Noticias Castellón
viernes, 19 de agosto del 2022 | Última actualización: 17:00

Educació inverteix un total de 19 milions d'euros en la construcció de quatre escoles a Castelló

Tiempo de Lectura: 54 segundos

Noticias Relacionadas

Vicent Marzà, conseller d'Educació, Cultura i Esport, ha visitat les obres del nou CEIP Vicent Marçà i la rehabilitació integral del CEIP Herrero, que avancen a bon ritme i tenen previst estar acabades a la fi del 2022. Aquestes actuacions, a més, estan generant 480 llocs de treball en el sector de la construcció. La construcció del nou CEIP Vicent Marzà es du a terme amb una inversió de la Conselleria pròxima als 6,8 milions d'euros, mentre que en la rehabilitació integral del CEIP Herrero el departament del conseller Marzà inverteix 3,6 milions d'euros.

Laura Torlà/ Castellón Información

El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha visitat l'evolució de les obres de construcció del nou CEIP Vicent Marçà i la rehabilitació integral del CEIP Herrero a Castelló de la Plana. En la visita li han acompanyat els representants de les comunitats educatives dels dos centres; el regidor d'Educació de la ciutat, Francesc Mezquita; el director general d'Infraestructures Educatives de la Conselleria, Víctor Garcia, i el director territorial de la Conselleria a les comarques de Castelló, Alfred Remolar.

 width=Marzà ha volgut destacar que "les obres del Marzà i de l'Herrero avancen a bon ritme. Això, al costat de les tramitacions que fa el consistori per a construir les noves escoles Mestre Canós i Elcano, suma 19 milions d'euros d'inversió de la Conselleria respecte a la construcció de centres nous o rehabilitacions integrals". Encara que les obres avancen, sí s'han detectat problemes de subministrament de materials i de mà d'obra a causa de la pandèmia.

Aquestes actuacions estan generant 480 llocs de treball en el sector de la construcció. Marzà ha continuat: "Construir centres educatius, per tant, potència una xarxa d'infraestructures escolars públiques a l'altura de les necessitats de la nostra societat i alhora genera llocs de treball".

La construcció del nou CEIP Vicent Marzà es du a terme amb una inversió de la Conselleria pròxima als 6,8 milions d'euros, mentre que en la rehabilitació integral del CEIP Herrero el departament del conseller Marzà inverteix 3,6 milions d'euros. La previsió és que aquestes dues obres, que l'Ajuntament de Castelló de la Plana tramita a través del pla Edificant amb els fons econòmics que proveeix la Conselleria, estiguen acabades a la fi de 2022 perquè el trasllat de l'alumnat, en els dos casos, es puga realitzar durant el segon trimestre del pròxim curs, en coordinació amb les comunitats educatives de cada centre.

Respecte a actuacions futures a Castelló de la Plana, el conseller ha avançat que "en els pròxims mesos els 19 milions d'euros d'inversió de la Conselleria es doblegaran amb escreix, ja que estem treballant en la inclusió en el pla Edificant del nou centre integrat públic de Formació Professional (CIPFP), que es construirà en el Port de Castelló de la Plana, i del Conservatori de Música i Dansa en la partida de Taxida, enfront de la Ciutat de la Justícia".

A més, Marzà ha assenyalat que "a la comarca de la Plana Alta tenim una inversió de més de 64,5 milions d'euros en 21 actuacions de construcció o millora de centres educatius en 10 poblacions, que generen més de 1.600 llocs de treball en el sector de la construcció".

El regidor d'Educació a l'Ajuntament de Castelló, Francesc Mezquita, ha destacat els "quasi 8 milions d'euros que inverteix enguany la Conselleria a Castelló per a dignificar les escoles de la nostra ciutat i per a impulsar l'ensenyament públic".

Mezquita també ha posat en relleu el bon ritme al qual avancen les obres dels CEIP Vicent Marzà i CEIP Herrero, intervencions a les quals també se sumaran prompte les dels CEIP Mestre Canós i CEIP Sebastian Elcano, "per a renovar i construir nous centres educatius adaptats a les necessitats actuals, més moderns, innovadors i amb criteris d'eficiència energètica".

De fet, l'edil responsable de la política educativa en el municipi ha ressaltat l'eficàcia del pla *Edificant que, a més de la modernització integral de les infraestructures escolars, desemboca en "inversions que activen el sector de la construcció i creen ocupació i llocs de treball mitjançant l'obra pública".

Característiques del nou CEIP Vicent Marçà

El nou col·legi consta de dues plantes i una capacitat per a 486 alumnes i alumnes. El menjador, la cuina, el gimnàs i les aules d'Infantil, incloses dues aules gratuïtes de 2 anys, se situaran en la planta baixa, al costat de les dependències administratives, les sales per al professorat i l'AMPA, l'aula de Música, una aula taller polivalent i un saló multiusos.

En la segona planta estaran totes les aules de Primària, la biblioteca i l'aula d'Informàtica. L'exterior disposarà d'una pista esportiva, una zona d'ombra amb arbres i dos patis diferenciats: un per a Primària i un altre per a Infantil.

L'edifici complirà diferents pautes d'eficiència energètica. Tota la il·luminació serà de tipus led de baix consum energètic, amb un sistema domòtic de control que ajustarà de manera automàtica la intensitat en funció de la llum natural que entre de l'exterior a les aules a cada moment. A més, en les zones de pas s'instal·laran detectors de presència que regulen l'encesa a l'ocupació real de la zona, així com un sistema de control horari que apagarà les llums a la nit i els dies no lectius.

L'eficiència energètica estarà reforçada per un pati interior que assegura llum natural en totes les aules i una protecció de façana adequada a la limitació de la demanda energètica necessària per a aconseguir el benestar tèrmic. A això cal afegir que el centre comptarà amb sistema de climatització i unitats de tractament d'aire (UTA) que renoven constantment l'aire de les aules.

Característiques del nou CEIP Herrero

La rehabilitació integral del CEIP Herrero només deixa en peus l'estructura de cinc plantes de l'antiga escola. Tota la resta s'està fent de nou per a configurar una escola amb capacitat per a 243 alumnes i alumnes, inclosos també els d'una aula gratuïta de 2 anys.

L'actuació introdueix tots els sistemes d'eficiència energètica respecte a il·luminació, climatització i renovació d'aire.