jueves, 27 de enero, 2022  |  
Llum verda per a completar les obres d’adequació del jardí de Botànic Calduch de Vila-real Llum verda per a completar les obres d’adequació del jardí de Botànic Calduch de Vila-real

- 4 diciembre, 2021 -

Amb una inversió de 126.000 euros aquesta acció serà el pas previ a la futura rehabilitació de l'antiga alqueria tradicional Llum verda per a completar les obres d’adequació del jardí de Botànic Calduch de Vila-real

Amb una inversió de 126.000 euros aquesta acció serà el pas previ a la futura rehabilitació de l’antiga alqueria tradicional

Castellón Información

La Regidoria de Territori de l’Ajuntament de Vila-real ha licitat les obres per a completar la zona verda entorn del col•legi Botànic Calduch amb l’adequació del solar confrontant amb el carrer Corts Valencianes, una actuació que ajudarà a posar en valor l’antiga alqueria tradicional, que també serà objecte d’una rehabilitació en els pròxims mesos. El regidor responsable d’àrea, Emilio M. Obiol, ha explicat els detalls dels treballs que es desenvoluparan en aquest primer projecte, que “donarà resposta a una reivindicació històrica dels veïns d’aquest barri”. “Malgrat la complicada situació econòmica de l’Ajuntament, hem fet tot el possible per a poder escometre aquest projecte perquè sabem de la necessitat d’adequar i dignificar aquests solars”, apunta.

“Aquesta intervenció urbanística consistirà en l’enjardinament del solar per a donar continuïtat a la zona verda ja existent, encara que el nou espai tindrà unes característiques morfològiques diferents, de jardí mediterrani, per a un millor manteniment”, subratlla Obiol. El projecte està en procés de licitació per un import de 126.000 euros que seran finançats a través del Pla 135 de la Diputació de Castelló, encara que tant la redacció del projecte com la direcció d’obra són a càrrec de l’Ajuntament.

L’actuació afecta a una superfície de 3.700 metres quadrats i persegueix integrar la part ja enjardinada amb aquest nou espai per a aconseguir l’efecte d’un únic parc que ocupe tota la illa urbana. A més, es pretén potenciar l’edificació de l’alqueria, millorant la seua imatge exterior i integrant-la en aquest espai. En aquest sentit, el regidor de Territori ha recordat que l’Ajuntament ja compta amb la consignació pressupostària per a escometre en els pròxims mesos una segona obra, que consistirà en la rehabilitació de l’antiga alqueria de Botànic Calduch.

“Amb aquest segon projecte, que serà sufragat per l’Ajuntament de Vila-real, reconstruirem aquesta típica alqueria de la perifèria de la ciutat que té un valor etnològic d’interés, de manera que a més de dignificar aquest espai també guanyarem una dotació per a la ciutat”, remarca el responsable de Territori. “Una vegada més, aquest equip de govern ha prioritzat la gestió eficaç per a donar resposta a les necessitats dels veïns i veïnes d’aquest barri, malgrat ‘l’empastre’ urbanístic que vam heretar de l’etapa del Partit Popular i que encara segueix en plet”, assenyala Obiol.

El regidor recorda que aquests terrenys de Botànic Calduch són “un dels exemples de l’herència enverinada de l’urbanisme que vam trobar en arribar al govern”. D’una banda, “en 2010, el PP va ocupar part del sòl de manera il•legal, sense pagar al propietari, per a construir un jardí i ara aquest equip de govern està lluitant perquè els veïns no perden aquesta zona verda perquè una sentència judicial obligava a retornar el sòl al seu propietari a causa de la mala gestió dels populars”.

D’altra banda, en 2015, l’actual govern va fer front, a través d’un préstec, al pagament d’un milió d’euros pels terrenys annexos al jardí “també a conseqüència d’un ‘empastre’ més de la gestió urbanística del Partit Popular”, indica. Aquests solars seran ara objecte d’aquesta actuació urbanística per a solucionar els problemes de salubritat i dignificar un espai que està situat a pocs metres del col•legi públic Botànic Calduch.

 

Whatsapp Telegram