Noticias Castellón
sábado, 20 de abril de 2024 | Última actualización: 22:37

La polèmica de Nules amb els hostalers sota amenaça: per què sí és legal demanar el certificat covid

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 23 segundos

Noticias Relacionadas

Aquest cap de setmana un grup de joves de la localitat anava “informant” als establiments sobre la “il·legalitat” de demanar el passaport del coronavirus als clients

El passat 1 de desembre de 2021 el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publicava una resolució des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública adoptant una mesura que ja és coneguda per tots i per totes les valencianes: l’exigència de mostrar el passaport Covid-19 “per a l’accés a determinats establiments, locals i esdeveniments”. Aquesta mesura ha despertat indignació en part de la societat i aquest cap de setmana un grup de joves (els quals s’han gravat en video) de la localitat de Nules ha anat “informant” als establiments hostalers del Mercat que aquesta mesura és “il·legal” i que si els denegaven l’entrada per no voler mostrar el certificat covid, els “pot caure una multa molt grossa”. 

En aquesta peça s’analitzarà el discurs de cada actor, tenint en compte també que els propis hostalers han informat que denunciaran conjuntament aquest fet  a la Guàrdia Civil, qui “està revisant les peces audiovisuals”. Tot va començar amb un post de Facebook del portaveu local de Compromís a la localitat: Iván Esteban Ventura.  

Tàrsila Galdón/Castellón Información

Ventura va rebre un vídeo gravat pel propi grup de joves on es mostra com van d’establiment en establiment “informant” sobre aquesta “disposició il·legal”. Així doncs, Ventura va penjar a les seues xarxes un xicotet comunicat on denunciava que aquest grup de joves amenaçava als comerços i mostrava la seua solidaritat amb aquests. 

 width=

Des d’aleshores, tot ha succeït molt ràpidament: la notícia prompte va arribar al mitjà de comunicació À Punt, qui es va fer ressò ahir a les notícies de la nit. A causa d’aquesta notícia, el portaveu de Compromís ha rebut missatges d’un grup específic anomenat Conspiración Máxima 777 a Telegram en el que demanen tant a À Punt com al portaveu que es retracten per les seues “acusacions, mentides, calumnies i difamacions”. 

En aquest missatge a Telegram (en un grup on hi ha 20.6 K subscriptors) s’assegura que el mitjà de comunicació valencià manipula la informació, agafant tant sols una part de la totalitat del video, “traient de context tot allò ocorregut, victimitzant l’hostalera”. Des de Castellón Información facilitem més avall tot el video, des d’on aquest grup de joves repeteixen que eixe dia “tan sols van a informar”.

No obstant això, en la peça la veu dominant que parla pràcticament durant tota l’estona avisa que: 

“ara mateixa si em demanes el passaport covid, no te’l mostre i no m'atens, vindrem 15 no, 50 persones a demanar-te el llibre de reclamacions i et denunciarem al jutjat. Jo t'ho deixe ací, però que sàpigues que tindràs problemes amb nosaltres. Jo vull consumir com una persona normal, no com si fóra un negre”.

 

https://youtu.be/4Z1cTqSAylw

Drets fonamentals i el Tribunal Suprem 

Tant en el missatge de Telegram com a la peça s’assegura que és il·legal demanar el passaport Covid-19 perquè atempta contra una sèrie de drets. En aquest sentit, el propi DOGV assegura que aquesta mesura “suposa l’afectació a determinats drets fonamentals, com el dret a la igualtat (article 14 CE), el dret a la intimitat (article 18.1 CE) i el dret a la protecció de dades de la persona (article 18.4 CE)”. 

Però al mateix temps, aquests drets entren en aquesta situació en confrontació amb altres drets fonamentals: “com el dret a la vida i la integritat física (article 15 CE), i amb la protecció de la salut (article 43 CE), que defensa l’interés general de tots a sobreviure a la Covid-19, que són ara prevalents”. De fet, en el portal de comunicació Newtral (mitjà que es dedica al fast checking) s’explica perquè demanar el certificat Covid-19 sí és legal.

Cal tindre en compte que per tal d’aplicar aquesta mesura, el Tribunal Suprem ha hagut de pronunciar-se i en totes les comunitats ha donat el seu vistiplau (que és obligatori per poder aplicar aquestes mesures). De fet, a Galícia el  Tribunal Superior de Justícia Galec (TSJG) va rebutjar aquesta mesura i el govern autonòmic va acudir al Tribunal Suprem, que va considerar que la situació epidemiològica justificava l’aplicació de la mateixa. 

Semblant ocorre en la Comunitat Valenciana, tal com s’especifica en el DOGV: 

“La restricció de drets que comporta l’exigència de la presentació d’aquesta documentació sanitària es considera raonable respecte al benefici que suposa, sobretot quan es tracta dels establiments d’oci i restauració on l’entrada és voluntària i no es realitzen activitats essencials.”

Així mateix, com s’assegura en el text del canal Telegram, els hostalers poden ser multats per: 

“DISCRIMINACIÓN al violar el derecho de admisión de la LEY de establecimientos abiertos al público, MULTAS por vulnerar la LEY DE PROTECCIÓN DE DATOS, DENUNCIAS por cometer un DELITO DE USURPACIÓN DE FUNCIONES, por humillar públicamente a un CIUDADANO, a su DIGNIDAD, a su HONOR... y un largo etc”

En el propi text del DOGV s’assegura que no es vulnera el dret a la igualtat perquè no es produeix cap “discriminació”, ja que qui no vulga mostrar el certificat: “pot presentar el resultat de la prova PDIA o el test d’antígens, i evidentment el certificat de recuperació de la Covid-19 si ha passat la infecció”. Tampoc vulnera el dret contra la protecció de dades perquè no es crearà cap mena de registre d'aquestes. 

El text de la DOGV assegura que pel que fa al dret a la intimitat, cal tindre en compte que el caràcter massiu de la vacunació, les connotacions que imposa la situació de pandèmia i la solidaritat que suposa la protecció i ajuda entre tots: “devalua la preeminència de la intimitat en aquest cas”. Com s’assegura en el mitjà Newtral es considera que la situació epidemiològica justifica aquesta mesura, que en tot moment és de caràcter “temporal”. 

Reaccions polítiques 

L’alcalde de la localitat, David García, ha lamentat en el Ple Municipal la campanya que s’ha dut a terme en contra els hostalers. Així mateix, assegura que els videos que circulen estan en mans del jutjat per tal que s’impartisca justícia, tot i que siga “lenta”. L’alcalde recomana als hostalers que no s’enfronten a ningú i que criden “a la policía local, que ells actuaran per fer complir la normativa”. 

Tant des de Compromís com des del grup polític VOX també s’han rebutjat aquestes pràctiques que s’han dut a terme en contra dels hostalers. Des de VOX matisen que les lleis han de ser canviades sota les “lleis i mai amenaçant a qui no tenen més remei que complir-la”.