Noticias Castellón
sábado, 20 de abril de 2024 | Última actualización: 22:37

L'IIDL, constituït per investigadors de la UJI i de la UV, centre d'especialització clau per a les administracions públiques

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 16 segundos

Noticias Relacionadas

L'IIDL treballa en àmbits de gran impacte social com l'ocupació, la cooperació o reptes demogràfics vinculats a la despoblació o l'envelliment

Castellón Información

L'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) és un centre d'investigació amb una sòlida trajectòria de 15 anys en l'àmbit del desenvolupament sostenible, una àrea que s'aborda des d'un punt de vista interdisciplinari però sempre amb un component comú: l'enfocament local del desenvolupament territorial.

L'IIDL, constituït per investigadors de la Universitat Jaume I i de la Universitat de València, s'ha posicionat com a centre d'especialització clau per a les administracions públiques, i també per a altres entitats, en el disseny d'estratègies i suport a la presa de decisions en les polítiques de vessant territorial. Aquesta col·laboració es desenvolupa a través d'estudis que tenen una repercussió directa sobre les comunitats en àmbits de gran rellevància com l'ocupació, la despoblació, la cooperació o l'envelliment, entre altres. «L'IIDL ha generat un alt nivell de confiança en les administracions públiques i empreses. Estem molt ben valorats i això és vital», apunta el director de l'institut, Vicente Budí.

La rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha visitat l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local, acompanyada pel vicerector d'Investigació i Transferència, Jesús Lancis, on ha pogut conèixer de la mà dels diferents investigadors que conformen l'IIDL els projectes i estudis que s'hi estan desenvolupant.

Interdisciplinarietat i transferència

L'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local realitza una intensa labor de transferència de coneixement i proporciona eines de suport al desenvolupament local a través de diferents línies d'investigació que tenen en compte l'enfocament econòmic, social i mediambiental. A més, l'IIDL també fa extensiva la seua labor en l'àrea del desenvolupament sostenible a través de xarxes de treball tant en l'àmbit nacional com internacional.

Visita_IIDL_19DLL035

Una de les característiques que defineix l'Institut és la seua interdisciplinarietat, ja que s'articula entorn de cinc grups d'investigació.

El grup «Economia Regional i Desenvolupament Local», coordinat per Vicente Budí, centra la seua activitat en l'ordenació del territori i el medi ambient, l'economia regional, el capital social i humà, el turisme o els fluxos migratoris, entre altres qüestions.

Dins d'aquestes línies, treballen temes tan rellevants com la despoblació o els Pactes Territorials per l'Ocupació de la província de Castelló, en els quals el grup treballa a través de la Càtedra AVANT-UJI, amb l'Agenda Valenciana Antidespoblament de la Generalitat Valenciana, i mitjançant el conveni «AVALEM territori» amb el Servei Valencià d'Ocupació i Formació, respectivament.

Així mateix, l'IIDL també participa en la redacció del Pla d'Acció Territorial de l'Àrea Funcional de Castelló, constituïda per 71 municipis de la província, per a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, un estudi que inclou aspectes demogràfics, econòmics, sectors productius, habitatge, serveis socials, o infraestructures i xarxa de carreteres, entre altres aspectes.

Per part seua, el grup «Finance, Accounting and Economics Social Dimensions (FACES)», coordinat per Iluminada Fuertes, treballa amb les dimensions socials de les finances i de la comptabilitat. Concretament, centra la seua investigació en el mesurament d'aquest impacte social i la forma en què aquesta informació no financera es divulga, així com la utilitat que té entre els grups d'interès que prenen decisions respecte a les organitzacions. En aquesta línia, ha realitzat diversos projectes d'investigació i transferència amb la Generalitat Valenciana.

D'altra banda, en la dimensió social de l'economia, FACES ha realitzat treballs i diagnòstics sobre la feminització de la pobresa amb l'Ajuntament de Castelló, a través de la Càtedra Ciutat de Castelló, o sobre la situació laboral de les dones en la Comunitat Valenciana amb la Generalitat.

El grup «Social Innova», coordinat per Raquel Agost, aborda diferents àrees de treball en línia amb els objectius de l'Agenda 2030 com la cohesió social, qualitat de vida i coneixement dels serveis socials; la integració psicosocial de col·lectius en situació d'exclusió social; l'ocupabilitat de grups vulnerables, o la cooperació al desenvolupament, entre altres temes.

El grup desenvolupa projectes de transferència amb administracions locals i autonòmiques com el Laboratori de Serveis Socials a la província de Castelló, impulsat amb la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que ha permès treballar amb equips de serveis socials de 70 municipis de la província. Així mateix, el grup ha participat en projectes de vulnerabilitat urbana, gènere i diagnòstic de l'envelliment actiu, finançats per la Vicepresidència d'Igualtat i Polítiques Socials.

A més, treballen en projectes de cooperació al desenvolupament amb diferents entitats com la Universitat de l'Havana (Cuba), la Universitat d'Antioquia (Colòmbia) o el St. Xavier's College, Ranchi (l'Índia), els quals han permès afermar la internacionalització i el desenvolupament de treballs de recerca conjunts sobre envelliment actiu, resiliència i gènere.

Per part seua, el grup «Consciència Global i Organitzacions Atentes (GLOBCONS)», coordinat per Antonio Grandío, se centra en temes relacionats amb la millora de les organitzacions a través de les noves tecnologies, els entorns virtuals d'aprenentatge o la consciència global inclusiva.

El grup ha desenvolupat projectes d'I+D+i sobre organitzacions saludables amb la Generalitat Valenciana o treballs sobre la incorporació i desenvolupament dels ODS en l'educació universitària. Així mateix, també ha centrat la seua labor en la innovació educativa a través de diversos projectes i el desenvolupament de la plataforma d'e-learning EVAI (Entorn Virtual d'Aprenentatge Interactiu), basada en programari lliure de tipus open source.

Finalment, el grup «Aliances Estratègiques, Xarxes i Territori (AERT)», coordinat per Xavier Molina, desenvolupa la seua investigació en diferents àrees com són les relacions interorganitzatives, xarxes i aglomeracions territorials del tipus districte industrial o clúster.

Les principals línies d'investigació estan vinculades amb el capital social i el territori, la logística, la sostenibilitat mediambiental i l'economia circular. Per a l'estudi d'aquests fenòmens empresarials, AERT desenvolupa una sèrie de tasques que inclouen la realització de projectes d'investigació, publicacions científiques, així com contractes d'investigació amb empreses i institucions relacionades amb aquests temes.

Partint d'una base multidisciplinària i d'una projecció internacional del treball de recerca, AERT col·labora amb altres grups i institucions, tant en l'àmbit valencià i espanyol com en l'internacional.