Noticias Castellón
jueves, 28 de marzo de 2024 | Última actualización: 19:48

La càtedra FACSA-UJI es reuneix per abordar els reptes de l'aigua del sector ceràmic

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 13 segundos

Noticias Relacionadas

El projecte WATER UJ analitza, al costat de les empreses més representatives, l'ús intensiu de l'aigua en els diferents sectors productius de la província

Castellón Información

La Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de la Universitat Jaume I de Castelló ha analitzat els reptes de l'aigua del sector ceràmic dins del projecte WATER-UJI en una reunió que ha comptat amb la participació de les companyies Pamesa, Ferro, Realonda, Atomizadora, EuroAtomizado i Colorobbia, així com les associacions empresarials ASCER, Associació Espanyola de Tècnics Ceràmics i ASEBEC.

Per part de la Universitat Jaume I hi han assistit l'Institut Universitari de Plaguicides i Aigua, l'Institut Universitari de Tecnologia Ceràmica, la Càtedra de Transformació del Model Econòmic, els grups d'investigació en Enginyeria dels Sistemes Tèrmics i Energètics, Enginyeria de Residus i Fluids Multifásicos i la Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua. La reunió també ha comptat amb la participació del vicerector adjunt de Transferència, Innovació i Emprenedoria, David Cabedo.

Durant el transcurs de l'esdeveniment, l'agent d'innovació Laura Menéndez ha explicat el projecte i les línies generals d'actuació, i la investigadora Paloma Barreda ha analitzat l'ús de l'aigua en els diferents processos productius, mostrant les anàlisis dels balanços d'aigua característics en els processos de frita, esmaltat, rectificat i poliment, o atomitzat, entre altres. Aquest tipus d'anàlisi entronca amb el desenvolupament del càlcul de la petjada hídrica que estan duent a terme els investigadors del projecte.

El projecte WATER UJI, liderat per la càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua junt ament amb l'Institut Universitari de Plaguicides i Aigua, és finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació, a través de la línia de promoció del talent. El projecte analitza, al costat de les empreses més representatives, l'ús intensiu de l'aigua en els diferents sectors productius de la província de Castelló.

Amb aqueix diagnòstic, s'anima grups d'investigació de la Universitat Jaume I perquè desenvolupen solucions tecnològiques noves per a intentar reduir el balanç net d'aigua, donant suport a solucions que en reduïsquen el consum, la reutilització de l'aigua o la substitució d'aquesta per altres agents quan aquest siga possible. Fruit d'aquestes necessitats, i de les solucions aportades pels grups d'investigació, WATER UJI dona suport a la cerca de finançament i projectes que desenvolupen aquestes solucions, per tal que aquestes estiguen alineades amb les polítiques europees i nacionals, afavorint que puguen ser implementades de manera pràctica amb demostradors funcionant en empreses del sector.