Noticias Castellón
jueves, 01 de diciembre del 2022 | Última actualización: 11:00

Moncofa prepara una reunió amb els veïns per traslladar-los la postura del Govern pels espigons

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 55 segundos

Noticias Relacionadas

L'alcalde, Wences Alós, acudirà demà dimecres al Senat per a donar suport a la defensa de 'les casetes'

Castellón Información

L'Ajuntament de Moncofa ha decidit convocar per a dimecres de la setmana que ve els veïns i veïnes afectats per la regressió del litoral en el municipi i explicar-los la postura i condicions que Costes vol imposar-los abans de plantejar-se la construcció dels espigons que tant està reclamant el municipi. L'equip de govern vol, d'esta manera, posar-los al dia després de la reunió que va mantindre la setmana passada amb la directora general de la Costa i la Mar, Ana María Oñoro.

Wences Alós Valls, alcalde de Moncofa, ha assegurat que “els veïns i veïnes tenen dret a saber quina postura està adoptant el Govern i com perjudica greument els interessos i els drets del municipi i dels seus veïns i veïnes. L'Ajuntament de Moncofa defensarà fins a l'últim metre de la nostra costa, sense donar res per perdut, a pesar que el Govern imposa partions (al nord i al sud del riu Belcaire), retrocedir la línia de ribera en el tram sud de l'av. Mare Nostum (concretament des del canal de Masbó fins al carrer l'Estany), afectant a totes les parcel•les en una amplària de 10 metres, i mesures més dràstiques en el que afecta ales casetes de primera línia del Grau”.
L'alcalde de Moncofa s'ha mostrat molt contrariat amb l'argument de “si retrocediu hi haurà fons europeus, si no, no. Volem fons europeus, però per a defensar la costa, no per a destruir-la, que es faça, ni més ni menys, el mateix que s'està fent a Almenara amb els espigons. És important no rendir-se a l'efecte del canvi climàtic i escometre com més prompte millor les obres dels espigons, la negativa per part del Govern a actuar en part del frontal marítim està provocant un mal irreparable al patrimoni històric, cultural i turístic de Moncofa”.

Per eixe motiu, el dimecres que ve 13 d'abril a les 19.30 hores es convocarà una reunió amb els veïns i veïnes a la Casa de la Cultura per a exposar-los el projecte de Costes i la posició de l'Ajuntament.

 width=

L'alcalde acudirà demà dimecres al Senat per a donar suport a la defensa de 'les casetes'.

Wences Alós Valls ha insistit que “estem a favor de l'arribada dels fons europeus, però també per a fer espigons, no per a perdre metres dels veïns i del poble. Per eixe motiu vaig a Madrid a donar suport a la modificació de la Llei de Costes que es vota al Senat, a defensar els interessos del municipi. D'altra banda, lamentem que mentre que en altres municipis defensen units l'interés dels seus veïns l'oposició a Moncofa sembla plegada a les imposicions del govern central”.

La proposta que es votarà al Senat defensa que la falta de suficients mesures de protecció durant dècades en les quals la regressió litoral s'ha anat agreujant, ha suposat que les modificacions en les partions hagen deixat dins del domini públic maritimoterrestre immobles urbans destinats a residències unifamiliars o xicotets comerços consolidats des de dècades prèvies al fet que es duguera a terme eixa partió.

La partió, en estos casos, suposa una despulla de propietats consolidades,en molts casos,des de fa més d'un segle, que a més han estat mantenint el seu perfil associat a l'entorn litoral de manera que ja formen part del patrimoni històric, cultural i paisatgístic de les nostres costes, que els atorguen valors que s'han de preservar conciliant-les amb el domini públic.