Jueves, 1 de octubre, 2020  |  
Compromis denuncia que l’acord entre el Govern d’Espanya i la FEMP és un nou atemptat a l’autonomia municipal Compromis denuncia que l’acord entre el Govern d’Espanya i la FEMP és un nou atemptat a l’autonomia municipal

- 3 agosto, 2020 -

Baldoví, Garcia i Remolar rebutgen la decisió i Navarro, de Podem l’aplaudeix Compromis denuncia que l’acord entre el Govern d’Espanya i la FEMP és un nou atemptat a l’autonomia municipal

Baldoví, Garcia i Remolar rebutgen la decisió i Navarro, de Podem l’aplaudeix

Els alcaldes i diputats de Compromís, així com els seus representants en la FVMP hi han rebutjat l’acord entre el Govern d’Espanya i la FEMP, per la utilització del romament dels municipis, qualificant-lo d’atemptat contra l’autonomia municipal. Per la seua part, el regidor de Podem a Castelló, Fernando Navarro hi ha aplaudeix la resolució.

Castellón Información

Els alcaldes i alcaldesses de Compromís, les diputades i diputats Provincials així com els seues representants en la FVMP han mostrat el seu rebuig davant l’acord de la FEMP amb el Govern per l’utilització del romament dels municipis qualificant-lo d’atemptat a l’autonomia municipal, ja que hauria de ser emprat pels propis Ajuntaments, ja que son aquests els que han fet grans esforços d’estalvi i de contenció de la despesa durant anys com per a que ara siguen confiscats per l’estat, l’estament públic més endeutat d’Espanya.

Amb aquesta mesura, el Govern d’Espanya confisca els Ajuntaments i les Diputacions dels seus romanents de tresoreria, intervenint-los de facto i hipotecant el seu futur. Ara és el moment dels acords i de reforçar el municipalisme i no del centralisme.

joan-baldovi

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví ja ha anunciat que “quan aquesta proposta arribe a la seua tramitació parlamentària el govern de Sánchez ens trobarà enfront per defensar el nostre compromís amb els Ajuntaments i l’autonomia municipal amb el nostre vot en contra de l’utilització per part del govern dels romanents municipals”.

Baldoví ha qualificat aquesta decisió de “nefasta i catastròfica per als Ajuntaments, trencant el consens de tants i tants anys de la FEMP. Aquest és un molt mal precedent. Que el president haja hagut d’utilitzar el seu vot de qualitat trenca totes les regles que havien imperat al municipalisme”.

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) sempre havia estat en contra d’aquesta mesura i aquest canvi d’opinió respon a un interès purament partidista del PSOE que ha trencat el consens dels darrers mesos.

L’expropiació dels fons municipals per part del Govern central ataca les competències de les institucions més properes a la ciutadania. Els Ajuntaments han de poder fer front la Covid amb els seus propis fons destinant-los a allò que consideren més important.

Allò important per als Ajuntaments, és derogar el sostre de despesa de la llei d’estabilitat pressupostària, coneguda com la llei Montoro i permetre que les entitats locals puguen invertir en les despeses generades per la pandèmia i aturar la fort crisi social amb aquells romanents de tresoreria que no poden tocar, sinó és per amortitzar deute i tornar-los al banc.

Compromis defensarà que el municipalisme ha de participar dels Fons de la Unió Europea en les mateixes condicions que l’Estat i les Comunitats Autònomes.

Garcia: “Si l’estat es queda amb aquests fons, estarà robant-nos els diners”

Ignasi Garcia (Compromís per Castelló)

El portaveu de Compromís per Castelló, Ignasi Garcia, considera que l’Ajuntament de Castelló va fer el correcte en destinar quasi 3,6 milions d’euros de romanents a amortitzar deute. “Impedim en aqueix moment el que ara està apunte de fer el govern de Pedro Sánchez: confiscar els diners dels i les castellonenques”, segons García.

“Durant la crisi sanitària, moltíssims ciutadans i ciutadanes s’han dirigit als ajuntaments per a demanar més serveis i, en alguns casos, ajudes que els permeteren sobreviure. Per a facilitar tots aqueixos recursos necessitem fons i estem parlant dels nostres propis fons, és a dir, els nostres romanents. Si l’estat es queda amb aquests fons, estarà robant-nos els diners”, ha assegurat el portaveu del grup Compromís per Castelló.

“El que ha passat hui en la FEMP és molt greu”, ha opinat Garcia. “Ni tan sols és clar si la FEMP tinga competències per a gestionar res del que hui ha votat i sembla bastant clar que el govern només volia un suport a la seua iniciativa, en la qual s’han quedat solos”, ha conclòs el regidor de Compromís per Castelló.

Alfred Remolar: Els diners són dels veïns

Remolar

L’alcalde de Betxí, Alfred Remolar, de Compromís, també ha manifestat el seu total desacord amb la aprobació del conveni entre el Govern d’Espanya i la FEMP.

“Els  diners són dels veïns, que són els que han fet els sacrificis i no és just que el Govern  s’els emporte  perquè no ha sabut fer els seus deures.

Eixe acord no té el recolzament ni dels alcaldes del PSOE, perquè va perjudicar les persones, amb la complicitat de Podem.

L’Ajuntament de Betxí esperarà per veure si l’acord és recolzat pel Congrés. En cas de ser així, ha indicat Remolar, l’Ajuntament intentarà amortitzar tot el seu deute.

Navaro (Podem): És un pas per a acabar amb l’austeritat que tenia segrestada la sobirania municipal

Fernando Navarro

Per altra banda, el regidor de Podem a l’ajuntament de Castelló ha aplaudeix l’acord i ha afirmat: “Aquest acord és un primer pas important perquè els ajuntaments recuperen tota la seua capacitat de fer front a la crisi derivada de la Covid19. El Ministeri d’Hisenda comença a alçar el jou sobre les entitats locals suspenent restriccions sobre el superàvit i la Regla de Despesa i permetent la cooperació voluntària mitjançant la transferència de romanents. És un pas per a acabar amb l’austeritat que tenia segrestada la sobirania municipal. No tan decisiu com podria ser-ho, però així i tot important.

Google+
Whatsapp Telegram


No hi ha comentaris per el moment

Escriu el primer comentari!

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *