Noticias Castellón
lunes, 04 de julio del 2022 | Última actualización: 14:38

El Ple de Vila-real aprova per unanimitat la bonificació de l’IBI a 288 locals amb negocis o comerços 

Tiempo de Lectura: 20 segundos

Noticias Relacionadas

Aquest primer paquet de sol·licituds aprovades tindrà un impacte de més de 323.000 euros 

Laura Torlà/ Castellón Información

Vila-real aprova per unanimitat en el plenari ordinari de hui, 26 d’abril, la bonificació del 95% de l’IBI als locals amb negocis per a alleujar els efectes de la crisi econòmica, derivada principalment per la Covid-19, segons l’Ordenança discal 1/2020 reguladora de l’impost sobre béns immobles, en l’article 6.8.

 width=S’han aprovat les 289 noves sol·licituds de locals, que ja han passat la revisió dels tècnics. Aquesta proposta de l’alcaldia va nàixer del pacte de tots els partits del Govern, que hui han tornat a estar d’acord i s’ha ampliat el pressupost per a aquestes bonificacions.

Aquesta mesura, consensuada en el si de la Mesa del pacte local pel renaixement de la qual formen part tots els grups polítics, tindrà un impacte en diferents sectors comercials “que veuran alleujades les dificultats econòmiques ocasionades per la crisi sanitària”, ha explicat el president de la comissió d’Hisenda i coordinador de la Mesa del pacte local pel renaixement de Vila-real.

Així les coses, 104 bonificacions corresponen a comerç minorista (94.078 euros); 85 a hostaleria (140.000 euros); 46 a serveis personals com a perruqueries, serveis d’estètica, fotografia, etc. (22.695 euros); 23 a serveis educatius com a escoles infantils, acadèmies o repassos (18.394 euros); 9 a oci com a parcs infantils, cinemes, espectacles, etc. (22.617 euros); 9 a serveis esportius (12.253 euros); o 9 a restauració (9.882 euros), entre altres.

Més de 320.000 euros són els aprovats hui, encara que com ha explicat el regidor Madrigal, no serà la totalitat, ja que es preveu una ampliació a 407.000 euros. Sumats als de l’any anterior, que van ser 350.000 euros, que van ajudar a al voltant de 300 comerços, són més de 2 milions d’euros en ajudes que l’Ajuntament ha atorgat als negocis locals.

Tant l’alcalde, José Benlloch, com el regidor Jesús Madrigal han agraït als comerços de Vila-real per “l’esforç d’adaptar-se” i han subratllat que “cal confiar en una recuperació molt pròxima”.

Règim de permisos i vacances personal laboral

Entre altres punts importants abordats en el ple ordinari de hui de Vila-real, s’ha aprovat també de manera unànime el dictamen relatiu a la proposta del regidor de Recursos Humans sobre l’aplicació del règim de llicències, permisos i vacances del personal laboral de l’Ajuntament.

Aquesta és una aplicació directa per als funcionaris d’administracions locals, però no amb el laboral. Pel que, segons explica el regidor de RH, “des de l’equip de govern portem aquesta proposta, negociada i acordada amb els sindicats, perquè no hi haja discriminació entre ells”.

Pla director

Vila-real també ha aprovat a la sessió plenària de hui el ‘Pla director’, el qual és garantirà el subministrament de la ciutat durant els pròxims 25 anys. El full de ruta, elaborada per l’empresa concessionària Facsa, analitza la situació actual del Servei Municipal de Proveïment d’Aigua Potable, identifica possibles millores i necessitats futures, proposant alternatives que permeten garantir a llarg termini, la demanda actual i futura d’aigua.

Segons ha explicat Jesús Madrigal, “hi ha incerteza absoluta amb la pujada dels costos i hem passat per uns tres anys molt difícils”, per això han aprovat una pròrroga de dos anys. “Per lleialtat als partits i als veïns, a un any de les eleccions, hem decidir prorrogar dos anys i després valorar les condicions”, detalla el regidor.

Visibilitzar l’esport femení

El Grup Municipal de Ciutadans ha presentat una moció relativa al reconeixement i visibilització de la dona en l’esport a Vila-real.

Segons detallen des de Ciutadans, “l’esport femení està menys visibilitzat i menys finançat”. Entre els exemples aportats pel grup polític, es troben que la dona no gaudeix d’un conveni col·lectiu per a defensar els seus drets, els seus ingressos són menors i, a més, pateix penalització per la maternitat.

La moció s’ha aprovat per majoria dels grups polítics, amb l’excepció de Vox, que ha votat abstenció. El grup polític ha presentat una esmena de la proposta, en la qual demana “concretar més els punts, perquè són molt ambigus”, segons explica la representant Irene Herrero.

Finalment, la esmena ha decaigut ja que no ha sigut aprovada pel grup Ciutadans.