Noticias Castellón
martes, 23 de abril de 2024 | Última actualización: 13:13

Marzà anuncia la Llei integral valenciana d’educació que serà “un instrument normatiu i un servei útil”

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 47 segundos

Noticias Relacionadas

El conseller explica que s’està elaborant un pla plurianual d’ajudes que done estabilitat al sector cultural i s’adapte també a les seues característiques

Castellón Información

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha comparegut hui a les Corts Valencianes per a explicar les línies d’actuació del seu departament per a aquesta legislatura.

Marzà s’ha referit al Govern del Botànic com “un pacte de progrés que, amb el temps, s’ha convertit en referent per a tot l’Estat i que dignifica la forma de fer política en aquesta terra”.

El responsable d’Educació, Cultura i Esport ha fet un balanç d’actuacions en les diferents àrees de la Conselleria des de 2015 i ha indicat els eixos fonamentals de treball previstos per a la legislatura actual.

Educació: innovació, inclusió, FP, infraestructures escolars i normativa

Durant quatre anys s’ha conformat un pla de xoc social que garantisca l’accés en igualtat real i efectiva a l’educació. Aquest pla s’ha basat a posar fi a les retallades, garantir la gratuïtat dels llibres de text a les famílies, augmentar les beques menjador, iniciar la universalització progressiva de l’educació 0-3 i crear les estructures necessàries per a millorar les infraestructures escolars.

Segons Marzà, “amb mesures per a combatre les desigualtats, s’ha aconseguit perquè l’educació valenciana tinga unes taxes de segregació escolar similars a les de Dinamarca, Finlàndia o els Països Baixos, entre les més baixes d’Europa”.

Pel que fa a les línies de treball per a aquesta legislatura en matèria educativa, “estem treballant per a tindre una escola que mire d’igual a igual els sistemes educatius més prestigiosos d’Europa”, ha indicat el responsable d’Educació.

Per tal d’aprofundir en aquest objectiu, Marzà ha exposat les mesures que es duen a terme en matèria pedagògica des de l’Administració: “D’una banda, la creació d’una direcció general específica en matèria d’innovació educativa, per això volem acompanyar millor a tot el professorat i posar en valor els més de 2.000 projectes d’innovació que ja estem subvencionant els centres educatius valencians”, i hi ha afegit: “Estem ja preparant una nova norma que facilite l’experimentació i la innovació als centres”.

També s’ha referit a la importància del treball en inclusió educativa, fruit de la qual s’ha creat també una direcció general específica per a desenvolupar el Decret d’educació inclusiva que senta les bases d’aquest nou model.

Un altre punt rellevant de treball és el foment de la Formació Professional”, ha comentat Marzà, “per això aquesta legislatura estem desenvolupant el Pla valencià de la Formació Professional, amb una dotació de 176 milions d’euros, que ha estat consensuat amb els representants sindicals i patronals i que ens marca un full de ruta clar”.

Pel que fa a l’apartat d’infraestructures escolars, ha detallat tot el treball activat mitjançant la nova direcció general d’infraestructures escolars i la coordinació amb els ajuntaments per a un bon desenvolupament del pla ‘Edificant’.

El responsable d’Educació ha anunciat també que “aquesta legislatura volem dur a terme la Llei integral valenciana d’educació com a marc normatiu estable i fonamentat pedagògicament, participat per la comunitat educativa”, i ha continuat: “Aquesta llei serà un instrument normatiu molt útil per a agilitzar processos i per a fer de l’educació valenciana un servei útil per als qui més la necessiten”.

Cultura: coordinació entre institucions, adaptació de la normativa a les especificitats del sector, nous públics i democratització de la cultura

Durant aquesta legislatura, Cultura de la Generalitat continuarà implementant les mesures iniciades per a la reconstrucció dels sectors i l’enfortiment de la indústria cultural, així com la democratització cultural.

Alhora s’incidirà en diferents línies d’actuació: “Estem avançant en la coordinació de les institucions culturals de les diputacions trencant el provincianisme, donant coherència i planificant conjuntament les programacions i l’oferta cultural”, ha indicat Marzà.

Un altre eix de treball és el de l’adaptació de les normes a les especificitats del sector cultural, així com el disseny d’un programa plurianual d’ajudes, que done estabilitat al sector, i s’adapte també a les seues característiques.

Pel que fa a l’apartat del foment de l’accés a la cultura i la consolidació de nous públics, Marzà ha explicat que “llançarem la iniciativa ‘Tria un llibre’, que contribuirà a impulsar els hàbits de lectura dels més menuts, i alhora servirà de revulsiu per a les llibreries de proximitat”.

El responsable de Cultura autonòmic ha explicat també que “estem elaborant el Pla integral de la música valenciana en col·laboració amb el sector per a garantir-ne la professionalització, mitjançant una nova llei de la música, i per a estendre la programació musical a tot el territori i tots els mesos de l’any, amb diverses iniciatives, com la creació del circuit Sonora”.

Esport: foment de l’esport base i acompanyament a l’esport d’elit i a la tecnificació per ser la ‘Comunitat de l’esport’

El model de política en matèria esportiva de la Generalitat se centra en dos grans eixos: el foment de l’esport base i de la pràctica de l’activitat esportiva, com a hàbits de vida saludable, i com a eina de cohesió i d’integració social, i l’acompanyament a l’esport d’elit i a la tecnificació.

Marzà ha anunciat que “d’ací a poc portarem a les Corts la Llei de les professions de l’esport, que pretén regularitzar i posar en valor la tasca dels professionals dedicats a l’activitat física”.

Un altre dels reptes d’aquesta legislatura, segons el responsable d’Esport, és que “ens marquem universalitzar encara més la pràctica esportiva, especialment en la població més sedentària, per això promourem la recepta esportiva en col·laboració amb els municipis i els centres de salut”.

Així mateix, ha explicat que “volem ser referent esportiu i fomentar la ‘Comunitat de l’esport’” i hi ha afegit que “som el territori que més activitat física fa a l’escola amb diversos programes en col·laboració amb les federacions i hem creat o aprofundit en diversos programes específics com ‘Esport a l’escola’, ‘Aula ciclista’ i ‘Pilota a l’escola’”.

El responsable d’Esport no ha volgut oblidar que “fa temps que treballem també per a ser seu d’esdeveniments esportius arrelats a la nostra manera de ser i al nostre territori. Per això cada vegada hi ha més esdeveniments esportius estatals i internacionals al nostre territori, promoguts per les federacions, amb participacions massives d’esportistes valencians i amb la implicació de la nostra conselleria”.