sábado, 19 de junio, 2021  |  
Els senadors del PP interpel·laran al ministre Planas perquè done explicacions per la “inacció” davant el cotonet Els senadors del PP interpel·laran al ministre Planas perquè done explicacions per la “inacció” davant el cotonet

- 9 abril, 2021 -

Casabó, Pradas i Martínez lamenten que Agricultura haja ignorat les reiterades peticions dels citricultors per a demanar l’ús excepcional de fitosanitaris Els senadors del PP interpel·laran al ministre Planas perquè done explicacions per la “inacció” davant el cotonet

Casabó, Pradasi Martínez han lamentat que Agricultura haja ignorat les reiterades peticions dels citricultors per a demanar a la UE l’ús excepcional de fitosanitaris

Castellón Información/S.N.

El regidor del PP de Vila-real, Adrián Casabó, ha comparegut aquest matí amb els senadors populars per Castelló, Salomé Pradasi Vicent Martínez, per a explicar que a la sessió del control del dimarts vinent es produirà una interpel·lació, un debat cara a cara amb elministre d’Agricultura, Luis Planas, perquè done explicacions de per què no ha actuat per a frenar l’avanç de la plaga del cotonet en els camps de cítrics i no ha demanat l’autorització per a l’ús excepcional del fitosanitari metil cloropirifós, prohibit anys enrere per la UE, però que és hui dia l’única solució efectiva a aquesta plaga, que ja ha afectat 80.000 hectàrees a la Comunitat i que avança cap al sud de Catalunya, Múrcia i Andalusia.

Casabó ha destacat que la citricultura és un sector fonamental per a l’economia, la tradició i la identitat de Vila-real.“Llauradors, collidors, transportistes, dones de magatzems… centenars de famílies de la ciutat viuen de la taronja, per això volem reivindicar els seus drets, que es dote el sector dels recursos necessaris per a la seua supervivència”. El regidor ha recordat que fa unes setmanes van acompanyar a l’Associació de Llauradors Independents al Senat perquè explicara la problemàtica que els afecta.

Per la seua banda, Salomé Pradas ha volgut realçar el treball d’escolta activa que s’està fent a la ciutat per part de l’equip del PP. “A pesar que no és competència municipal han treballat perquè qüestions que s’han de solucionar des de la política nacional, com és la plaga del cotonet que està amenaçant la citricultura, siguen abordades”, ha indicat. “El PP de Vila-real ens ha demanat que interpel·lem al ministre per deixar sols als citricultors, perquè no els està ajudant davant aquesta plaga que està destruint les collites, dins de la sessió de control del ple del Senat del pròxim dimarts, en la qual en un cara a cara de quinze minuts entre el senador Vicent Martínez i el ministre s’abordarà aquesta qüestió i l’instarem a quedemane l’autorització excepcional del fitosanitari”, ha detallat.

Pradas ha recordat les dues esmenes relacionades amb Vila-real que es van presenatar als PGE y que van ser desestimades, una relacionada amb la comissaria de Policia Nacional i altra de l’enllaç de l’AP7.

El senador Vicent Martínez ha explicat els antecedents d’aquesta plaga que fa anys que afecta la Comunitat, però que s’ha intensificat amb la prohibició de l’ús del metil per part de la UE, “qüestió que també volem abordar amb el ministre”, sense haver-hi altre tractament apte, després de molts intents i alternatives. “Volem entendre la seua negativa irracional i que es pronuncie per primera vegada, a més d’exigir que demane l’autorització excepcional i un pla de xoc ràpid de 120 dies, ha explicat. I per últim ha sentenciat que insistiran fins a les últimes conseqüències i arribarem fins on faça falta, ja que el cotonet podria acabar a totes les plantacions citrícoles.

Whatsapp Telegram