Noticias Castellón
jueves, 18 de abril de 2024 | Última actualización: 23:48

La Cooperativa Sant Josep planteja a l'Ajuntament de Borriana crear una comunitat energètica local

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 7 segundos

Noticias Relacionadas

Una iniciativa, oberta tant als socis de la Cooperativa com als veïns del municipi, per autoproduir i autoconsumir energia elèctrica a partir de sistemes d'energies renovables

La Cooperativa Sant Josep de Borriana ha donat a conèixer aquest matí a l'Ajuntament de Borriana la seua decisió de crear una comunitat energètica local (CEL) per a autoproduir i autoconsumir energia elèctrica a partir de sistemes d'energies renovables.

En la reunió han participat l'alcaldessa, Maria Josep Safont, el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, el president de la Cooperativa Sant Josep, José Montoliu, el director de la Cooperativa, Juan Vicente Moros, i els consellers Eduardo Salas i Juan Agustín Pérez.

En la trobada, l'equip directiu de la Cooperativa ha exposat la seua proposta en ferm després d'un any de treball intern, i ha convidat el consistori a col·laborar en la iniciativa que estarà oberta tant als socis de la Cooperativa com als veïns i veïnes que desitgen participar.

Safont ha expressat el seu desig que el projecte “siga reeixit i un bon punt de partida per a promoure activitats i avançar cap a una ciutat més sostenible energèticament i respectuosa amb l'entorn”. Així mateix, ha mostrat la disposició del govern local per a “secundar i recolzar” la iniciativa impulsada per la Cooperativa, i s'ha compromès a “estudiar la millor fórmula per a “col·laborar” en la proposta.

A més, l'alcaldessa ha posat damunt la taula que l'Ajuntament ja està considerant posar en marxa instal·lacions fotovoltaiques durant el 2023 en diferents edificis municipals, per la qual cosa també ha apuntat la possibilitat que oferisca instal·lacions ja existents a la CEL que posarà en marxa la Cooperativa.

En aquest sentit, Safont ha manifestat que des del govern local “apostem per un nou model de generació, ús i gestió de l'energia en l’àmbit local, basat en la participació activa dels mateixos usuaris a través de la cooperació, que contribuïsca a crear un sistema energètic descentralitzat, just, eficient i col·laboratiu”.

Per part seua, el regidor de Sostenibilitat Mediambiental ha manifestat que les comunitats locals d'energies renovables són “un model innovador des del punt de vista social, mediambiental i econòmic”, i el consistori està valorant diverses fórmules per a adherir-se i formar part d'una CEL, per a facilitar l'autoconsum a ciutadans de Borriana”.

“La transició energètica cap a un sistema més accessible per als usuaris, eficient i respectuós amb el medi ambient, ha assegurat Arnandis, és una meta ambiciosa que serà impossible d’aconseguir sense la implicació de tots els actors, començant des de la base social, el ciutadà”.

El regidor ha assenyalat entre els edificis candidats per a les instal·lacions fotovoltaiques durant l'any que ve, la piscina i el mercat, encara que també “s'està estudiant la viabilitat en altres instal·lacions municipals com el nou edifici de Serveis Socials, l'Escoleta Infantil o la Comissaria de Policia Local”.

Finalment, ha emmarcat aquestes iniciatives en els objectius del Pla Rector municipal de compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, amb el qual el govern municipal està alineant els projectes i programes de les diferents àrees del consistori per a la consecució de l'estratègia de l'Agenda Borriana ODS 2030.

La comunitat energètica local de la Cooperativa Sant Josep serà presentada públicament el pròxim mes de desembre. La finalitat principal d'una CEL és generar beneficis socials i mediambientals en l'entorn en què se situa, prevalent la sostenibilitat, si bé és important destacar que els usuaris aconsegueixen un important estalvi en la factura elèctrica anual, gràcies a l'energia verda de proximitat i més econòmica.