Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 21:59

Arquimbau, els retaules barrocs, Morcillo i la Fundació Max Aub, protagonistes de les publicacions de la Diputació

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 21 segundos

Noticias Relacionadas

Aquesta presentació ha sigut el primer acte obert al públic que la Institució provincia realitza en la nova normalitat

Castellón Información

La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha presentat hui en el saló de recepcions del Palau de les Aules quatre llibres publicats pel Servei d'Arxiu, Gestió Documental i Publicacions de la Diputació Provincial: 'Pequeñas historias de una voz', del radiofonista José María Arquimbau; 'El retablo barroco en las comarcas castellonenses de la diócesis de Tortosa', de Ester Forner Caballero; 'El Correo de Euclides. Número 13/2018 – Anuario de la Fundación Max Aub', y 'Looking for Morckillo', de Pepe Aparicio Llopis.

Durant la seua intervenció, Sanz ha incidit en el fet que aquesta presentació és el primer acte obert al públic que la Diputació realitza en la nova normalitat i que ha sigut possible «gràcies a tot el teletreball realitzat pels integrants del Servei d'Arxiu, Gestió Documental i Publicacions durant el confinament». Per això ha donat les gràcies públicament a la cap del servei, María Jesús Gimeno, i a tot el seu equip.

Sanz també ha explicat que en aqueix període s'han atés més de 28.000 consultes en la pàgina web del servei i s'han registrat més de 17.000 descàrregues de llibres. A més, s'ha referit al contacontes virtual celebrat el dia del llibre, que va tindre més de 1.500 espectadors, a les més de 62.000 visualitzacions que ha tingut la col·lecció de pel·lícules de la Diputació dels anys 60 i 70 del segle XX, i a les més de 23.000 consultes de documents online.

Sinopsi dels quatre llibres presentats

– Pequeñas historias de una voz, de José María Arquimbau.

El locutor fa en recorregut pels seus a prop 50 anys de vida professional, des dels inicis en La Veu de Borriana fins a la seua llarga etapa en l'emissora de Ràdio Nacional d'Espanya a Castelló, de la qual va ser director durant 32 anys. També va tindre una destacada participació en la premsa escrita local. En el text rescata personatges, vivències i anècdotes d'aqueixos anys de grans i profundes transformacions, de les quals va ser testimoni molt principal.

– El retablo barroco en las comarcas castellonenses de la diócesis de Tortosa, de Ester Forner Caballero. És la directora del Castell de Peníscola. Compte que l'adorn de presbiteris majors i capelles de l'àmbit catòlic experimenta un important impuls a partir de les noves disposicions litúrgiques emanades del Concili de Trento, amb una creixent profusió decorativa i sentit dramàtic. I que els territoris castellonencs de l'antiga diòcesi de Tortosa no són aliens a aquest fenomen. Presenta als artistes i obradors d'aquest període i segueix el rastre de les seues obres per tot el territori, moltes d'elles desaparegudes, analitzant la seua estructura, estètica i programa iconogràfic a partir de l'observació directa o d'antigues fotografies.

– Looking for Morcillo, de Pepe Aparicio Llopis. Es tracta d'una aproximació a la vida i l'obra del carismàtic músic i cantant castellonenc, Juan Antonio Morcillo, des de la infància fins a la seua defunció en 2015. L'autor repassa les cançons d'un artista que sempre va estar involucrat en el rock, en diferents bandes. Destaca la seua personalitat irresistible i que ha sigut l'espill en el qual s'han mirat diferents generacions de músics de Castelló. Pepe Aparicio va ser amic de Morcillo des de l'adolescència i va compartir amb ell a mitjans dels 60 la banda dels Xerpes.

– El Correo de Euclides. Anuario científico de la Fundación Max Aub. Número 13/2018. És la revista de la Fundació amb seu a Segorbe, del patronat de la qual forma part la Diputació al costat d'altres administracions i entitats. Recull articles al voltant de l'obra i la vida de l'escriptor Max Aub, des de la II República espanyola, fins al seu exili a Mèxic i recopila articles i llibres publicats al llarg de l'any sobre l'autor.