Noticias Castellón
viernes, 23 de febrero de 2024 | Última actualización: 16:50

La 5a Plaça del Llibre de Castelló s'estrena per tal de reivindicar “el valor de la paraula”

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 12 segundos

Noticias Relacionadas

Es tracta d'una iniciativa que busca visibilitzar "la literatura escrita en la nostra llengua"

La 5a edició de la Plaça del Llibre del Castelló ja es troba a la Llotja del Cànem. El cèntric edifici de la Universitat Jaume I va celebrar ahir divendres la inauguració de la festa de les lletres valencianes que obrirà, fins al diumenge 26 de novembre.

Premi Manel Garcia Grau 2023 a l’escriptor Vicenç Llorca

Es tracta d'un espai de llibreria amb els títols més destacats de la literatura pròpia al qual se sumarà una programació transversal dirigida a tots els públics que integraran presentacions literàries, contacontes i taules rodones, entre altres propostes.

Rafael Domínguez, director de Plaça del Llibre, va aprofitar el seu discurs de benvinguda per agrair a la Universitat Jaume I la seua "generositat, fortalesa i convicció" per haver acollit la cinquena edició de la fira a la capital de la Plana en un "espai històric". Domínguez va remarcar, també, el valor de la Plaça del Llibre com a plataforma de visibilització "de la literatura escrita en la nostra llengua", i va animar als castellonencs a sumar-se a un cap de setmana que arranca amb l'objectiu de reivindicar el valor de "la paraula pensada, la paraula escrita, la paraula llegida en valencià".

Durant la seua intervenció, el president de la Fundació FULL pel Llibre i la Lectura, Jesús Figuerola, va recordar que la Plaça del Llibre va nàixer amb "la vocació de crear espais de normalitat per a la nostra llengua i cultura". Finalment, Carme Lázaro, vicerectora de Cultura, Llengües i Societat de la Universitat Jaume I, va voler mostrar l'alegria que implica realitzar un esdeveniment com la Plaça del Llibre, que "inspira fòrum en el qual compartir", a un edifici com la Llotja del Cànem, sense oblidar-se de recordar que "la defensa de les lletres ens construeix com a persones".

A continuació es va celebrar el lliurament del IX Premi de poesia Manel Garcia Grau  organitzat la Universitat Jaume I amb la col·laboració de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l'Associació Cultural El Pont Cooperativa de Lletres i l'editorial Perifèric en homenatge a l'escriptor, activista i professor de Filologia de la Universitat Jaume I. Enguany el guardó va recaure en Vicenç Llorca per l'obra 'La llum mirada'. Ja amb el trofeu a les mans, Llorca va subratllar l'honor que representa rebre un premi d'una entitat com la Universitat Jaume I, un reconeixement que, a més a més, "elimina les distàncies amb un company de generació poètica com va ser Manel Garcia Grau". Pel que respecta a 'La Llum mirada', el barceloní va assegurar que la finalitat del llibre és intentar captar la sensació actual de "viure en un moment confús de gran col·lapse" en el qual "les coses ens fugen".

Premi Manel Garcia Grau 2023 a l’escriptor Vicenç Llorca

Com a conclusió de la vesprada d'ahir, Núria Cadenes va presentar el seu llibre 'Tiberi Cèsar' (Edicions Proa)  acompanyada per Vicent Usó. Per davant queda un cap de setmana carregat de noms propis de la literatura valenciana, com ara l'artista i escriptora Anna Moner, qui parlarà sobre el seu últim treball literari 'La por de la bèstia' (Amsterdam), o El Pont Cooperativa de Lletres, associació cultural presidida per la poeta Aina Garcia-Carbó, que realitzarà la taula rodona anomenada 'Escriure, editar i publicar des de la perifèria' i el micròfon obert 'Josep Igual i Manel Garcia Grau pels pontaires'.

La Plaça del Llibre de Castelló és un esdeveniment que compta amb el suport de la Conselleria de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, la Universitat Jaume I, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura i Esport.