Noticias Castellón
viernes, 19 de abril de 2024 | Última actualización: 22:37

Posterguillo reivindica a l'UJI el paper de la seua novel·la 'Yo, Julia' com model d'igualtat real de gènere des del passat

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 7 segundos

Noticias Relacionadas

L'escriptor opina que aquest personatge històric no havia aconseguit fins avui el lloc que li correspon en la història

Castellón Información

"La vida de Júlia Domna mereix tot el que puguem imaginar: una pel·lícula, una sèrie i una novel·la. I la novel·la és el que estava a les meues mans fer per a eliminar totes les capes d'oblit que havien caigut sobre aquesta gran dona en la història de Roma". Amb aquestes paraules descriu l'escriptor i professor de l'UJI la seua admiració cap a la protagonista de la novel·la amb què ha aconseguit el premi Planeta 2019 Yo, Julia, el procés de creació de la qual va explicar en l'última conferència del primer curs de la Universitat d'Estiu que ha impartit la Universitat Jaume I a Benicàssim (Castelló).

_S9B1712Posteguillo, que es considera un rebel davant les injustícies, opina que aquest personatge històric no havia aconseguit fins avui el lloc que li correspon en la història per la seua doble condició de dona i estrangera, en haver nascut en la perifèria de l'Imperi, en l'actual Síria. Per això, la seua voluntat en tot moment ha sigut recuperar aquesta figura i plantejar-la com una contribució a la lluita a favor d'una igualtat real entre homes i dones. "La igualtat es construeix no solament cap al present i al futur –imprescindible, sens dubte–, però també cap al passat», va assenyalar. En aquest sentit, l'escriptor va destacar una frase que li van escriure a Instagram i que defineix per què és el moment oportú per a aquesta obra: "La història la van escriure els homes, però va ser ella la que decideix". Per això, el professor de la Jaume I insisteix que cal recuperar la història completa.

L'escriptor i autor de Yo, Julia va realitzar un recorregut històric de l'època de la seua novel·la i la lluita que es va establir entre cinc homes per a aconseguir el poder de l'Imperi Romà a la fi de la segona centúria de la nostra era. Hi destaca com la historiografia ha oblidat un personatge decisiu, el d'una dona, Júlia Domna, i d'una relació d'amor amb el que finament serà l'emperador Sever. "Va ser important? Va ser considerada mare de cèsars, dels exèrcits i de la pàtria. Sí que ho va ser. I, a més, va ser la que va traçar el camí que recorreria Sever per a anar més enllà d'un imperi. Per a forjar una dinastia", va assegurar Posteguillo.

_S9B1696Posteguillo va clausurar, al costat de la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals, Carmen Lázaro, el curs que s'ha impartit i dirigit durant aquesta setmana a Benicàssim: "La literatura i el temps: la recreació del passat a través de la novel·la". I també, a manera anecdòtica, va recordar l'aventura que va viure en el lliurament dels premis Planeta. "Aqueix matí vaig vindre a l'UJI a donar les meues classes. Vaig acabar, vaig agafar el tram, el tren i va començar el viatge. Mai una novel·la de 700 pàgines havia guanyat un premi Planeta. Però quan nomenen Ayanta Barelli com a finalista només quedaven ja dos pseudònims, per la qual cosa quan ella puja a recollir el seu premi ja saps que només quedes tu. I que hauràs de parlar davant 1.000 persones. Davant els millors escriptors i escriptores. En la meua solapa portava el pin de l'UJI, sabia que no podia donar les gràcies a cap institució pública o privada, però per a mi, treballar en aquesta universitat és un privilegi i volia fer-ho visible", va explicar.