Noticias Castellón
jueves, 07 de julio del 2022 | Última actualización: 09:24

Podem-EUPV de Castelló valora "positivament" l'augment de l'IBI als pisos buits per "frenar l'especulació"

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 29 segundos

Noticias Relacionadas

La confluència política ataca també al PP de "defensar els fons voltor" i demana als populars que "siguen més solidaris amb la ciutat"

Castellón Información

El grup municipal de Podem-EUPV Castelló ha valorat les noves ordenances fiscals de l'Ajuntament de Castelló de 2021 acordades en el si de l'Acord de Fadrell i ha subratllat que el recàrrec d'un 50% en l'IBI dels habitatges buits de grans propietaris servirà per a «frenar les pràctiques especulatives i abusives dels fons voltor en el preu del lloguer». El portaveu municipal, Fernando Navarro, afirma que aquestes societats de capital de risc acaparen ja 1.500 habitatges a Castelló, denúncia que estan «tensionant el mercat del lloguer i deixant a famílies sense habitatge» i acusa el PP de defensar-los en recórrer una mesura del Consell aprovada per a contindre'ls com el decret de tanteig i retracte.

«El PP hauria de ser més solidari, aparcar la seua estratègia partidista de desgastar al govern i implicar-se a buscar solucions a la bambolla del preu del lloguer, que deixa a molts ciutadans sense sostre per a viure. Si li preocupa de veritat l'habitatge podria mostrar aquest compromís votant a favor del recàrrec del 50% de l'IBI a grans propietaris i deixar de costat el recurs de inconstitucionalitat al decret de tanteig i retracte, que permetrà parar operacions de compravenda per fons voltor a preus irrisoris i que després utilitzen per a tensionar el preu del lloguer», explica Navarro, que indica que Podem-EUPV va proposar en el si del Govern municipal aquesta mesura per a «carregar amb més imposats a qui en plena crisi és el més insolidari i fa negoci a costa d'un dret constitucional com l'habitatge» .

Castelló serà la primera ciutat que aplicarà l'increment de l'IBI del 50% a les cases buits de grans propietaris d'acord amb la llei de la Funció Social de l'Habitatge, que possibilita aquesta iniciativa a aquelles cases grans propietaris (amb més de deu possessions) que porten almenys un any sense ocupar i eludisquen la funció social de l'habitatge.

La coalició assevera que «és un primer pas de l'estratègia en la qual treballa la Regidoria d'Habitatge amb l'objectiu de mobilitzar pisos buits i contindre les actuacions dels fons voltor i l'especulació amb els preus del lloguer». Afirma que l'Ajuntament té en marxa les primeres mesures per a augmentar el parc públic d'habitatge i la borsa de lloguer social i contindre als fons voltor.

La confluència també valora que la seua presència en el Govern local ha reforçat la progressivitat fiscal en aconseguir que el 10% de grans magatzems paguen més IBI o l'increment de l'IBI al port de Castelló.

Finalment, ressalta la inclusió de mesures per a impulsar polítiques de reactivació agrària, amb la bonificació del 50 en l'IBI rústic als horts en cultiu i d'un 70% per als quals a més certifiquen en ecològic.