Noticias Castellón
domingo, 25 de febrero de 2024 | Última actualización: 09:03

La compra del bingo allunya el pacte PSPV-Compromís per a aprovar el pressupost de Vila-real

Tiempo de Lectura: 6 minutos, 47 segundos

Noticias Relacionadas

Compromís sosté que l’operació endeuta més al consistori i acusa l’equip de govern de manca d’un pla d’ús per a l’immoble

La portaveu de Compromís per Vila-real, Maria Fajardo, ha confirmat que l’acord amb l’equip de govern per a pactar el pressupost de la ciutat de 2024 s’allunya. Aquesta distància s’ha ampliat més encara després de rebre ahir l’oposició la documentació relacionada amb la compra del bingo de l’avinguda del Cedre per 800.000 euros. En la seua opinió, les dades que conté no s’ajusten a la informació traslladada per l’executiu local en el seu moment.

Fajardo sosté que l’expedient ratifica l’operació a mitjan any passat amb un pagament de 300.000 euros a la signatura de la compra i 250.000 euros pendents en dues anualitats, una abans de juny d’enguany i una altra amb càrrec al primer semestre de 2025. “L’equip de govern ja sabia com anava a condicionar aquesta compra la situació econòmica de l’Ajuntament de Vila-real, que ens anava a endeutar encara més”, segons la portaveu.

“Ens han pressionat i ens han acusat de bloquejar 25 projectes per no tirar avant la modificació de crèdit que van presentar al ple a la fi d’any per una operació que venia de mesos arrere”, segons les mateixes fonts. Per a Fajardo, la situació empitjora en quedar el capítol 6 del pressupost prorrogat de 2023 amb 250.000 euros menys compromesos en el projecte de compra del bingo.

Sobre l’ús que l’Ajuntament de Vila-real donarà a l’edifici de l’avinguda del Cedre, Fajardo ha preguntat aquest dijous en comissió “sense que el regidor haja sabut donar una resposta, és a dir, han comprat el bingo sense saber què faran amb ell”. Per part seua, el consistori va anunciar en premsa a la fi de desembre la recent signatura de l’adquisició davant notari, així com la seua intenció de destinar el bloc a fins culturals. A més, el consistori assegura comptar amb fons de la Generalitat Valenciana per a fer front a l’operació d’ampliació del patrimoni municipal.

La resposta del PSPV

Al respecte, la portaveu del Grup Municipal Socialista de Vila-real, Sabina Escrig, ha lamentat les recents crítiques de Compromís per l’adquisició de l’antic magatzem dels Messegueros (antic Bingo) i les acusacions de falta de diàleg contra el govern municipal. “La confiança i el diàleg que reclamen el grup Compromís no pot ser només en una direcció. El diàleg amb ells, tant de l'alcalde com dels regidors socialistes, no ha sigut mai tan fluid, però els podem donar i podem avançar en les coses que exigeixen si nosaltres, que som el govern local, estem en condicions de poder donar-los la informació. Tenen tot allò que reclamen i que tenim a la nostra disposició”, argumenta.

“La situació de l'Ajuntament és de dificultats, com ells molt bé coneixen, tant econòmiques com de mitjans personals en els departaments, i fem el que podem amb un esforç titànic dels funcionaris. Per això, lamentem la crítica permanent de Compromís per Vila-real al govern municipal, malgrat ser conscients de la situació”, agrega la portaveu. Respecte al pressupost municipal, Escrig recorda que no ha hagut més reunions perquè no hi ha tampoc cap novetat. “No tenim cap de l’Oficina Pressupostària, malgrat tots els tràmits i esforços que hem fet per a cobrir aquest lloc de forma urgent. Tràmits que se’ls ha explicat i coneixen. Fins que no tinguem solució en aquest tema no podem avançar en una possible proposta de pressupost”, argumenta.

“La prioritat ara”, afegeix la portaveu socialista, “és la de garantir els serveis públics, el dia a dia del poble, doncs el bloqueig del préstec fa uns mesos ens ha generat majors dificultats, especialment en el pagament a proveïdors que és, en aquests moments, en el que estem treballant”.

Respecte a les “sorprenents” crítiques en una nota de premsa de Compromís per Vila-real per la compra de l'antic Bingo, Escrig assegura el Grup Municipal Socialista està “absolutament desconcertats”. “El mateix partit amb el qual hem compartit anys de governs molt positius per a la ciutat, amb qui vam lluitar junts per a intentar incorporar al patrimoni municipal l’Hostal del Rei, ens criticava la setmana passada de forma injusta quan també ells van aprovar la lluita judicial per a la seua adquisició i van compartir amb l’alcaldia de Vila-real la impossibilitat de fer front a adquirir l’emblemàtic immoble per prop de 700.000 euros en aquell moment”, recorda la portaveu, qui afegeix: “Ara, el mateix partit amb el qual compartim la defensa del patrimoni i la importància de què es protegisca i que entenem que la millor manera de protegir-lo és que siga del poble, ens torna a criticar duríssimament i de forma injusta per l'adquisició d'una espectacular nau tarongera, de les poques que ens queden a la ciutat, al cor del poble, al Cedre (antic Bingo), per a treballar en el futur en un centre cultural com la ciutat mereix, donat el creixement que ha experimentat en els últims anys i la gran riquesa cultural que tenim a la ciutat i que hem de cuidar”.

“Allò realment sorprenent és que ens critiquen per una cosa a la qual ells no s'han oposat, ja que el 12 de maig de 2023 es va aprovar en un Ple municipal un expedient de modificació de crèdits per a l’adquisició del magatzem. Compromís no va votar en contra. Allí ja s’aprovava que el pagament seria aplaçat per a no generar més deute al poble, com vam fer en el seu dia per a adquirir el Gran Casino i Tagoba”, assenyala Escrig. En aquesta línia, la portaveu recorda que s’estipulava que a la firma de la compra es pagarien 300.000 euros, 250.000 euros al 2024 i altres 250.000 euros l’any que ve. Escrig també recorda que l’alcalde, José Benlloch, va aconseguir una declaració d'intencions de la Generalitat -ja no va donar temps a tramitar per estar en període electoral-, govern valencià on també participava Compromís, en el qual ens ajudaven al finançament del bingo i del local de Caixabank amb 1,2 milions d’euros. “Això va ser un element important per a adquirir aquests dos immobles també per a la ciutat. Acord que reclamarem a la Generalitat i per al qual esperem també tindre el suport de Compromís per Vila-real”, puntualitza.

“En els últims dies ens han demanat la escriptura de compra i se’ls ha facilitat de forma immediata. No entemem com ens pot acusar de falta de transparència i de no explicar les coses de temes que el mateix Compromís ha votat en el Ple. Lamentem l'atac permanent de Compromís, amb qui estem fent tots els esforços possibles pel bé de Vila-real per a poder tirar endavant un projecte de progrés, que és el que el poble ens demana”, assenyala la socialista. En aquesta línia, adverteix: “Nosaltres no anem a contestar a les provocacions constants i acusacions falses de falta de diàleg, però és important que la gent del nostre poble conega la realitat de les coses”.

“Els partits polítics tenen dret, com no pot ser d'un altra manera, a criticar i fer propostes al govern. Tot enriqueix, però per a què dos parts s’entenguen han de ficar ambdues de la seua part i aquestes contradiccions en el model de ciutat de Compromís no ajuden molt. Des del PSPV-PSOE de Vila-real tenim molt clar qui és el nostre adversari polític. Seria bo, pel bé de Vila-real, que és el que els veïns i veïnes estan esperant, que Compromís també reflexionara a qui beneficia tot açò i que recordara la frase del filòsof Daniel Bensaïd: “Ens hem equivocat de vegades, fins i tot a sovint, però mai ens hem equivocat d’adversari ni de trinxera”, conclou Escrig.