Conselleria invertirà 5,4 milions d'euros per a la construcció de les instal·lacions i la rectora de l'UJI ha posat a disposició de la Conselleria una parcel·la de 900 m²
Castellón Información/S.N.
Posar en contacte directe i continu els centres educatius i els grups d’investigació de la universitat per a portar a les aules la innovació en totes les seues vessants. Eixe serà l’objectiu del nou Centre d'Innovació Educativa i Tecnologies Digitals que tindrà la Universitat Jaume I de Castelló, encara que no sé sap quan, ja que encara és un projecte la primera pedra del qual es vol posar abans de 2023 i que serà un edifici de 4.000 metres quadrats y sostenible.
La rectora de l’UJI, Eva Alcón i el conseller Vicent Marzà han signat aquest matí el protocol general de col·laboració que permetrà materialitzar aquest projecte. Un laboratori en el cor del coneixement de la província que pretén optimitzar les experiències i sabers en l’educació, la recerca i l’ensenyament i que revertisca en una millora de la qualitat educativa a les aules.
Així, Alcón i Marzà han presidit la primera reunió de la comissió mixta de treball integrada per representants de les dues institucions després de visitar la parcel·la on s'ubicarà el Centre d'Innovació Educativa i Tecnologies Digitals de Castelló de la Plana i que serà un referent en aquesta àrea d'actuació.
Per part de la Conselleria d'Educació, hi han assistit el secretari autonòmic d'Educació i FP, Miquel Soler; el director general d'Infraestructures Educatives, Víctor Garcia; el director territorial de la Conselleria a les comarques de Castelló, Alfred Remolar, i el subdirector de Formació del Professorat, Carlos Sánchez i de l’UJI, del vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació, Modesto Fabra; de la vicerectora d'Estudis i Docència, Isabel García-Izquierdo: del vicerector d'Investigació i Transferència, Jesús Lancis; del comissionat de la rectora per a l'Impuls Digital, Francesc Esteve; del comissionat de la rectora per a la Nova Normalitat, Vicent Cervera, i del cap de l'Oficina Tècnica d'Obres i Projectes, José Roger.
5,4 milions d'euros en diferents anualitats per a licitar el projecte de l'edifici i la direcció d'obra, així com el projecte d'execució i la licitació
El conseller Vicent Marzà ha constatat que "el nostre horitzó per a tramitar la construcció del centre se situa a preparar-ho tot perquè les obres puguen arrancar abans de 2023. És per això que ja hem planificat una inversió per part de la Conselleria de 5,4 milions d'euros en diferents anualitats per a licitar el projecte de l'edifici i la direcció d'obra, així com el projecte d'execució i la licitació de la construcció d'unes instal·lacions sostenibles i amb un nivell molt alt d'eficiència energètica".
Alcón ha explicat que "l'UJI posa a disposició de la Conselleria d'Educació una parcel·la de 900 metres quadrats, que està ubicada al parc científic i tecnològic Espaitec i que permet construir un edifici que té al voltant de 4.000 metres quadrats". "En tot cas", ha subratllat, "serà al si de la comissió mixta on es definirà el programa de necessitats del nou centre, tant de la Conselleria per als CEFIRE com de la Universitat per a grups d'investigació en innovació educativa, serveis com el CENT o l'àmbit de formació de l'USE, a més d'espais compartits per a la formació, la investigació i la innovació".
El conseller Vicent Marzà ha comentat que "aquest nou centre de transferència de coneixement, que serà el referent que marcarà el treball en la innovació educativa del territori valencià, connectarà perfectament les experiències en els centres educatius amb el treball investigador universitari i per això iniciem ja el recorregut per a fer-lo realitat".
Així, la rectora ha destacat que "l'UJI i la Conselleria d'Educació compartim la visió que aquest és un projecte imprescindible i prioritari, que ens permeta la transferència de coneixement per a millorar l'experiència a l'aula i les competències digitals a més de connectar encara més la Universitat i la resta d'etapes del sistema educatiu a partir de la possibilitat de compartir experiències i projectes, de millorar la formació i potenciar la recerca i la innovació". "Serà una col·laboració bidireccional, on els centres educatius transferiran les seues bones pràctiques i experiències als grups d’investigació i viceversa, encara que ja es fa des de fa temps, però aquest centre facilitarà aquesta tasca", ha manifestat.
José Roger: “La intenció és traure el projecte de licitació aquest 2021 i licitar l’obra en 2022, que tindrà un termini d’execució de 20 mesos”
Respecte als detalls tècnics i els terminis, el cap de l'Oficina Tècnica d'Obres i Projectes, José Roger, ha explicat que s’està treballant en l’avantprojecte i la intenció és traure el projecte de licitació aquest 2021 i licitar l’obra en 2022, que tindrà un termini d’execució de 20 mesos. Respecte a la distribució per plantes, encara està estudiant-se, però el que està clar és que l’edifici tindrà accés a la galeria de serveis de l’UJI, una infraestructura bàsica que dona servei a tots els edificis i en un futur es vol obrir un accés des de la ronda oest de la universitat, el que facilitarà el trànsit rodat a l’edifici des de fora del campus.
Finalment el conseller ha destacat que des de la Conselleria s’ha multiplicat la inversió en formació del professorat en innovació, digitalització i noves metodologies. “Hem passat de l’aula aïllada d’informàtica a introduir en el dia a dia les TIC tant en l’enseyament com en l’aprenentatge amb el repartiment de més de 80.000 dispositius electrònics i la implantació de les noves metodologies i les competències i aquest proejcte que hui s’ha anuncia ve a completar aquests esforç que vincula sistema educatiu i universitat dins d’aquest nou espai des els qual impulsar els projectes compartits en benefici de la qualitat educativa”, ha assenyalat.