Noticias Castellón
jueves, 18 de agosto del 2022 | Última actualización: 13:32

Nules eix al carrer per demanar la regeneració del seu litoral

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 29 segundos

Noticias Relacionadas

Tots Units per la defensa de la Platja de Nules! és el lema de les diferents mobilitzacions que s’estan portant a terme aquest cap de setmana

Centenars de persones s’han concentrat hui a la zona de la Gola de les platges de Nules per exigir la regeneració d’aquest litoral de la zona sud de la província de Castelló a la comarca de la Plana Baixa.

Amb la lectura d’un manifest els veïns i les veïnes de Nules han eixit, una vegada més, al carrer per a manifestar el seu descontentament amb la passivitat de les autoritats competents.

Tots Units per la defensa de la Platja de Nules! és el lema de les diferents mobilitzacions que s’estan portant a terme aquest cap de setmana, de manera que a més d’aquest acte diumenge també hi haurà una concentració de vehicles que recorreran els principals carrers de la població marítima tocant els clàxons.

Cal recordar que el que es vol amb aquesta nova acció és denunciar la situació d’abandó i assetjament permanent del poble de Nules pels responsables del govern d’Espanya des de l’aprovació de la Llei de Costes de l’any 1988.

Davant açò, exigeixen al Servei Provincial de Costes de Castelló que licite immediatament el projecte de la platja de les Marines i que comence la seua execució per la via d’urgència; també s’insta a aquest organisme a que inicie una via de diàleg i col·laboració amb el municipi de Nules, i abandone la confrontació i assetjament.

Així mateix, reclama i urgeix al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic un pla integral i realista de defensa i regeneració del litoral de Nules basant-se en estudis tècnics rigorosos, evitant improvisacions i pegats inútils, i la seua implementació per la via d’urgència.

Per altra banda, amonesta enèrgicament a la Generalitat Valenciana la seua absoluta passivitat en la reivindicació davant el govern central de la defensa i protecció del litoral de Nules, i del seu patrimoni natural, cultural i històric, i d’eludir permanentment les seues responsabilitats de defensa de la costa pels efectes negatius de les infraestructures portuàries.

Amb tot, amb la lectura del manifest es proposa a més que l’estat delegue les seus competències de gestió i regeneració de la costa i del domini públic marítim terrestre a la Generalitat Valenciana, al considerar que es tracta d’una administració més pròxima al territori i amb major coneixement de la problemàtica que pateix la costa de la Comunitat Valenciana.

Cal assenyalar que des de fa uns anys a Nules s’estan portant a terme diferents accions reivindicatives i que, en aquesta ocasió, s’ha volgut també que aquest acte servirà per a agermanar a totes les persones participants. De manera que, la concentració ha comptat també amb una actuació de música en directe.

Aquesta iniciativa es porta a terme amb la col·laboració de l’Ajuntament de Nules, l’Associació de Veïns Mare de Déu del Carme, el moviment “Platges de Nules. Associació per la defensa del patrimoni cultural i natural”, i l’Associació de Veïns Platja de Nules.

El PP amb el poble de Nules

D'altra banda, el Partit Popular de Castelló ha estat present aquesta vesprada en la concentració convocada en la Gola de Nules en defensa dels espigons que han d'executar-se a la platja dels Marines per a frenar la regressió que afecta de manera dramàtica al litoral. Ho ha fet de la mà del seu portaveu provincial i senadora, Salomé Pradas, i també del senador del PPCS, Vicente Martínez Mus, que al costat del diputat en el Congrés, Óscar Clavell, la sotssecretària d'Ecologia i Desenvolupament del PPCV, Elena Albalat, i el president local del PP, José Adsuara, han acudit acompanyats per regidors i militants per a reivindicar “la defensa d'una costa que és patrimoni de tots”.

Martínez Mus considera “una prioritat”, garantir una inversió “sòlida i suficient” en la costa castellonenca abandonada a la seua sort en mans del Govern del PSOE. “Nules és l'exemple de com la inacció encoratja la regressió i genera danys estructurals en un litoral que des de fa massa anys reclama uns espigons que el PSOE no executa”. “La gent està cansada d'enganys després de més d'un any de protestes i un temporal, Blas, que va arrasar la costa”, declara el senador del PPCS.

“És necessari un front comú que garantisca futur a la costa enfront de la invasió d'aigua marina que, com ha ocorregut a Nules, ha destrossat habitatges tradicionals de primera línia de costa, porxos i terrasses que formen part del patrimoni viu d'aquesta localitat”.La defensa del litoral, tal com ha declarat el senador del PPCS, “hauria de ser objecte d'un pacte d'Estat que garantira la protecció de la costa independentment del partit que ocupara el Govern”. I amb aquest esperit, ha recordat Martínez Mus, “hem presentat alternatives al Pla Estratègic per a la Protecció de la Costa que el PSOE ha elaborat i el termini d'al•legacions del qual culmina hui divendres”. “És urgent invertir per a protegir el litoral i fer-lo amb polítiques conEl PP de Castelló serà present aquesta vesprada en la concentració convocada en la Gola de Nules en defensa dels espigonsstructives enfront d'aquelles que descarten inversions i deixen que la mar avance sense fre fins a afectar immobles i reduir metres de platja”.

En aquest sentit, ha assenyalat Martínez Mus, “el nostre és un compromís amb el futur i l'estabilitat de les costes. I per això hem defensat al Senat la protecció dels habitatges singulars de primera línia, com Els Cassets a Nules o Torre de la Sal a Cabanes, que el PSOE ha rebutjat. Hem reclamat l'execució de l'Estratègia Castelló Sud, aprovada en 2015 pel PP i que el PSOE ha abandonat. I continuarem defensant els interessos del litoral de Castelló com hem fet alcaldes i portaveus presentant una alternativa ferma i garantista per a les platges en el marc del Pla Estratègic per a la Protecció de la Costa que el PSOE tramita”. “Hi ha futur per a les platges de la nostra província i en el PP estem preparats liderar el seu defensa”, ha conclòs el senador del PPCS.