Noticias Castellón
viernes, 26 de abril de 2024 | Última actualización: 23:10

Serveis Socials de Vila-real atén 2.559 famílies en 2016 i des de la seua posada en marxa ha arribat al 62% de la població

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 4 segundos

Noticias Relacionadas

El regidor Álvaro Escorihuela ha presentat la Memòria del departament de l’exercici passat, en el qual es van gestionar 493 casos nous i es van tramitar 1.500 expedients en àrees com infància, atenció a majors, dependència o emergència social. A més s’ha reforçat el sistema de protecció social en aliança amb les entitats locals amb una dotació que s’ha duplicat des de 2011 i que actualment arriba als 300.000 euros

Castellón Información/Soumaia Nejjar

2016 ha sigut un any que s’ha caracteritzat en l’àrea de Serveis Socials de Vila-real, per la continuació de la crisi econòmica, el que ha fet que moltes famílies hagen d'haver rebut algun tipus d’ajuda, i per l’augment de les competències municipals en aquest àmbit. Així ho ha anunciat l’edil de l’àrea, Álvaro Escorihuela, aquest matí durant la presentació de la memòria del 2016. Ha destacat el suport dels recursos humans que formen part de Serveis Socials i a les empreses del tercer sector, “ja que gràcies a la seua contribució hem pogut arribar a un sector més ampli de la ciutadania i hem millorat la seua situació social i laboral i hem pogut destinar més recursos perquè les persones que pateixen algun tipus de necessitat tinguen les seues necessitats cobertes i conviuen en igualtat d’oportunitats”. El regidor assenyala també que “des de 2011 s’ha duplicat el pressupost amb l’objectiu d’aconseguir el benestar, promoure la inclusió social i millorar la qualitat de vida de les persones mitjançant un sistema de protecció familiar, l’eliminació de barreres i la integració social perquè Vila-real es desenvolupe de manera responsable i sostenible arribant a ser una millor ciutat”.

seu serveis socials vila-realLes dades més importants de la memòria assenyalen que, durant 2016, s'han atés als Serveis Socials municipals un total de 2.559 famílies i 7.670 persones, la qual cosa suposa un 15% de la població. Des que es va posar en marxa el departament, fa 30 anys, el percentatge de població que ha tingut relació amb els Serveis Socials en algun moment de la seua vida arriba fins al 62%. Aquesta xifra, valora Escorihuela, posa de manifest la importància dels Serveis Socials com un recurs completament normalitzat i no restringit únicament a les situacions d'exclusió i risc d’exclusió. “No només es tracta d’ajudes, encara que també, sinó que s’inclouen programes com l'Aplec de Temps Lliure, l’atenció a majors o a la família, entre d'altres, que fan que el departament arribe a bona part de la població en algun moment de la seua vida”, assegura.

Per altra banda, durant l’any passat es van gestionar per part de l’Ajuntament 493 casos nous, enfront dels 698 de 2015. També s'han mantingut 3.557 entrevistes amb els usuaris .I pel que fa als nous expedients tramitats per a garantir la cobertura de les necessitats bàsiques, la inclusió social, l'autonomia personal, la igualtat i la millora de la qualitat de vida dels vila-realencs, hi ha hagut un total 1.513. Escorihuela detalla que en 2015 es van gestionar 2.669 expedients però que aquesta xifra inclou les beques menjador, que en 2016 van ser assumides per la Generalitat per primera vegada. Entre les noves tramitacions destaquen els informes de reconeixement de situacions de dependència, que han passat de 176 a 332, a causa del "nou clima" i al desbloqueig de resolucions amb el canvi de govern autonòmic. “Després d’anys de paràlisi, el canvi de govern ha comportat un augment de les expectatives que ha animat a la gent a presentar sol·licituds que abans desistien fer, encara que tenien la certesa que els corresponia una prestació”, argumenta Álvaro Escorihuela.

En ajudes socials, s'han concedit 405 ajudes d'emergència, amb un total de 239.000 euros, finançades en un 35% per la Generalitat. La major part de les ajudes (50%) s'han destinat a cobrir necessitats bàsiques, el 40% per a habitatge i un 10% per a ajudes extraordinàries. Per a renda garantida de ciutadania s'han destinat 209.000 euros per a 99 beneficiaris, íntegrament finançats per la Generalitat però que gestiona l’Ajuntament, 28 de les quals han recaigut sobre homes i 57 en dones. “No és una dada a tindre en compte, ja que són ajudes nominals familiars i aquesta informació fa referència a la persona que realitza la sol·licitud”, indica el regidor.

Pel que a l’ajuda a domicili a persones majors o amb algun tipus de minusvalidesa, s’ha atés a 28 usuaris, dones principalment, i és un servei que ha tingut un cost de 133.000 euros, amb 43.000 dels quals aportats per Conselleria. D’altre servei d’atenció de majors a casa finançat íntegrament per Conselleria i que inclou menjador, bugaderia o neteja de la llar, s’han beneficiat 16 persones.

El servei de Teleajuda de la Diputació ha donat resposta a 37 sol·licituds i el servei de Família i Infància ha donat cobertura a 165 famílies amb menors en situació de risc.

També destaca el servei oferit pel centre de menors Espardenyers, amb una dotació de 75.000 euros, 42.000 dels quals provenen de la Generalitat. El Centre de Rehabilitació Comunitària que beneficia a 40 xiquets que realitzen activitats grupals en horari de vesprada, el programa d'intervenció i prevenció Promou, el centre Ziga-Zaga, el Seafi o l’Aplec de Temps Lliure –que consolida les edicions de Pasqua i Nadal i de l'estiu durant totes les vacances escolars- són altres recursos de Serveis Socials. A aquests recursos propis, s’afegeix la col·laboració amb entitats socials, a les quals, entre subvencions (12 valorats en 50.000 euros) i convenis directes (12), s'han destinat més de 300.000 euros durant 2016 per a seguir reforçant el sistema de protecció, promoure l'associacionisme i el voluntariat social, duplicant així la dotació en sis anys. Escorihuela ha recalcat per últim “la col·laboració amb associacions i amb la resta de departaments municipals, en particular la Policia Local, que és fonamental en la detecció i derivació de casos, per a seguir treballant en un Vila-real més responsable, sostenible i igualitari, amb millor qualitat de vida per a tots i totes”, conclou.