Noticias Castellón
domingo, 03 de julio del 2022 | Última actualización: 01:37

Nules celebra el XV Congrés de Citricultura de la Plana

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 1 segundos

Noticias Relacionadas

El tema principal ha sigut ‘recuperar la citricultura tradicional i sostenible des de la diferenciació i la valoració dirigida al consumidor’

Castellón Información

‘Recuperar la citricultura tradicional i sostenible des de la diferenciació i la valoració dirigida al consumidor’ ha sigut el tema de debat i d’exposició de les diferents ponències que s’han impartit en el transcurs del XV Congrés de Citricultura de la Plana que s’ha celebrat divendres a Nules.

L’acte d’inauguració ha estat presidit per l’alcalde de Nules, David García; el secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes, en representació de la Conselleria d’Agricultura; pel president de la Diputació Provincial de Castelló, José Martí; pel regidor d’Agricultura, César Estañol; i per la presidenta de la Caixa Rural Sant Josep de Nules, Marisol Ballester.

Així, tots ells han coincidit a assenyalar la importància de la diferenciació de la clemenules per a millorar les condicions del llaurador.

Aquest congrés és un referent del món de la citricultura, que té caràcter biennal i reuneix a una important representació del sector, precisament arran de l’edició anterior, celebrada l’any 2019, va nàixer l’any 2021 l’Associació per la diferenciació i posada en valor de la qualitat de la clemenules de la comarca de la Plana de la província de Castelló,  i en la edició celebrada l’any 2017 la Plataforma per la Dignitat del Llaurador.

«En aquest congrés hem seguit  treballant la posada en marxa de la figura de qualitat per a la nostra clemenules, hem vist els beneficis i també s’ha debatut alguns temes que tenen a veure amb la seua diferenciació, a més de ferramentes que ens poden servir per a continuar treballant en aquesta direcció, per a que, en definitiva, siga el llaurador qui es beneficie», comenta el regidor d’Agricultura, César Estañol.

El congrés ha comptat amb professionals de gran prestigi tant del sector citrícola com d’altres relacionats amb la sostenibilitat i el consum, principalment.

Presència de l’eurodiputada Inmaculada Rodríguez Piñero

Així doncs, cal destacar la presència de l’eurodiputada i membre de la Comissió de Comerç Internacional, Immaculada Rodríguez Piñero, qui ha parlat del comerç en el mercat europeu.

Així mateix, Juan José Lliso Laguarda, tècnic d’investigació i desenvolupament de la Conselleria d’Agricultura ha impartit la ponència ‘Rentabilidad en el sector agroalimentario. Valores ligados al territorio de los cítricos valencianos’; Ana Omedes, directora de certificació de la D.O.P Melocotón de Calanda, ha parlat sobre ‘Puesta en valor por la diferenciación. D.O.P Melocotón de Calanda’; ‘Herramientas Digitales para aportar seguridad alimentaria, calidad y transparencia al consumidor’, és una altra de les ponències que ha estat a càrrec de Pablo Rodrigo Juan, cofundador i CEO de Trazable.

Altres temàtiques que s’han tractat en aquest congrés són ‘El consumidor en el centro de la toma de decisiones’ a càrrec d’Ana Estrada, representant de l’empresa ¿Quién es el jefe? La marca de los consumidores; ‘Puesta en  valor del producto desde el punto de vista del consumidor’ que ha impartit Cristina Besada Ferreiro, del departament d’Avaluació Sensorial de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA); o ‘Nexo consumidor-productor a través de las nuevas tecnologías’  a càrrec de Benoit Vandevivere, CEO i cofundador de Consentio.

Per altra banda, també hi ha hagut sessions dedicades a ‘Innovación agroalimentaria’  impartida per Manuel Lainez Andrés, consultor independent en investigació i innovació alimentària; a ‘La digitalización y el conocimiento al servicio del sector citrícola. Plataforma Tierra’ a càrrec de Carlos Baixauli Soria, director del Centre d’Experiències Cajamar; ‘Figura de calidad diferenciada’ que ha exposat Luis Eduardo Canelo Pérez, CEO i cofundador de GA Ingenieros; i a ‘Recuperar la citricultura tradicional y sostenible desde la innovación’, ponència  impartida per Senen Porcar, consultor d’Innovació en Valor.

El congrés es tancarà aquesta vesprada amb una taula rodona formada per Inmaculada Sanfeliu, presidenta del Comité de Gestió de Cítrics; Juan Vicente Moros, president de  l’Associació per la diferenciació i posada en valor de la qualitat de la clemenules de la comarca de la Plana de la província de Castelló; José Francisco Nebot, responsable de la sectorial de cítrics de la Unió de Llauradors i Ramaders; Cristóbal Aguado, president de l’Associació Valenciana de Llauradors AVA-ASAJA; i Manolo Cases, president de la cooperativa d’exportació Cítrics de Nules Coop.V, els quals parlaran, entre d’altres, de les conclusions arribades en aquest XV Congrés de Citricultura de la Plana.