Noticias Castellón
viernes, 27 de enero del 2023 | Última actualización: 22:27

Nules acollirà els dies 18 i 19 de febrer les ‘II Jornades de Memòria Històrica’

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 29 segundos

Noticias Relacionadas

Aquestes jornades donen continuïtat al compromís per protegir la façana històrica de ‘Els cassets’ de Nules com a ‘Lloc de Memòria Democràtica’

Després de l'èxit de la primera edició, les ‘II Jornades de Memòria Històrica. La Batalla de Llevant. El repte d'investigar, conservar i difondre un patrimoni comú’ se celebraran a Nules els dies 18 i 19 de febrer. Patrimoni i Arqueologia té com a principal objectiu completar el coneixement del patrimoni associat a la memòria històrica i de manera concreta a l'esdevingut en el marc de ‘La Batalla de Llevant’. 

La trobada comptarà amb ponents de gran prestigi com ara Xurxo M. Ayán Vila, arqueòleg del CSIC (Laboratorio de Arqueología del Paisaje del Instituto de Estudios Galegos Padre Sarmiento. Santiago de Compostela) i investigador de la FCT en el Instituto de Historia Contemporánea de la Universidad de NOVA de Lisboa; Ismael Gallego Puchol, director del Museo Histórico Municipal de Abánades; o amb Ricardo Pardo Camacho, de l’Aula Militar “Bermúdez de Castro” de Castelló. 

A més, el programa es completa amb altres ponències, comunicacions d’investigadors i visites guiades. Aquestes jornades donen continuïtat al compromís per completar el coneixement patrimonial des d'una base documental rigorosa que contribuïsca a protegir la façana històrica de ‘Els cassets’ de Nules com a ‘Lloc de Memòria Democràtica’

En aquesta línia, i a l'empara de la Llei 14/2017 de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana, l'Ajuntament de Nules va iniciar la citada tramitació amb acord unànime el mes de novembre passat.

Amb tot, Guillermo Latorre, Regidor de Patrimoni, agraeix la col·laboració a “tots els investigadors, entitats i veïns que ens ajuden a completar la crònica de la nostra història, i per això els convidem a compartir els seus coneixements en la pròxima cita. Els fets històrics ens uneixen”. 

Cal destacar que, Nules conserva un paratge amb gran interès a l'ésser un enclavament fonamental en ‘La Batalla de Llevant’ on es van desenvolupar fets de singular rellevància per la seua significació històrica, especialment com a front de batalla, refugi i camp de concentració. 

De fet, el dibuix del cartell promocional de les jornades, realitzat per Jose Vicente Tamborero, veí de Nules, interpreta en llapis ‘Torre Adela’ un dels enclavaments històrics que va servir de torre guaita i de refugi. Des de Platges de Nules - Associació-Moviment per la defensa del patrimoni cultural i natural, Manel Alagarda, afirma que “és imprescindible documentar, compartir i posar en valor tant els testimoniatges físics com immaterials. 

Les primeres jornades van descobrir valors desconeguts fins al moment que augurem continuaran completant-se amb la presentació de treballs molt esperats per la comunitat d'investigadors”.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí