jueves, 26 de noviembre, 2020  |  

- 21 octubre, 2020 -

Va ser la primera escultura que va regalar José Ortells a la ciutat abans de convertir-se en un artista d'èxit

Va ser la primera escultura que va regalar José Ortells a la ciutat abans de convertir-se en un artista d’èxit i està inspirada en la llegenda de la troballa de la imatge de la patrona, la Mare de Déu de Gràcia, per un pastor en una de les coves de l’entorn. La programació del centenar inclou també l’edició d’un vídeo commemoratiu, material didàctic digital per als centres educatius i la campanya en xarxes socials sota el títol ‘Jo tinc una foto amb el Pastoret’

Castellón Información

El record del paisatge del Termet de Vila-real, amb els seus elements més identificatius, roman invariable en la ment dels més joves, però son molts els canvis que s’han produït en la zona. Un dels trets més característica és sense dubte la figura del Pastoret de José Ortells en la font de l’esplanada de l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia.  Aquesta obra compleix un centenari i per a conmemorar l’efemèride, la Regidoria de Tradicions ja ideat una programació dedicada a recordar la seua història i la figura del seu autor, l’escultor José Ortells, Fill Predilecte de Vila-real.

L’edil Noelia Samblás, ha presentat aquest matí els actes commemoratius amb motiu dels 100 anys de la donació d’aquesta escultura per part d’Ortells a la ciutat. “Són 100 anys des que en l’estiu de 1920 l’autor donara aquesta figura en agraïment a la ciutat, la primera escultura que va regalar a Vila-real abans de convertir-se en un artista d’èxit”, recorda Samblás.

La llegenda feta figura

L’escultura, inspirada en la llegenda de la troballa de la imatge de la patrona, la Mare de Déu de Gràcia, per un pastor en una de les coves de l’entorn del Termet, presideix la font situada a l’esplanada de l’ermita, construïda també en 1920. Els actes s’han iniciat amb una exposició fotogràfica a l’aire lliure en la pròpia plaça de l’ermita titulada ‘El Pastoret d’Ortells, 100 anys mirant l’ermita’, amb imatges del fons fotogràfic de l’Arxiu Municipal.La mostra es mantindrà de manera indefinida “perquè forme part de l’entorn i que aquells que visiten aquest lloc vegen el pas del temps i com ens acompanya aquesta escultura des de 1920”.

La commemoració del centenari inclou també la publicació d’un article en la Revista Font, que la Regidoria de Normalització Lingüística va presentar fa dues setmanes, i l’edició d’un vídeo amb imatges de l’Arxiu Municipalsobre la història d’aquesta escultura, que José Ortells va crear per a decorar la font construïda l’estiu de 1920, animat pels amics i amigues amb els qui estiuejava cada any a l’entorn del paratge de l’ermita.

esplanada escala termet vila-real.

A més, també s’impulsarà una campanya en xarxes socials sota el títol ‘Jo tinc una foto amb el Pastoret ‘perquè els vila-realencs i vila-realenques compartisquen imatges amb aquest emblemàtic personatge «que ja forma part de la nostra història i el nostre patrimoni» i que aquestes puguen incorporar-se al fons fotogràfic de l’Arxiu Municipal. Samblás ha detallat que també s’editarà , per a fer arribar als centres educatius de la ciutat i difondre així la història del Pastoret i la figura de l’escultor i Fill Predilecte José Ortells entre els xiquets i xiquetes. La programació es tancarà amb la col·locació d’una placa commemorativa.

Per últim, la regidora ha agraït el treball de l’Arxiu Municipal i la col·laboració d’empreses locals per a fer possible aquestes iniciatives i ha animat a la ciutadania a participar i gaudir dels actes, que han hagut d’adaptar-se a les circumstàncies actuals per la crisi sanitària.

Google+
Whatsapp Telegram