Noticias Castellón
viernes, 6 de diciembre de 2024 | Última actualización: 23:06

L'UJI reuneix professionals de la salut de tot Espanya en un innovador curs d'anatomia circular

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 43 segundos

Noticias Relacionadas

Amb aquesta jornada, la Universitat Jaume I reafirma la seua posició com un referent en la innovació i la formació mèdica

La Universitat Jaume I va acollir un curs pioner d'anatomia circular, dirigit per Antoni Llueca, cap de la Unitat de Referència de Cirurgia Oncològica  Abdominopelviana  (URCOAP) de l'Hospital General Universitari de Castelló i director del Departament de Medicina de l'UJI. Aquest esdeveniment, de caràcter innovador, va reunir cirurgians de diferents especialitats, com ara cirurgia plàstica, traumatologia i cirurgia oncològica, juntament amb personal d'infermeria de quiròfan, en una experiència formativa que va optimitzar l'ús de cadàvers per a la pràctica d'intervencions quirúrgiques complexes i multidisciplinàries.

El curs comprenia abordatges de diferents patologies i disciplines, la primera titulada «Tècniques de citoreducció en model cadàver», dirigida a cirurgians oncològics i on s'ensenyaven les tècniques emprades en la URCOAP en la seua pràctica habitual. En segon lloc, els cirurgians traumatològics practicaven l'abordatge posterior del muscle i l'escàpula, així com la dissecció de tot el plexe braquial i els seus nervis. Finalment, els cirurgians plàstics practicaven la cirurgia transgènere en model cadàver.

La iniciativa va comptar amb la participació de destacats especialistes de reconeguts hospitals, incloent-hi l'Hospital Insular de Canàries, centres mèdics de Tarragona i diversos hospitals de la província de Castelló. Els assistents, tant cirurgians com personal d'infermeria, van tenir l'oportunitat de presenciar i aprendre tècniques quirúrgiques avançades, desenvolupades en un entorn col·laboratiu que va fomentar la interacció entre diferents àrees mèdiques. Això va permetre un enfocament integral i efectiu en l'ensenyament de maniobres quirúrgiques en model cadàver, millorant el treball en equip al quiròfan.

Antoni Llueca va subratllar la rellevància d'aquest curs per a la formació mèdica avançada, i va explicar que «l'anatomia circular cerca minimitzar el desaprofitament i maximitzar l'ús eficient dels recursos, sent a més fidel als desitjos del donant en donar el cos a la ciència. Aquest enfocament busca fomentar la sostenibilitat econòmica, ambiental i social, disminuint l'impacte ambiental i fomentant un ús més eficient dels recursos».

A més, també va assenyalar que amb aquesta mena de formació no sols es reforça l'aprenentatge tècnic, sinó que s'impulsa la col·laboració interdisciplinària, un enfocament que afavoreix tant la formació individual com la integració més eficient de les especialitats quirúrgiques i del personal d'infermeria en la pràctica clínica, millorant els resultats en intervencions complexes.

Amb aquesta jornada, la Universitat Jaume I reafirma la seua posició com un referent en la innovació i la formació mèdica, en acollir un esdeveniment de rellevància nacional que va reunir professionals de la salut de tot Espanya. L'UJI continua així consolidant el seu paper com a líder en la formació acadèmica i professional en l'àmbit de la medicina, oferint als especialistes i al personal d'infermeria oportunitats de formació avançada i avantguardista. Aquest curs reforça el compromís de l'UJI amb el desenvolupament de noves metodologies formatives que, en última instància, beneficien tant els professionals sanitaris com els pacients.