Noticias Castellón
martes, 03 de octubre del 2023 | Última actualización: 22:29

‘L’assassí de la doble essa’, novel·la policíaca per a divertir-se i estudiar valencià al mateix temps

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 6 segundos

Noticias Relacionadas

Publicat amb la col·lecció Castelló Negre, planteja: un assassinat, una investigació i una resolució, sempre amb doble essa

Queta Ródenas ha presentat al centre cultural la Bohemia el seu llibre: ‘l’Assassí de la doble essa’, una novel·la policíaca que juga amb un assassinat, una investigació i, per què no, amb una nota d’humor abans de la resolució del cas. Però sempre, en un relat on les paraules amb doble essa són les protagonistes. En conclusió, una manera de divertir-se i aprendre valencià.

EM / Castellón Información

La Sala Cultural la Bohemia de Castelló ha acollit la presentació del nou llibre de Queta Ródenas: ‘L’assassí de la doble essa’, dins de la col·lecció de Castelló Negre.

Ha estat presentat per l’escriptor i impulsor de la sèrie, Pablo Sebastiá, qui ha dedicat unes paraules a la rememoració d’un projecte que va nàixer a 2012 com a referència de les novel·les policíacs que ja són referents a altres ciutats espanyoles i que va arrancar amb força en Castelló.

Aquest any s’incorpora a la col·lecció el relat de Queta Ródenas, titulat: ‘L’Assassí de la doble essa’.

Segons va comentar l’autora, aquest plantejament es va iniciar com a part del seu estudi personal de la llengua valenciana. Ródenas, valenciana-parlant, va sentir la necessitat d’estudiar el valencià en l’aspecte més formal. Una llengua que ja parlava quotidianament, però de la que no coneixia l’aspecte gramatical formal.

I va ser molt sencera: “Em va costar molt!. Una cosa és parlar i comunicar-me en valencià, però altra molt diferent, era parlar bé, o escriure-la com toca”.

Per facilitar el seu aprenentatge, va relatar comptes amb els aspectes més dificultosos del valencià: els apòstrofs, la ‘l’ geminada o la doble essa.

D’aquesta manera, va sorgir la necessitat de buscar totes les paraules que portaven una doble essa del diccionari valencià e intentar fer una composició novel·lística que les integraren.

A partir d’aquest moment, va intentar utilitzar eixes paraules per a compondre un relat, que bé podria ser un assassinat. Una novel·la negra on no manca el comissari, l’equip d’investigació, els paisatges de Castelló, i encara més, la introducció d’un perssonatje singular. Un investigador basc, denominat ‘Patxi’, superdotat, coneixedor de moltes llengües, entre elles el valencià i, que a més, pot introduir aquest llenguatge més formal, explicar el significat de les paraules i instruir als seus companys.

El resultat va ser sorprenent. Quan Queta va visitar a Pablo Sebastiá per explicar-li el seu projecte, no va trobar cap problema.

¿Creus que es pot publicar?, va preguntar Ródenas. La resposta de Sebastiá va ser immediata: conta-li el mateix que m’has contat a mi a l’editora. Si ella pensa com jo, la publicació està assegurada.

I així va ser.

Aquest llibre, asenyalava Ródenas, pretent divertir, entretenir  i ensenyar. I és per això, que ja s’ha pensat a introduir-lo com un text per les adolescents i estudiants de secundària.

Però no es crega el lector que Queta hi ha complet ja tots els seus somnis. A la mateixa presentació va comentar que també tenia un altre relat sobre la ela geminada… i Sebastià ja ha donat com un fet tancat, que eixa serà una nova publicació que veurà la llum pròximamet.

L’alternativa no pot ser millor: llegir, gaudir i aprendre valencià. Algú pot donar més?