Noticias Castellón
domingo, 25 de febrero de 2024 | Última actualización: 09:03

L'IVASS ofereix servici a 800 persones amb discapacitat i de col·lectius vulnerables a la provincia

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 49 segundos

Noticias Relacionadas

La directora general de la institució, María José Rico, ha recordat que Castelló disposa d'un total de 344 places en set centres de diferent tipologia

La directora general de l'Institut Valencià de Servicis Socials (IVASS), María José Rico, ha subratllat “la labor que fa la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, a través de l'IVASS, en l'atenció a més de 800 persones amb discapacitat i de col·lectius vulnerables en tota la província de Castelló”.

María José Rico ha fet estes declaracions en una visita als recursos de l'IVASS a la ciutat de Castelló de la Plana, i ha recordat que l'entitat disposa “d'un total de 344 places en set centres de diferent tipologia a la província per a persones amb discapacitat intel·lectual, majors dependents o amb necessitats de suport, menors de 0 a 6 anys i persones amb malaltia mental crònica”.

La directora general ha visitat els servicis territorials de l'IVASS, que recentment es van traslladar a l'edifici que allotja el servici de tuteles al carrer Major del municipi, “per a una localització més cèntrica, en ple nucli urbà, amb l'objectiu de facilitar l'accés al ciutadà a estos servicis”.

D'altra banda, ha assenyalat que “l'IVASS atén més de 4.400 persones amb mesures judicials de suport de la Generalitat”, i ha matisat que el servici de tuteles SAPEMA compta amb un “equip de 10 professionals, tècnics en matèria social, jurídica i econòmica, i personal administratiu, per a donar resposta als més de 500 casos de persones tutelades de la província”.

María José Rico ha manifestat que l'IVASS està implantant una estructura “territorialitzada” d'este servici per a garantir la “protecció, defensa i salvaguarda”, en l'àmbit personal i patrimonial, així com oferir un servici especialitzat “d'assessorament i suport a estes persones en cada província”.

Centres ocupacionals

La directora general de l'Institut Valencià de Servicis Socials també ha pogut compartir esta jornada amb les persones amb discapacitat intel·lectual del centre ocupacional Rafalafena, els quals li han mostrat els tallers ocupacionals de ceràmica, motles, arts plàstiques, costura, i d'habilitats en relacions interpersonals i participació en la vida comunitària.

Situat a la plaça de les Normes de Castelló de la Plana, en ple centre de la població, disposa de 50 places i un equip multidisciplinari format per direcció, tècnics en psicologia, fisioteràpia, treballat social, personal cuidador, administratiu i de neteja, i cinc mestres de taller.

María José Rico ha ressaltat el model d'atenció de l'IVASS “centrat en les capacitats i necessitats de suport de cada persona usuària, i en la promoció d'activitats i programes que afavorisquen la seua participació i integració social”, i ha apuntat que l'entitat disposa de “215 places per a persones amb discapacitat intel·lectual” en quatre centres ocupacionals: el de Rafalafena, Belcaire a la Vall d'Uixó, Buris-ana a Borriana i Maestrat a Benicarló.

Des del centre ocupacional li han explicat les activitats i els programes terapèutics que es desenvolupen amb un enfocament bio-psicosocial i que estan dirigits a millorar la salut i el benestar de les persones usuàries.

Entre les activitats en les quals participa el centre ocupacional hi ha la Fira del Llibre de Castelló, que se celebrarà del 2 al 10 de març de 2024. Des de 2015, el centre du a terme un programa d'animació a la lectura amb el mètode de lectura fàcil, que permet fer més comprensibles els textos i il·lustracions, eliminant barreres per a l'aprenentatge i la participació d'estes persones.

La directora general ha posat l'accent en “iniciatives com esta que afavorixen a les persones amb discapacitat intel·lectual l'accés a la lectura i la cultura en igualtat de condicions que la resta de la població”, i ha afegit que “interactuar amb altres persones i col·lectius fora de les instal·lacions del centre i en el seu entorn social més pròxim és un dels objectius d'estos recursos”.

Recursos a la província

La Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, a través de l'IVASS, compta amb altres tres recursos de diferents tipologies a la província de Castelló.

El centre especialitzat de persones amb malaltia mental crònica CEEM Albocàsser amb 34 places; el centre de dia El Rajolar a Betxí amb 40 places de persones majors dependents o amb necessitats de suport; i el centre d'atenció precoç CAT Creixem a Vinaròs, que prest atenció ambulatòria en les seues 55 places a menors de 0 a 6 anys amb trastorns de desenvolupament o discapacitat.