Noticias Castellón
miércoles, 01 de febrero del 2023 | Última actualización: 14:19

Investigadors de l'UJI treballen en mecanismes per a lograr cultius resistents al canvi climàtic

Tiempo de Lectura: 59 segundos

Noticias Relacionadas

L'escassetat d'aigua i les altes temperatures són dues de les condicions ambientals adverses que, amb més probabilitat, augmentaran durant els pròxims anys

Castellón Información

L'escenari actual de canvi climàtic, l'escassetat d'aigua i les altes temperatures són dues de les condicions ambientals adverses que, amb més probabilitat, augmentaran la seua incidència en els pròxims anys. A part dels efectes nocius directes sobre el desenvolupament i la productivitat dels cultius, aquestes condicions també afecten l'entorn biòtic augmentant el mal infligit per plagues.

En aquest context, un equip d'investigació de la Universitat Jaume I liderat pel professor Vicent Arbona i Miguel González Guzmán, investigador Ramón y Cajal, tots dos de l'Àrea de Bioquímica i Biologia Molecular, ha aconseguit, dins del Pla Estatal d'Investigació Científica i Tècnica i d'Innovació 2017-2020, un projecte per a investigar els mecanismes de resposta davant de la incidència simultània de l'estrès hídric, les altes temperatures i la infestació per àcars en la tomaca cultivada. A més, s'identificaran els trets derivats de la tomaca silvestre que poden aportar una major tolerància a aquests estressos.

 width=En el projecte, que compta amb un finançament de 187.550 euros, s'empraran poblacions de línies d'introgressió de la tomaca silvestre en el genoma de tomaca cultivada que es caracteritzaran per a identificar les línies més tolerants i la seua connexió amb canvis moleculars, hormonals i metabòlics específics.

Aquests canvis s'analitzaran més a fons mitjançant una anàlisi de xarxes de coexpressió, les quals permetran identificar hubs genètics potencialment involucrats en la reprogramació transcripcional i metabòlica, modulant, connectant o interactuant amb diferents vies de senyalització hormonal.