Noticias Castellón
viernes, 02 de junio del 2023 | Última actualización: 22:41

La Diputació de Castelló restaura dues obres d’art del Museu d’Art Contemporani de Vilafamés

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 3 segundos

Noticias Relacionadas

Es tracta de dues escultures que porten com a títol Maqueta, d’Ángel Duarte (1967) i Columna II, de Frenchilla (1983)

El servei de restauració de la Diputació, adscrit a l’àrea de Cultura, ha tractat dues obres d’art del Museu d’Art Contemporani Vicent Aguilera i Cerni (Macvac) de Vilafamés, que per les seues característiques, antiguitat i estat de conservació precisaven d’un tractament per a tornar a recuperar el seu estat original.

Les obres han sigut tractades per María Teresa Pastor Valls, del servei de Restauració de la Diputació. L’actuació s’emmarca en el programa de conservació, restauració i difusió del patrimoni del segle XX. Ambdues són escultures i es titulen ‘Maqueta’, d’Ángel Duarte, i Columna II’, de Frenchilla. La primera data de 1967 i la segona de 1983.

Les accions dutes a terme en ‘Maqueta’ han consistit en la neteja general de depòsits de pols i de diverses taques de brutícia. El següent ha sigut intentar retornar el color original a l’obra, que s’havia tornat groguenca pel pas dels anys, una mala restauració anterior i una exposició parcial a la llum solar. En aquestes tasques també han col·laborat l’Institut Tècnic Ceràmic de l’UJI i l’Institut Valencià de Conservació i Investigació.

La restauració que es va dur a terme amb anterioritat va provocar que la peça embeguera productes no aptes per al tipus de material amb la qual està feta. A més, s’havia aplicat una capa de pintura plàstica que ha hagut de ser eliminada.

Respecte a ‘Columna II’, de Lorenzo Frenchilla, s’ha efectuat una neteja general en tres fases, però en aquesta ocasió perquè la peça havia sigut repintada d’un color blavós, malgrat que originalment lluïa un morat intens. En conseqüència, s’ha eliminat aquesta capa blava emprant diversos materials de neteja específics per a aquesta mena de tasques. En aquests treballs també ha participat l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació.

Ruth Sanz, diputada de Cultura i responsable de l’àrea de Restauració, s’ha referit a la “necessitat de potenciar les sinergies entre administracions que ens podem complementar a l’hora de conservar i restaurar el nostre ric patrimoni i les col·leccions que estan assentades en el territori, com la col·lecció del Mavcac, on la Diputació de Castelló mantindrà en 2023 una aportació de 90.000 euros”. A més, “cada any fem intervencions en les obres a través del Servei Provincial de Restauració”.