Noticias Castellón
domingo, 04 de diciembre del 2022 | Última actualización: 13:24

Galanía con sabor a mar para la reina grauera de Castelló Gal.la Calvo en una noche especial

Tiempo de Lectura: 13 minutos, 42 segundos

Noticias Relacionadas

Lucía Pardos y Gerard Reyes arrancaron las sonrisas de la representante de todos los niños en la Magdalena del 75 aniversario

La reina infantil de las fiestas de Castelló, Gal.la calvo, recibió el homenaje de toda la ciudad en una galanía muy especial, con sabor al mar que la ha visto nacer y que forma parte de su vida y de su corazón. Lucía Pardos y Gerard Reyes arrancaron las sonrisas de la representante de todos los niños en la Magdalena del 75 aniversario. Las reinas infantiles que la precedieron también recibieron el aplauso del público, y el regalo sorpresa de una gaiata marinera, fue también un regalo inesperado.

Castellón Información

¿Qué mejor que vestirse de mar para rendir homenaje a la reina grauera de todos los niños de Castelló?

Con esa idea, el escenario del Palau de la festa se convertía en un escenario marinero, los peces, las sirenas, los langostinos y hasta el mismo rey Neptuno participaron en una fiesta que Gal.la, Calvo recibió con la mejor de sus sonrisas.

Era la noche de Gal.la Calvo, de sus damas infantiles de la ciudad y de las madrinas y presidentes infantiles de las 19  Gaiatas de Castellón.

El langostino Felipe, la princesa de los Mares Nina, llevaron el peso del argumento de una historia, con la que recordaron al Castelló marítimo, pero también, con la que alzaron la voz en contra de la contaminación de los amores y océanos.

En la galanía de Gal.la Calvo estaban presentes también la Bellea Infantil del Foc, Noelia Vinal, y la fallera infantil de Valencia, Carla García . Con un salón lleno hasta la bandera

Desfilaron primero los presidentes infantiles:

Gaiata 6, Farola Ravalet: Manuel Llumbreras

Gaiata 9, L' Espartera: Asier Algorta

Gaiata 12, El Grau: Jorge Casanova

Gaiata 13, Sensal: Joel Górriz

Gaiata 15, Sequiol: Manel Rubio

Gaiata 17, Tir de Colom: Nacho Marín

Gaiata 19, La Cultural: Izán Vela.

Y con los sones de muchas películas marineras, desfilaron hacia el escenario las madrinas de las 19 gaiatas:

Madrina Gaiata 1, Brancal de la Ciutat: Clara Beltrán

Madrina Gaiata 2, Fadrell: Lidia Bellés

Madrina Gaiata 3, Porta del Sol: Stella Alen

Gaiata 4, L'almelar: Noa Pascual

Gaiata 5, Hort dels Corders: Victoria González

Gaiata 6, Farola Ravalet: Daniella Gimeno

Gaiata 7, Cor de la Ciutat: Sofía Guimera

Gaiata 8, Portal de L'Om: Lledó Vicent

Gaiata 9: L'Espartera: Sandra Cabeza

Gaiata 10: El Toll: María Cano

Gaiata 11, Forn del Pla: Lledó Nebot

Gaiata 12, El Grau:  Marina Torrent

Gaiata 13, Sensal: Ainara García

Gaiata 14, Castalia: Lucía Benítez

Gaiata 15, Sequiol: Alejandra Sáez

Gaiata 16: Rafalafena: Melani Gin

Gaiata 17, Tir de Colom: Martina Burguete

Gaiata 18, Crèmor: Mirian Busto

Gaiata 19, La Cultural: Alicia Moll

Magdalena 20 Paula Marín 11

Y luego, el langostino Felipe y la princesa Nina se encontraban con la luz de la Gaiata, Pera, el antiguo, y led, el joven y el futuro, conocían la ciudad y daban paso a las 6 damas de la ciudad:

Damas infantiles de la ciudad 

Marta Muñoz, Naira Mercado, Natalia Espada, Martina Madero, Laia Clausell y Paula Marín

Y cuando las damas subieron al escenario, el Palau retumbó en aplausos para dar la bienvenida a la reina infantil de las Fiestas de Castellón, Gal.la Calvo.

Era una noche marinera, con sabor a mar, y con el sentimiento del Grao siempre presente a través de cada uno de los detalles de esta presentación.

Vicente Sánchez ponía el cojín bajo los pies de su reina.

Después una voz saludaba a Gal.la y le daba el abrazo y la felicitación de un buen marino y mejor farero, su abuelo, él último farero de Columbretes.

“Veles i vents compliran els meus desitjos,

Fent camins incerts per la mar.

Mestral i Ponent en contra d´ells veig armar-se,

els han d´ajudar els seus amics, Gregal i Migjorn,

fent humils precs al vent de Tramuntana,

que en seu bufar els sigue favorable,

i que tots cinc duguen a terme el teu retorn”.

Mientras Gal.la Calvo se reponía de la sorpresa, sus compañeros Lucía Pardos y Gerard Reyes, ataviados como graueros, accedían al escenario, porque fueron los encargados de galantear a una reina que es también su amiga, que ha sido su sirena del Grao y que ahora tendrán que compartir con todos los niños de la ciudad. Por que “Una grauera es doble magdalenera”

Lucía Pardos:

"Estimada Gal.la, m'imagine que veure'ns a Gerard i a mi ací com els teus galantejadors haurà sigut una sorpresa per a tu. Una sorpresa comparable a la què vam tindre nosaltres quan ens van dir que tindríem el privilegi de dirigir-nos a tu en representació de tots els xiquets i xiquetes de Castelló en un dia tan important per a una Reina com el de la seua Galania.  Estem els dos molt emocionats i volem agrair en primer lloc esta distinció que ens han fet, que assumim amb molta alegria, però també amb una gran responsabilitat, esperant estar a l'altura de tots aquells que ens han precedit altres anys en este faristol. Però sobretot desitgem a través de les nostres paraules rendir-te l'homenatge que vós, Reina, vos mereixeu com a sobirana que sou dels mes menuts de la nostra ciutat".

Gerars Reyes:

"La màgia de la llum del far de Columbretes, el so de les caragoles de mar i la força dels vents del Mediterrani ens ha portat fins ací.  L'últim farero de l'Illa Grossa ens ha fet l'encàrrec d'eixir a la trobada amb tu per a parlar-te de tot això que et fa tan feliç: de festes, del Grau i de Castelló. Per a parlar de tu, d'eixa xiqueta que des de ben xicoteta, amb tan sols 3 anys, va omplir el seu barco d'alegria i ganes de passar-ho bé, de responsabilitat quan l'ocasió ho mereixia, de respecte a les nostres tradicions, de l´inocència de l´infantesa, i sobretot, va carregar la seua nau de molta, molta festa,…i amb els seu vaixell ple d´esta càrrega, va començar a navegar,  es va llançar a conquistar la mar amb el seu somriure sempre etern com a timó. Disposaves de les millors cartes de navegació, les que et va donar la comissió de la Gaiata 12. Comptaves amb la millor tripulació a bord, la dels teus pares Olga, Talo  i la teu germana María. La força del vent que espentava la teua nau te la van donar la família de ta mare,…t´abuela Carmen “La Llorença”, les ties Paula i Mari Carmen “La Boto”, o le cosines Paola i Nerea, entre d´altres; que sempre han estat amb tu, cuidant cada detall i procurant que tot eixquera bé en esta travessia".

Lucía:

"I per a no perdre't en la immensitat de la mar, miraves a través del teu astrolabi les posicions d'eixos astres i estreles que formen part del firmament de les nostres festes, i que abans que tu et van precedir en el seu navegar portant des del Grau la banda verda que distingixen les sobiranes de les Festes de Castelló, eixos astres tenen nom: Marta Gallén, Isabel García, Natalia Conde i Laia Bacas.

I ara tu t'uniràs a elles com una estrela més d'eixe firmament, una estrela que il·luminarà el nostre cel com a reina de tots els xiquets, unint-te a una altra que ja va brillar en el cosmos com a reina infantil grauera, Andrea Pastor. Elles seran la teua brúixola, t'indicaran el correcte camí que s'ha de seguir i com has de traçar la teua travessia, estem segurs que vós, Reina Gal.la, recorreràs el nostre mar amb la mateixa elegància, responsabilitat, alegria i castellonerisme que eixos astres i estreles que vos van precedir; i que al final del vostre viatge pujareu a formar part d'eixe univers de bandes verdes il·luminant,  amb el vostre somriure, encara més, la nostra galàxia".

Gerard:

"Però en este viatge no estareu sola, altres barcos vos acompanyaran i vos donaran suport fent més feliç si és possible, la vostra travessia,  dos d'eixos barcos porten nom de xic, un s'anomena Vicent, el meu amic “Borraset”, que sempre ha estat junt amb tu com a acompanyant, i que hui ha tingut l'honor d'acomodar els teus reials peus com a “coixiner”, l'altre serà Lucas, el teu president infantil en el 2018. Però sobretot sentiràs el clamor i l'orgull en forma d'aplaudiments de la teua gent, la gent del Grau, que sens dubte, quan facen el pròxim 15 de març la seua romeria als orígens de la nostra ciutat a través del “Camí de la Pedrera”, et buscaran entre el mar de cintes verdes i blaves per a creuar la seua mirada amb la vostra, sobirana. I al trobar-se amb vós, el temps es pararà, i sense dir-vos res, vos ho direu tot, no farà falta conversar introduint eixos deixos tan característics que tenim els graueros, no farà falta dir “primo vaig a dite”. Sense articular paraula ens emocionarem per trobar-nos tots un any més en eixe camí de romeria que ens porta fins a l'origen del nostre poble, complint amb l'orgull de genealogia que els castellonencs portem impregnat en el nostre ADN".

Lucía:

"I en la vostra aventura marinera , al solcar el mar de les festes, vos heu trobat amb unes fantàstiques criatures, sis sirenes que vos acompanyen des del vostre tron de reina de la mar.  Cada una d´elles generosament vos aportarà una de les seues virtuts perquè vós brilleu encara més, podeu comptar amb l´alegría de Paula Marín Hernando, l´elegància de Marta Muñoz Moreno, la noblesa de Natalia Espada Jiménez,  la innocència de Laia Clausell Fabregat, l´espontaneïtat de Martina Madero Agost, i el catellonerisme de Naiara Mercado Sánchez.

Vosaltres sis en eixe viatge sobre les aigües, heu trobat un gran tresor, eixe que vos permetrà representar el millor que té la nostra ciutat, els seus xiquets. Aprofiteu cada moment, perquè serà únic i irrepetible, disfruteu d'este gran any com ho heu fet fins ara, sempre juntes, unides, i amb l'agraïment als vostres pares que vos han inculcat el seu amor per les nostres festes. No oblideu que algun dia esta aventura arribarà al seu fi, i l'estima que tingueu entre vosaltres será la principal joia que vos quedara d'eixe tresor.

Omplireu eixe preat cofre d'experiències, anècdotes, rialles, confidències, fotografies, ofrenes, mil i un records, però entre totes elles segur que guardareu amb especial afecte la riquesa que vos aportaran les Dames de la Ciudat:  Águeda, Sonia, Andrea, Sara, Lidia i Carla; elles, junt amb vosaltres també han botat la seua embarcació, davall el comandament de la seua particular capitana, la que dirigix i representa la nostra altra Reina, Carme. Sabem Gal.la la gran estima i admiració que sents per ella, sens dubte, les nostres festes no podrien haver fet millor elecció, i tot Castelló estem convençuts de que sou la millor garantia perquè les festes del 75 aniversari siguen magnifiques".

Gerard:

"Que feliç vos veig majestat, serena i disfrutant al màxim de tot el que està passant al teu voltant. Tinc ganes que les teues obligacions com a Reina ens deixen un poc de temps perquè ens comptes tot el que has viscut fins ara, de tornar a compartir jocs i rialles amb tu, que tor-nes a ser la “teta” Gal.la mentres ens parles d'eixa setmana de Magdalena que tant anheles que arribe, i que ja quasi pots tocar amb les mans, perquè la tenim ja molt prop. Estic segur de què la viuràs al màxim, tant com has disfrutat fins ara cada dissabte de presentació en este Palau i cada acte a què has assistit.

La vostra és una felicitat que només trobe reflectida ací en el Palau en els ulls de dos persones: Olga i Talo. Gràcies pel gran regal que ens heu fet,  fent de Gal.la una gran festera, per haver-la fet, alegre, riallera, feliç. Gràcies per haver-nos cedit a esta “grauereta” perquè regne a Castelló, perquè com bé diu el dit: per ser grauera, doblement castellonera. I tu María, compartix amb ella este gran regal, perquè este regnat també és teu; ningú millor que tu per a aconsellar-la, mimar-la i compartir els secrets d'esta Reina. Disfruteu família junt amb ella d'este any inoblidable".

Lucía:

"Reina Gal.la, Castelló ja està preparat per a viure novament les seues festes fundacionals, però estes no seran unes festes més, seran les festes del 75 aniversari, i tú junt amb Carmen tindreu l'honor de representar-les des del més alt. Tots els festers de la ciutat desitgem que disfrutes de cada minut, de cada acte. Estarem amb tu en cada mascletà, en la romeria, el pregó infantil, les visites de sector, l'ofrena, el vitol,...en tots…, en tots els actes sentiràs el nostre orgull i satisfacció per tindre una reina infantil com tu, una reina vinguda de la mar, una reina que emergix de les aigües triomfant amb la seua banda verda com les Illes Columbretes ho fan entre el Mediterrani; una reina innocent en la seua infància i blanca com la bromera de les ones que a l'arribar a la platja ens besa constantment amb el seu permanent somriure, una reina amb una bellesa espectacular en el blau de la seua superfície, però que guarda el millor de si en el seu fons marí.  Una reina en què amb orgull ens veurem  reflectits en les seues aigües cristal·lines tots els xiquets i xiquetes de Castelló; que t'acompanyarem i abrigarem sempre, com hui ho fan en este Palau els membres de les comissions infantils de les dènou gaiates, els Presidents Infantils i les Madrines dels nostres sectors gaiaters que t'acompanyen en l'escenari i per als que Gerard i jo volem demanar un fort aplaudiment".

Gerard:

"Be “reineta”, arriba el moment que finalitzem el nostre parlament, esperem no haver defraudat el teu rebesiaio en este encàrrec que des del cel ens ha fet per a tu. Ell, tots els graueros i castelloneros que tant han estimat a la nostra ciutat i a les nostres festes estaran tan orgullosos com els que estem ací de tindre't com a Reina Infantil de les Festes de Castelló, les millors festes del món.

Però sobretot esperem no haver-te decebut a tu, Gal.la, la nostra Reina, la nostra xiqueta, i haver-te arribat amb la nostra galania en forma de discurs a eixe cor real que palpita emocionat amb l'arribada de les Festes de la Magalena 2020.

Que les visques amb la màxima felicitat eixe es el nostre desig".

Lucía i Gerard:

"Moltes gràcies i bona nit".

Con la ofrenda de regalos y el cariño de todos cuantos quisieron rendirle homenaje, llegaba la última parte del espectáculo y también la despedida del acto.

Pero todavía hubo alguna sorpresa más, como el homenaje a las reinas infantiles de estos 75 años de historia de las fiestas, aunque cabe recordar, que la figura de la reina infantil, no se remonta a 1945.

Y como sorpresa, también la gaiata marinera nacida del mar. Y el mensaje del Rey Neptuno.

Galania Galla Calvo Magalena 29 290220

Gal.la saludaba a la ciudad como reina infantil de Castellón, como la representante de todos los niños de la ciudad que ya cuentan los días que faltan para que empiecen las fiestas fundacionales de Castellón, la Magdalena del 75 aniversario