat d'època en el qual es mostren les aventures i desventures d'un quartet de corda en un període indeterminat entre els segles XVII i XVIII.