Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 13:22

La Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana presenta el projecte de la Comunitat Energètica Local

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 10 segundos

Noticias Relacionadas

L’objectiu d’aquest projecte es que la població puga autoproduir i autoconsumir energia elèctrica a partir de sistemes d'energies renovables

La Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana ha presentat el projecte de la Comunitat Energètica Local (CEL) del municipi. Impulsat per la cooperativa i amb la col·laboració de l’Ajuntament, l’objectiu d’aquest projecte es que la població puga autoproduir i autoconsumir energia elèctrica a partir de sistemes d'energies renovables.

En la presentació de la Comunitat Energètica Local han participat l'alcaldessa, Maria Josep Safont; el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; el president de la Cooperativa Sant Josep, José Montoliu; el director de la Cooperativa, Juan Vicente Moros; el director del Grup Enercoop (Cooperativa Elèctrica de Crevillent), Joaquín Más; el director Oppidumenergia de les Cooperatives de la província de Castelló, Jorge García; el vicepresident de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, Sergio Ortiz; així com consellers de l'entitat i una àmplia representació del consistori i del teixit econòmic, social i associatiu del municipi.

El director de la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana, Juan Vicente Moros, ha sigut l’encarregat de presentar aquest projecte. La primera intervenció de l’acte l'ha duta a terme el president de la Cooperativa de Borriana, José Montoliu, qui ha destacat el compromís històric de l'entitat amb els borrianencs des de la seua fundació fa 117 anys

Montoliu també ha posat en valor  el pas endavant que suposa la creació d'aquesta comunitat, “que busca una solució a l'encariment de l'energia en les nostres activitats quotidianes, en les nostres llars i en els llocs de treball, per a benefici de Borriana i dels borrianencs, un gran pas per a millorar la vida de tots”.

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha expressat el seu desig que el projecte supose un punt de partida per a avançar cap a una ciutat més sostenible, i ha destacat el compromís del consistori amb aquest projecte. “Des de l’Ajuntament hem estat al costat de la cooperativa sempre, i hui estem intentant tirar endavant un projecte, posant-nos al costat de la cooperativa una altra vegada més”.

D'altra banda, l'alcaldessa ha anunciat que l'Ajuntament durant el 2023 posarà en marxa instal·lacions fotovoltaiques en diferents edificis municipals, per tal “d'oferir instal·lacions ja existents a la CEL de la cooperativa”. En aquest sentit, Safont ha posat en valor l'aposta municipal per un projecte que ha canviat el paradigma de la situació económica i ecológica de la societat. “Borriana forma part de una comunitat que no pot quedar-se darrere, i per això des de el primer minut secundem aquest propòsit de la cooperativa”.

“Amb aquest projecte, interessantíssim per la ubicació i per qui ho porta endavant, hem donat un pas important per avançar en la línea de la transició energètica en la nostra ciutat, no només per una qüestió económica, sinó també per a protegir el nostre planeta” ha destacat Maria Josep Safont.

Finalment, ha emmarcat aquesta iniciativa en els objectius del Pla Rector municipal de compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, amb el qual el govern municipal està alineant els projectes i programes de les diferents àrees del consistori per a la consecució de l'estratègia de l'Agenda Borriana ODS 2030.

Per la seua part, el conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent declara: “Asoles tinc paraules d'agraïment i gratitud als impulsors d’aquest projecte que representa, sense cap dubte, l’essència del model energètic que desde la Conselleria i l’IVACE estem defensant”.

Climent explica que una cooperativa que te quasi 4.000 socis, podrà fer factible el que “poquet a poquet” es puga anar desenvolupan una comunitat energètica que arribe a tots. “La idea es que tota Borriana puga subministrar-se a partir d’energies renovables, és a dir, energies netes”, apunta.

També ha destacat que l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), ha donat suport a un total de 118 projectes d'energies renovables en comunitats d'energia des de l'any 2020, per a la qual cosa s’han destinat 5,2 milions d'euros. El conseller ha remarcat que la Conselleria, a través de l'Ivace, continuarà secundant “decididament l'expansió d'aquest tipus de comunitats” i ha avançat que per a l'any vinent destinarà un total de 5 milions d'euros al desenvolupament de projectes en aquesta classe de comunitats.

La línia d'ajudes de l'Ivace està dirigida a qualsevol comunitat d'energies renovables o comunitat energètica, ajuntaments, així com a les comunitats de propietaris, a través de la qual se subvenciona fins a un 45% del cost dels projectes de les instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica a partir d'energies renovables o energies residuals, en règim de comunitats d'energies renovables. “S’ha posat com a objectiu, que a l’any 2030, hi haja una comunitat energètica local en cada un dels municipis del País Valencià”, ha afegit Climent.