viernes, 16 de abril, 2021  |  
El castell de focs artificials posa el fermall d’or als més de 220 actes de les festes de sant Pasqual a Vila-real El castell de focs artificials posa el fermall d’or als més de 220 actes de les festes de sant Pasqual a Vila-real

- 21 mayo, 2018 -

Deu dies en els quals no han faltat la tradició, la unió i la diversió i en els que s’ha registrat tres incidents als... El castell de focs artificials posa el fermall d’or als més de 220 actes de les festes de sant Pasqual a Vila-real

Deu dies en els quals no han faltat la tradició, la unió i la diversió i en els que s’ha registrat tres incidents als bous i la lesió d’un animal. Els festejos han destacat per la gran participació i l’obertura d’actes que tradicionalment han sigut per a penyistes a la resta de la ciutadania com el concurs de paelles. La polèmica ha estat servida en actes com el Rock per la llengua i la cavalcada, on la ciutadania va aprofitar per a llançar les seues denúncies i reivindicacions

Castellón Información/S.N.

Vila-real posa punt final a deu dies de festes patronals en honor a sant Pasqual i ho fa amb magnificència i amb el foc com a protagonista, com és tradició a les terres valencianes. Als actes tradicionals, s’han sumat altres nous, un total de 220,  canvis d’ubicació i el repte de superar any rere any els contratemps de celebrar unes festes patronals en aquesta localitat, massa gran per a ser un poble i xicoteta per a ser una ciutat, i que es fan patents sobretot els dies de futbol i en els actes multitudinaris com concerts o bous. Per a fer front a aquestes vicissituds, es va acordar un dispositiu especial per a reforçar la seguretat en festes amb prop de 1.000 serveis i especial atenció als esdeveniments amb grans concentracions de gent.

Malgrat tot això, les festes s’han desenvolupat sense incidents taurins greus, un total de tres que van afectar un jove de 20 anys, resident a Castelló, que va resultar cornejat en el bessó de la cama dreta el dissabte; una jove de 19 anys de

Imatge de Youtube d'AnimaNaturalis

Imatge de Youtube d’AnimaNaturalis

Castelló que va ser ferida per asta en l’avantbraç dret i fractura i l’últim ahir, en el qual un veí de Vila-real de 27 anys va patir una ferida per banya a la cuixa de la cama esquerra. Els tres van ser traslladats i la Plana i van evolucionar favorablement. També ha sigut ressenyable pel seu impacte i viralització l’accident que va sofrir el bou número 42 de la ramaderia de Germán Vidal la vesprada del dimecres, incapaç de posar-se dret sobre l’asfalt a pesar dels seus repetits intents. Les imatges van generar una gran alarma, sobretot en els sectors animalistes i l’Ajuntament va confirmar dos dies que l’animal es trobava bé i en les dependències de la mateixa ramaderia. Aquest incident ha tornat a posar sobre la palestra la celebració d’actes taurins a la ciutat. Si bé és cert que tenen molta acceptació, cada vegada són més els que es mostren en contra que es financen amb diners públics, així que la polèmica està servida durant les pròximes celebracions de festes, a menys que es produïsca un canvi de concepció, situació poc probable i menys en any electoral.

concurs de paelles (6)Els festejos han destacat per la gran participació i l’obertura d’actes que tradicionalment han sigut per a penyistes a la resta de la ciutadania com el concurs de paelles, que va reunir a prop de 2.500 persones. En total, van participar 57 penyes i 22 grups de veïns, al voltant de 350 persones, que van presentar 25 paelles al concurs.

La música també ha tingut el seu protagonisme i han destacat les actuacions de grups de renom com Assekes i Els catarres en el ‘Rock per la llengua’, que no va estar exempt de polèmica, ja que els partits de l’oposició, PP i Cs, van criticar que s’exhibiren símbols de suport amb els polítics presos de Catalunya. També Maldita Nerea, In vivo, Porretas, Sidecars i Lorenzo Santamaría aquesta mateixa vesprada, tots amb una gran assistència de públic.

rock llengua  - concierto independentista 2

tarrega està tot cagatJPGLa Cavalcada de festes, el primer diumenge, va convertir-se en un espai de crítica ciutadana, ja que les penyes van aprofitar per a llançar les seues denúncies com l’adequació del pavelló Melilla i la demanda d’un lloc digne on jugar els partits on no es mullen quan plou per part del club de hockei local. Els casals també han reivindicat la millora de l’estat de les pistes del pavelló Sebastià Mora, el nou Pavelló Campió Llorens. Han criticat la brutícia de la zona de l’Avinguda Francesc Tàrrega, les deficiències d’enllumenat en la zona del Barranquet i les sentències urbanístiques que amenacen l’Ajuntament, i com no podia faltar, també s’ha ironitzat sobre el futur estany amb ànecs de la cafeteria cultural del Molí la Vila.

nit de xulla (1)El dilluns, encara amb la ressaca del primer cap de setmana damunt, es va celebrar una multitudinària Xulla, que per 39é any va omplir la ciutat de fum, foc i una ‘torrà’ de carn, que en realitat és l’excusa per a reunir-se amb familiars i amics i gaudir una bona estona en la seua companyia, i és que les festes són importants perquè brinden l’oportunitat de gaudir d’aquests moments. El PP va anunciar només un dia després que havia registrat una moció perquè la Nit de Xulla siga declarada Festa d’Interès Turístic Provincial.

El dilluns també va ser un dia important per a aquest diari, ja que es va celebrar la primera tertúlia amb motiu de les festes patronals a la seu de la Comunitat de Regants. El director del diari, Ximo Tirado, va conduir el programa amb uns invitats d’excepció; Jose Antonio Rodríguez, Rafa Ortega, Pascual Broch, José Luis Serrano, Luis Bolumar, Mari Parra, Santi Cortells, la reina i dames de festes de 2018.

El dimarts Castellón Información i Vila-real Informació van celebrar el segon programa amb la presència de LlanosMassó, presidenta de Vox Castelló, Miguel Bataller, tertulià habitual del programa, la regidora del PP de Vila-real, Dora Llop, el portaveu de Compromís de Vila-real, Ignasi Garcia, els regidors populars de Vila-real Marisa Mezquita i Alejo Font de Mora, el grup Trobadorets va presentar el seu nom disc ‘Xalar’, David Fernández i Belle Janka Hurková, representants de l’Asociación Andrea Carballo Claramonte, van explicar el sorgiment d’aquesta entitat de lluita contra la violència de génere pionera a Vila-real. També van acudir Domingo Vicent, portaveu de Ciutadans de Vila-real, Francisco Vicent, cap de Cs de Les Alqueries i per a tancar el programa, la Diputada de Castelló en el Congrés per Compromís, Marta Sorlí, i el diputat provincial Pau Ferrando que van abordar temes d’actualitat política. Rafa Mezquita i Soumaia Nejjar, redactors dels diaris, van participar després en el dinar de germanor de Compromís i la jornada va comptar també amb diversos actes com la campanya ‘Acudim al carrer!’ per a visibilitzar a les dones amb discapacitat i la festa de la 3a edat al Centre de Congressos, Fires i Trobades.

L’última tertúlia va celebrar-se el dimecres i ho va fer amb un titular important per a la ciutat i és que el director general d’Obres Públiques, Carlos Domingo va anunciar una connexió directa entre Vila-real i l’UJI. En aquesta sessió van participar també Pepe Llop, Pepe Domínguez, José Luis Serrano, Lluís Callarisa, José Benlloch, Javier Serralvo, Ernest Blanch, David García, Adrián Sorribes, Xavi Ochando, Santi Cortells i la consellera Carmen Montón, que no va poder intervenir però sí fotografiar-se amb el director, Ximo Tirado.

A la vesprada, va tindre lloc el tradicional dinar de festes del PSPV-PSOE a la penya el Vermelló amb un centenar d’assistents, entre ells el nostre redactor, Rafa Mezquita. I després un dels actes tradicionals més esperats, l’Ofrena i l’espectacular foguera, en les quals van participar penyes i veïns per a lloar a sant Pasqual amb milers de flors en l’any del 400 aniversari de la beatificació del patró. L’endemà, va ser la festa gran, l’esperada Processó a la qual va precedir al matí la santa missa pontifical oficiada pel bisbe de la diòcesi de Sogorb-Castelló i la tradicional mascletada a la plaça de la Panderola. A la vesprada, veïns i veïnes van admirar i lloar la imatge del patró, precedida per confraries, entitats, congregacions, bandes de música i els xiquets que han pres la comunió. Cal recordar que prompte serà una realitat el Centre de Recepció de Visitants de la Basílica, Convent i Real Capella que finançarà íntegrament la Diputació. I a la nit, el 29é Concurs d’empedrats per a penyes pren el Recinte de la Marxa

El divendres les festes van encarar la seua recta final amb el 12é sopar de Germanor que va reunir a les associacions de veïns en una nova ubicació, la plaça del Llaurador. El dissabte l’homenatge als matrimonis que celebren enguany les seues bodes d’or i a la vesprada la VII Trobada de Pasquals i Pasquales i la II de cognoms Villarreal.

I aquest matí ha començat el desmuntatge de cadafals, senyal inequívoca que les festes han arribat a la seua fi. La traca final de festes, des del temple de Sant Pasqual fins a l’Ajuntament, ha estat encapçalada per la reina i dames de 2018 que donen així per finalitzada una setmana inoblidable i que acaben amb un espectacular correfoc a càrrec d’Animarts i de la xaranga Reality Show, per la plaça Major i que ha travessat els carrers de Cervantes, Mare de Déu dels Dolors, Penitència, Vilavella, avinguda Itàlia, Sant Manuel, Pasqual Font de Mora, fins al parc d’Alaplana, on a les 22.30 s’ha fet esclatar el castell final de festes a càrrec de la pirotècnia Martí, patrocinat per Porcelanosa.

La reina i dames, l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, el regidor de Festes, Javier Serralvo, el president de la Junta de Festes, José Pascual Colás, i regidors de la corporació municipal han participat en el tancament oficial de les Festes amb la mirada posada ja en els festejos de la Mare de Déu de Gràcia.

Whatsapp Telegram