Noticias Castellón
miércoles, 24 de abril de 2024 | Última actualización: 15:14

55.000 euros estalviats a l'any al sistema judicial amb els acords assolits a Vila-real amb la mediació policial

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 29 segundos

Noticias Relacionadas

La Càtedra de Mediació Policial de l’Ajuntament i l’UJI elabora un estudi d’impacte d’aquesta eina de negociació per a comprovar i quantificar els seus beneficis, més enllà del bé social. A Vila-real, van ser 43 els casos derivats en 2016 per part dels Jutjats al Sistema de Mediació Intrajudicial, 22 dels quals van ser resolts amb èxit gràcies a la mediació, estalviant prop de 21.100 euros i que se sumen als 34.871 euros d'estalvi corresponents als casos intervinguts extrajudicialment amb èxit

S.N./Castellón Información

Que la mediació policial quan s’utilitza com a eina de negociació per a solucionar conflictes comporta beneficis no és cap secret però fins ara no s’havien quantificat els beneficis econòmics, a més dels socials, en tant que estalvi a les administracions públiques per ser una alternativa als llargs i costosos processos judicials. El treball de recerca ‘Anàlisi de la influència de la mediació en el sistema judicial espanyol. Una òptica des del cas de la Mediació Policial en els Jutjats de Vila-real’, elaborat des de la Càtedra de Mediació Policial Ciutat de Vila-real, de la Universitat Jaume I (UJI), juntament amb la Unitat de Mediació Policial (UMEPOL) de la Policia Local arrossega aquestes dades que són “molt positives”. La regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez, ha presentat les principals conclusions i xifres que s'extrauen de l'informe, acompanyada per la inspectora i responsable del departament de mediació de la Policia Local, Rosanna Gallardo, així com per la directora de la Càtedra, Carmen Lázaro, i pel catedràtic de Comercialització i Recerca de Mercats de l’UJI, Javier Sánchez.

ciudad justicia vila-realGallardo ha recordat que des de l’any 2013 la Policia Local treballa amb els jutgats 4 i 5 de Vila-real, els quals han confiat en el cos i han derivat casos ja judicialitzats perquè siguen gestionats per aquesta via “que restaura relacions i que han obtingut resultats satisfactoris ja en s’ha paralitzat el procediment en molts casos, el que ha suposat una despesa que aquest estudi ha quantificat i que servirà per a demostrar que aquesta pràctica que ha nascut i s’ha desenvolupat a Vila-real té efectes beneficiosos i també per a consolidar i posar en valor la nostra tasca”, assegura la responsable del departament, qui convida als escèptics i responsables i autoritats polítiques a creure en aquesta eina “què és des de gener una funció pròpia de la Policia Local”.

Com ha explicat la directora de la Càtedra, Carmen Lázaro, s’ha confiat en empresa local, Desmarca, per a la realització de l’estudi “que volem apropar a la ciutadania aquests resultats sorgits d’un treball acadèmic i científic, ja que hem volgut expressar amb xifres els beneficis de l’eina de negociació”. Pel que fa a la metodologia, Lázaro ha destacat que ha sigut un procés interdisciplinari i col·laboratiu i que s’han analitzat els casos de derivació de mediació intrajudicial. “A Vila-real, van ser 43 els casos derivats en 2016 per part dels Jutjats al Sistema de Mediació Intrajudicial, 22 dels quals van ser resolts amb èxit gràcies a la mediació, estalviant prop de 21.100 euros. “Són resultats molt optimistes, que demostren que la col·laboració entre institucions funciona”, detalla. A més, afig que “d'acord amb les dades obtingudes, la pèrdua que suposa no derivar els casos potencialment derivables, es quantifica en 1.917 euros per cada 100 casos”.

D'altra banda, Gómez apunta que a aquests 21.100 euros se sumen 34.871 euros d'estalvi corresponents als casos intervinguts extrajudicialment amb èxit en el 2016 per part de la UMEPOL, “tenint en compte que tots ells podrien haver acabat amb denúncia en els jutjats. Açò demostra que les administracions hem de treballar coordinades i que la mediació beneficia tant a nivell social com econòmic”. “Els resultats són optimistes i permeten visibilitzar els efectes -des del punt de vista econòmic- del que suposa fer una derivació, per la qual cosa estem molt satisfets de comptar amb una Policia pionera en l'àmbit, que amb cadascun d'aquestes dades demostren que, encara que cal treballar, anem pel bon camí”, conclou Gómez.